Torka mat

Pulvermos och lite torkad köttfärssås kan jag äta en hel vecka, moset kan man byta mot couscous för variation, och kanske ett par mjuk-konserver med tonfisk. Jag torkade en del förr och har en enklare torkmaskin men särskilt gott blev det sällan, och när man väl sitter på lägerplatsebän med kurrande mage och läger som ska sättas upp, kläder som ska bytas osv, blev det too much att hålla på med egentorkat 😀
 
Vanlig pasta är inte lika effektivt - den kräver en viss koktid, och slösar ytterligare med bränsle om man sen häller ut det heta kokvattnet (suertunna nudlar som slängs med i det övriga uppkoket går ju fint).
Vanlig pasta kräver ingen koktid alls, och vattnet häller man inte ut.

Tricket är enkelt...bara följa nedan:

1. Lägg det torkade i kokkärlet...häll på så mycket vatten som du vill ha.
2. Koka upp med locket på. Stäng sedan av gasen, eller släck annan brännare.
3. Svep in hela kokkärlet i isolering (grytmysare) och vänta 10 min.
4. Allt blir nu tillagat.
5. Ät!

Så gör jag...sparar gas och maten är riktigt varm efter 10 min m isolering.

Min grytmysare har jag gjort av tunt liggunderlag, och den funkar även som sittunderlag. Har även två runda plattor som jag har som lock på locket samt ett på låret om jag har kokkärlet på låret och äter...annars direkt på ett bord om jag sitter vid ett bord.
20220730_200527.jpg


Enkelt...och funkar...sparar framförallt bränsle.

/Thomas
 
Suveränt med alla fantastiska tips här, man lär sig massor. Själv körde jag en massa små prover först, för att testa. Gör en liten mängd av en massa olika saker enligt tips här. Det blir bäst med bra råvaror, som man steker lite lätt stekpannan först. Sen i vanliga ugnen över natten. Nästa dag kan man prova att återvattna och laga till. Dom grejjor man gillar (smakar bra och inte för hårt) kan man sen göra större batcher av.

Kött & kyckling & lax blir tyvärr lite segt men ätbart, tonfisk & sardiner smakar skit, osv. Testa ! Gillar bönor / kikärtor / grönsaker / nötfärs osv ---

Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
 
Sen var man ju tvungen att prova detta oxå, från i våras. Köpte lite biffar på Ica, saltade och hängde upp på balkongen i några veckor. Helt utan kunskap. En del blev helt ok och smarrigt, andra lite äckligt. Ska testa igen med olika recept ! :)

b2.jpg
 
(...) Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
Finns inga gränser; de flesta "äkta" italienska pastasåser har få ingredienser men de tomatbaserade får sina djupa smaker av lång koktid. Svårt att härma på vandring, men lösningen är faktiskt den koncentrerade tomatpurén, eftersom den redan är "långkokt".

Häromåret hade jag med "tomatsåspulver", blandat av två hela tuber torkad finmixad tomatpuré, lite spiskummin, koriander, timjan, mynta, svartpeppar och en gnutta socker (som förhöjer alla grönsakssmaker). Hade tänkt ha pulvret som smakförstärkning, men insåg att den starka tomatsmaken tog över för mycket och avstod snabbt ifrån att blanda "såsen" med andra grönsaker (mina torkade oliver eller champinjoner hade nog ändå passat til)l.

Den är ju fettfri i torkat skick, så något matfett (i mitt fall smör) måste röras i vid "tillagningen". Med lite färsk vitlök var den sen urgod till i mitt fall bulgur; säkert ännu bättre till pasta. Jag hade torkad fetaost som proteinförstärkning (som under tiden återvattnats i kallt vatten i min kåsa, blanda i pastakoket blir inte så gott), men kan tänka mig att i princip allt från torkat viltskav till hummus går fint till.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9
affischa Torka tonfisk Friluftsmat 11

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.