Val av sovsäck(skombination) för vinterfjället

Jag har WM Alpinlite, alltså en bredare variant av Ultralite, och den har -9 som lim temp. Den är min vårochhöstsäck, och den är lite onödigt rymlig, men hur skön som helst. Sen har jag vid några tilfällen prövat att kombinera den med en Mountain equipmentsäck jag köpte på rea, en dunsäck som jag tror heter Prophet eller nåt sånt, en tunn och lätt dunsäck som klassas som typ noll eller + 2 grader, den har jag som innersäck då jag har plats över i Alpinlitesäcken. Den kombinationen har jag använt ner till minus 20 drygt, jag tror det varit ner till minus 26 som värst. Det har fungerat, med ett tunt ullunderställ och varma sockar och en varmvattenflaska på magen. Kombinationen av båda säckarna väger typ 1700 gram !
Du kan säkert hitta en vintersäck som klarar - 25 som väger lite mindre, men dyrare blir det nog... Jag tycker nog att det är lite lättare att hålla dubbla säckar torra också, men efter några nätter i vintertält blir allt blött. Jag har inte prövat s.k "vapour barrier bag" men det är nog egentligen ett bra tips.
Du rymmer kanske inte en säck inuti din Ultralite? En yttersäck i syntet måste vara så rymlig att den inte trycker ihop loftet i dunsäcken, men en syntetsäck blir lite tyngre också, vilket kan komprimera dunet det med.
Mitt tips är alltså en rymligare syntet- eller dunsäck som yttersäck + en sån där "svettpåse" när det blir riktigt kallt... Det borde fungera och det kostar inte riktigt hela skjortan jämfört med att köpa en vintersäck.

Mycket intressant, tack för att du delar med dig av dessa erfarenheter!

Jag tycker jag har väldigt gott om plats i min Ultralite, men jag har kanske ändå tänkt mig att isf komplettera med en säck att ha utanpå. Främst därför att jag tänker att säcken jag kompletterar med iaf rimligen är lite lättare/tunnare än Ultraliten och att den då pga sin egenvikt skulle trycka ihop Ultraliten mindre än om jag gjorde tvärtom. Jag har kikat på Summerlite, Highlite men även börjat tänka Megalite just pga dess invändiga volym. När jag läser om dina erfarenheter inser jag att dessa kombinationer nog kan bli i kallaste laget.. Jag har också kikat på Zpacks säckar som ju erbjuder en variant (kombinerat med blixtlås om man vill) med "resårband" som gör att säcken omsluter men ej stängs helt. Givetvis får jag sondera marknaden mer grundligt om jag bestämmer mig för en säck nummer två att ha utanpå Ultraliten... Jag tycker inte heller att lösningen med dubbla säckar verkar behöva bli nämnvärt tyngre än en ren vintersäck. Är beredd att betala för en bra vintersäck om det innebär en lösning som för mig blir markant bättre. Men den där känslan för vad man föredrar och verkligen vill ha kommer/förändras ju oftast med erfarenheten varför det alltid är svårt att pricka helt rätt innan man byggt upp denna. Kanske lutar det ändå åt en vinter med lite experimenterande... :)
 
Innan jag grävde hål i plånboken och bytte till dessa dunsäckar hade jag en stor, tung syntetsäck (nån äldre Fjällrävenmodell) som vintersäck. En nackdel med en enda säck vintertid är förstås om det inte är så kallt, då får man ventilera med halvöppen säck, och det blir svårt att få det lagom kallt/varmt över hela kroppen. Jag tycker att det är lättare att få det lagom med två säckar, plus att man har en tunn säck att sova i när man måste ta in på närmaste STF-stuga efter några tältnätter för att torka upp utrustningen ;)
Som nödlösning, om det skulle bli ännu kallare än säckarna klarar, får man förstås ha dunjackan över sig och kanske värmebyxorna på sig inuti säcken. En Nalgeneflaska eller liknande med varmt vatten i säcken är guld värt.
Du bör förstås testa nära hemmaplan första gången, inte mitt i Sarek...
 
