Jag som gillar att laga "riktig" mat är den första att dissa de smalstrålande svetslågebrännarna, av precis den anledning du beskriver. Men för att inte virra till det för TS borde vi hålla isär diskussionen om bredstrålande / smalstrålande brännare, från den om toppmonterat (och/eller ev. individuellt hopplockat) kök / systemlösningar typ Trangia.Denna kök (liksom jetboil, Primus etasolo etc. av samma byggnadssätt) är enbart till att värma vatten. Det går förstås värma en buljong, soppa etc, med svag pådrag och ivrig omrörning hela tiden (annars blir det snabbt bränt i botten) men den primära uppgiften är att just vara vattenkokare till torrfodret.
Trangia 27/25 med gas - det är något annat, på den kan man laga ganska så avancerad mat som är lika knepiga att göra hemma på spisen, men i mindre skala.(...)
Det finns faktiskt toppmonterade brännare som man kan köpa "i lösvikt", och som är minst lika bredstrålande och lättreglerade, som Trangias "inbyggda". Ihop med en passande (gärna lite bredare) kastrull, vindskydd och ev. markstöd, kan de vara precis lika trevliga att laga mat "på riktigt" med, som den gamla goda Trangian.
Vad man förlorar gentemot Trangian är inte brännarens prestanda, utan "bara" att man måste tänka lite mer själv - leta lämpliga beståndsdelar till sitt egenhopplockade "system", kanske själv tillverka vindskydd, kastrullock etc om man vill ha dem riktigt lätta, samt själv se till att köket står stadigt vid uppsättning. Man kan slarva betydligt mer med Trangian m a p både stabilitet och vindskydd utan att det hämnar sig.
***
Jag håller med om att Trangia är svårslaget, så fort man är flera. Särskilt med barn i närheten hade jag aldrig vågat använda något rankt minimalistkök. Man måste ju inte heller ha med alla kastruller, stekpanna, kaffepanna etc varje gång, så det går att få ner totalvikten något (däremot inte volymen). Lilla 27:an räckte bra för mig och två barn.
Men när jag är ensam, eller i sällskap med (högst) en vuxen, vill jag spara vikt och volym, men fortfarande ha en bredstrålande (gärna även markstående) brännare och en vid gryta att kunna röra om i.
Det tog lite tid innan jag var nöjd, men nu har jag i alla fall ett kit, som jag tycker funkar klockrent även på längre en- och tvåpersonsturer vår-sommar-höst, men som väger väldigt mycket mindre än Trangia:
- brännare Fire Maple FNS 117T (markstående, 98 g), alt.FNS 117T (toppmonterad, 48 g) när jag verkligen behöver spara utrymme. Bägge är trevligt bredstrålande och går att finreglera och skruva ner gaslågan till ett minimum utan att den slocknar.
- gryta från Trangia 27, hårdanodiserad, 1 liter/ 80 g. Är vi två, tar jag med den andra grytan också (samma vikt och volym), och grytorna packas i varandra på vanligt sätt. Trangias grytor har faktiskt ett svårslaget förhållande vikt/ volym - jag har hittills inte sett något bättre. De har bra proportioner för "riktig" matlagning och passar optimalt till FM-brännarnas breda låga och kastrullstödsdiameter.
- tamoj från Minitrangia, 18 g.
- lock av engångspajform, några gram.
- vindskydd/ reflektor/ grytmysare av ThermoReflekt eller gammalt liggunderlag, bägge alt. ca 30 g.
Totalt väl under kvartskilot, och det går att laga mat på, inte bara koka vatten. Allt packas i grytan, utom grytmysaren som naturligtvis agerar fodral och stötskydd utanpå. Delarna från Trangia går att köpa lösa - om inte annat så direkt från fabriken, om man skriver ett trevligt mail.