Polisen ska stoppa tjuvjägare i Arjeplog med hjälp av drönare

Och kanske presentera lite konkreta bevis på att varg verkligen är ett problem för rennäringen, för jag hittar inga som helst fakta som indikerar att varg faktiskt skulle vara ett konkret problem idag när det gäller renar.

Här kan du läsa en analys som Naturvårdsverket gjort angående hur Varg påverkar Renskötsel.

RISKANALYS – Av påverkan på renskötseln ISBN 978-91-620-6609-3 (naturvardsverket.se)


Här är Sametingets syn på saken:

"Vargen är och har alltid varit det rovdjur som ställer till störst skada för rennäringen. Den har och kommer aldrig att accepterats inom rennäringen på grund av dess jaktmetod"

23481 (sametinget.se)




Här är några Samebyars syn på saken:

"Det ser riktigt besvärligt ut och risken är att vi råkar ut för samma elände som 1996 då en ensam varg en rev hundratals renar vid Sonfjället"
Rennäringen till angrepp mot rovdjurspolitiken (op.se)






Det är väl snart bara urbaniserade Rovdjursromantiker, Balkongbiologer och SRF som inte förstått att Varg och Renskötsel inte fungerar något vidare tillsammans.


Kommentarer här i tråden på ett som "Dom kan väl hålla dom i hägn" osv understryker tydligt oförståelsen för andra människors livssituation och problem,
vad säger samma personer om att hålla Vargstammen i hägn i stället ?

Det borde ju även vara mer praktiskt genomförbart då vi har ca 300000st Renar men "bara" drygt 500st Vargar i skrivande stund.
Sen kan det ju lämpligen få ligga på "Vargkramarnas" ansvar att bygga, underhålla och utfodra Varg-hägnet.

Är ni med på det tåget......Nä, jag tänkte väl det. ;)
 
Senast ändrad:
... Kommentarer här i tråden på ett som "Dom kan väl hålla dom i hägn" osv understryker tydligt oförståelsen för andra människors livssituation och problem, vad säger samma personer om att hålla Vargstammen i hägn i stället ?
För mig så är det helt OK om vargar etc hålls i hägn förutsatt att vi först har inordnat att all tamboskap hålls skyddade i hägn (större eller mindre) och utfordras på den egna gården. Jag skulle gärna se att även andra skadedjur, som fästingar t.ex, också hålls under uppsikt i hägn. Gärna även mygg- och knottpopulationen...:eek:

Det borde ju även vara mer praktiskt genomförbart då vi har ca 300.000st Renar
men "bara" drygt 500st Vargar i skrivande stund.
Såvitt jag nu hastigt kan utröna så omfattar Sveriges fyrfota tamboskap för närvarande ca 1,4 miljoner nöt, ca 350.000 hästar, ca 600.000 får och ca 300.000 renar - och varför ska renarna särbehandlas i avseende på hur tamboskap skall hållas (under uppsikt på egen eller arrenderad mark)?
Eller, sett från det andra hållet; om vi istället skulle betrakta renarna som det övriga frilevande fyrfota viltet;
ca 400.000 rådjur, ca 300.000 älgar och ca 300.000 vildsvin (jag utelämnar uppgifter om förvildade hägnrymlingar av kronhjortar etc) - varför ska renarna särbehandlas i avseende på hur det viltet "vårdas"? Viltpopulationer som det kommer rätt många hundra tusen slaktkroppar från årligen - jägare och jakträttsinnehavare till nytta.
Slutsats: som läget är nu har renar fått en oproportionerlig politisk räkmacka i bägge jämförelserna.

