Utriggare

Ibland skulle det vara skönt att ha en stabiliserande utriggare på kajaken, t.ex. om man vill ta en matpaus, fotografera, komma åt packning som ligger i akterskottet eller göra sina behov. En del konstruktioner finns, men de verkar krångliga och dyra, t.ex. VKV:s variant med hål i sidan på kajaken där man sticker in utriggaren. Det fungerar säkert bra, men det verkar onödigt krångligt att installera, särskilt om man inte är så bra på att plasta.

Om man har en rem runt kajaken som håller flottörerna får man problemet med att föra remmen under kajaken, särskilt i kallt vatten. Helst skulle man vilja slippa att bli våt.

Är det någon som har någon bra lösning?
 
VKV har stabilisatorer med remfäste, men som du antyder så monteras dom svårligen från sittbrunnen.

En annan lösning som finns på Arctic Exp är de två "bärhandtag" som finns bakom sittbrunnen och som möjliggör att ett paddelblad sticks in där. Lösningen är så enkel att det inte torde vara några problem att mecka dit handtagen själv.
VKV-stabilisatorerna passar på deras delbara paddlar så med en sådan kombination har du sedan ett välfungerande stabiliseringssystem.

Arctic Exp tillverkas av Kanotbryggan i Stockholm och hyrs också ut av Brunnsvikens kanotklubb ifall du vill titta på hur konstruktionen ser ut i verkligheten.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.