Och jag förstår fortfarande inte vad allt detta har med trådämnet "Polisen ska stoppa tjuvjägare i Arjeplog med hjälp av drönare" att göra?
Illegal jakt är lika illegal var i landet den än inträffar. Legal jakt lär inte Arjeplogpolisen, eller någon annan polismyndighet heller för den delen, behöva ta tag i - och definitivt inte med såna metoder. Så varför envisas du med att ta dessa jägare (som grupp) i försvar istället för att honorera polisens initiativ? För att vi allihop har sett åtminstone Kjell Sundvalls film Jägarna från 1996 - där både drönare, hemliga poliser och kanske militära resurser behövdes i fjällnära norrlandsskogar? All jakt där är tydligen inte av Länsstyrelse eller annan myndighet sanktionerad såsom legal, det vet vi därigenom numera allihop - oberoende av vår inställning till viltvård och hemvist i landet.

Tråkigt bara att polisen ska behöva lägga resurser på att jaga lagbrytare inom ett skrå som generellt är både trevliga människor och i många fall våra vänner, ja även såna som jag som bara jagar träffbilder med knallpåken - åtminstone tills den dagen Krim återupprepas och det landstiger gröna män i omärkta uniformer på våra stränder. Då kan det vara bra att behärska 1 mill -förmågan...
/Odd
 
Det är med andra ord inte från jägarhåll som motstånd till jakt på Lo och Järv har sitt ursprung.
Nej, men det är väl inte heller från jägarhåll som motstånd mot varg har sitt ursprung? Men att jaga mer varg tjatar jägarna mycket om. Och du har ju själv påstått att vargen är ett problem i renbetesområden, nåt som inte ens verkar stödjas av sametingets egna rapporter.

De har en del påståenden om att vargen skulle vara ett problem, men idag finns det ju inga konstaterade vargar i norra halvan av landet, och de siffror som de presenterar visar att det är järv, lo och björn som tar flest renar.
 
Ja det finns få/inga vargar i norra Sverige eftersom vargarna skjuts bort i renbetesland.

Titta lite grann på var länsstyrelserna beviljat skyddsjakt.

Jag utgår ifrån att du aldrig diskuterat rovdjur med en renskötande same. Passa på att gör det nästa gång du vandrar i fjällen. Det kan förhoppningsvis öka din förståelse.
 
Nej, men det är väl inte heller från jägarhåll som motstånd mot varg har sitt ursprung? Men att jaga mer varg tjatar jägarna mycket om.

Det kallas viltförvaltning, när en art kommer upp i ett nummrär som i sig eller på annat sätt skapar problem så bör antalet och därmed problemen reduceras.

De har en del påståenden om att vargen skulle vara ett problem, men idag finns det ju inga konstaterade vargar i norra halvan av landet, och de siffror som de presenterar visar att det är järv, lo och björn som tar flest renar.

Döda Vargar dödar bevisligen färre Renar, det har du alldeles rätt i. ;)
 
Såvitt jag nu hastigt kan utröna så omfattar Sveriges fyrfota tamboskap för närvarande ca 1,4 miljoner nöt, ca 350.000 hästar, ca 600.000 får och ca 300.000 renar - och varför ska renarna särbehandlas i avseende på hur tamboskap skall hållas (under uppsikt på egen eller arrenderad mark)?

Det finns stora skillnader mellan Ren och de tamkreatur du räknar upp.
Renen behöver flyttas mellan sommar och vinterviste till exempel, inte bara på grund av foder utan av fler anledningar.
Det är ingen liten och billig uppgift att konstant flytta 400.000st Renar mellan hägn för en näring som redan idag behöver bidrag, lägg sedan till kostnader för hägn och foder mm så ser du det orimliga i detta.
Dessutom är "Tamrenen" mycket nära "Vildrenen" och har som naturligt beteende att vara en vandrande Nomad.

Och jag förstår fortfarande inte vad allt detta har med trådämnet "Polisen ska stoppa tjuvjägare i Arjeplog med hjälp av drönare" att göra?

Prova tänk ett varv till.

Tror du på allvar Polisen skulle ge sig ut på drönarjakt för att försöka få tag i någon enskild Åsa-Nisse figur som försöker tjuvskjuta en Bäver vi någon bäck ?

Naturligtvis är det Vargproblemet man har intresse av att hålla span på och vilka tror du kommer att få drönaren surrande över markerna ?

Det är inte för att man är "Vargkramare", jakt eller "minoritetsgrupp-motståndare" inom kåren utan för att man ser en risk i att folk börjar ta lagen i egna händer och att det i förlängningen att det ska skapas parallellsamhällen mellan stad och land där man lever efter egna "regler".

Grundproblemet är att skyddsjaktsystemet är för ineffektivt, ser man en Varg i Renbetesområde så måste det finnas rättigheter att få ta bort den omgående, det går inte att vänta dagar, veckor eller månader till byråkratins kvarnar malt färdigt.

Det skulle vara en grundförutsättning i Vargförvaltningen att Varg som stryker kring kreatur eller i bebyggelse skulle fås tas bort omgående.
Då skulle man selektera bort individer och grupper med icke önskvärt beteende samtidigt som beslutet kan tas snabbt och på plats.
 
Senast ändrad:
... Det är inte för att man är "Vargkramare" eller "minoritetsgrupp-motståndare" inom kåren utan för att man ser en stor risk i att folk börjar ta lagen i egna händer och i förlängningen ska parallellsamhällen med egna "regler" mellan stad och land skapas. ...
Bra, det betyder att polisen försöker lösa själva kärnuppgiften i sin funktion, att upprätthålla lagen - med de resurser de kan få till. Och när inte bemanningen räcker till får de ta till teknik. Det är inget annorlunda än de tusentals plåtpoliser som satts upp längs landets vägar - för att stävja trafikanternas tendens att annars börjar ta lagen i egna händer och åsidosätta lagar och regler. (Och plåtpoliserna "drabbar" en mycket större del av befolkningen!)
Så: Ett mycket bra agerande av polisen skulle jag, och säkert en väldigt stor majoritet av medborgarna, säga.

PS
Off topic igen...
Dessutom så tillåter lagen nödvärnsrätten att skjuta rovdjur under pågående attack mot tamboskap. Så om boskapen hålls under den direkta uppsikt som krävs vore detta inget problem. Ett exempel kan ses i de fårflockar som vallas i avsevärt vargrikare områden i centraleuropa: Herden är ständigt närvarande med sina hundar...
 
Senast ändrad:
Bra, det betyder att polisen försöker lösa själva kärnuppgiften i sin funktion, att upprätthålla lagen

Vilket är bra.

Här är inte grundfrågan om Polisen ska upprätthålla lagen eller inte utan varför lagen inte går i takt med verkligheten och varför människor i desperation tvingas bryta mot den trots man riskerar långa fängelsestraff för att deras levene inte ska riskera gå under.
Människor tjyvjagar inte Varg för att det är "roligt", "spännande" eller "macho", det är av helt andra anledningar dom gör det....att kunna föra vidare ett kulturarv är ett exempel.

Dessutom så tillåter lagen nödvärnsrätten att skjuta rovdjur under pågående attack mot tamboskap. Så om boskapen hålls under den direkta uppsikt som krävs vore detta inget problem.

Ditt resonemang bygger på dygnet/året runt övervakning av dom vandrande Renflockarna i ödemark under stora arealer, rimligen helt omöjligt företagsekonomiskt.

Skulle du själv kunna tänka dig arbeta 24timmar/dygn 365 dagar om året som egenföretagare med att bevaka ditt företag utöver utförandet av själva jobbet ?

Mycket effektivare, ekonomiskt och realistiskt att man tillåts ta bort Varg som befinner sig i området innan attack sker, det finns ju redan Regeringsbeslut på att Varg inte ska finnas i Renbetesområden så det är ju egentligen bara en petitess att justera skyddsjaktsreglerna, men det lär inte ske så länge som verklighetsfrånvända MP sitter i Regering.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.