Innan jag grävde hål i plånboken och bytte till dessa dunsäckar hade jag en stor, tung syntetsäck (nån äldre Fjällrävenmodell) som vintersäck. En nackdel med en enda säck vintertid är förstås om det inte är så kallt, då får man ventilera med halvöppen säck, och det blir svårt att få det lagom kallt/varmt över hela kroppen.

Helt enig! (Det var faktiskt precis detta jag avsåg med mitt luddiga "flexibilitet" för temperaturspannet vintertid.) Jag tycker t o m på kyligare vårvinter-/höstturer när jag någon gång valt min existerande vintersäck att detta varit marigt. Svårt att finjustera och blir lite väl mycket termostatorfunktion, dvs värme på eller av (=säcken stängd eller delvis öppen i blixtlås och/eller krage) som man växlar mellan. Två säckar ger ju därvid en slags filterfunktion som gör detta betydligt lättare, förutsatt att lösningen då fungerar i övrigt (man inte trycker ihop loft, någon säck glider av/ur osv.) Ett tungt vägande argument för två säckar i min tankegång. Det är säkert så att min 2,3 kg tunga Haglöfssäck med komfort för kvinnor på -12 skulle räcka många gånger. Men jag vågar mig inte ut på längre turer med enbart den, så har liksom fastnat i stadiet av basläger i närheten av en fjällstation och dagsturer därifrån vintertid. :)

Du bör förstås testa nära hemmaplan första gången, inte mitt i Sarek...
Ähh. ;):cool:
 
Lite sent svar - men det är ett intressant ämne det här...

Dubbel-/enkel-säck:
En gång i tiden (tidigt 80-tal) köpte jag en dun/syntet kombi-säck (Caravan Carry-Combi tror jag den hette) som då var klassad till -30°C. Fast det var en annan (glädje-) skala på den tiden... Bägge säckarna var tyvärr genomsydda, så även dun-säcken var i klenaste laget även för sommar-fjäll. Vilket innebar att jag oftast släpade med bägge säckarna (ca 2 kg), men sov normalt i enbart dun-säcken. Syntet-säcken dög nästan bara inomhus eller högsommar i låg-land.

Men med båda säckarna ihop blev den av en helt annan klass. Jag sov som en stock en magisk vinternatt i ett vidskydd vid -28°C. Jag är kanske inte så frusen av mej men det där var ändå min första vinter-tur... Kontentan i mitt fall är att 2 klena sommar-säckar = rejäl vinter-säck.

Tveklöst var flexibiliteten något jag uppskattade med den säcken. Men frågan om en dedikerad vinter-säck är även vad man är beredd att betala, och om man är beredd att förvara ytterligare en säck i garderoben? (Numera har jag 3 WM-säckar, en lätt plånbok o en full garderob...)

På senare tid, med moderna liggunderlag, sover jag helst med sovsäcken helt utbredd som ett vanligt täcke - sommar som vinter. Värmeregleringen blir därmed väldigt naturlig och klarar stora variationer. Om/när kylan biter i drar jag bara ihop säcken o kryper in i den. Säckar som går att öppna runt hela foten är då att föredra - men är tyvärr ovanliga. (Min nuvarande vinter-säck är en WM Sequoia)

Fukt:
För dom allra flesta på vinter-turer, är det betydligt viktigare att använda någon form av fuktspärr-påse på fötterna i kängorna. Fukten från fötterna förvandlar annars snabbt kängorna till frusna isklumpar. Inte så sköna att stoppa sina fötter i på morgonen... Vanliga 6-liters frys-plastpåsar brukar duga, om man inte vill lyxa till det med nåt sånt här:
IMGP0031-2.JPG
Påsarna ska sitta nära huden med bara ett par tunna strumpor innanför, och dom tjockare sockarna utanpå påsarna om man har dubbla sockar. Jo - det blir blött i påsarna. Ta med extra ombyte med tunna strumpor. Men dom tjocka sockorna håller sej i stället torra o fina hela veckan... och kängorna...

Sovsäcken behöver man knappt bekymra sej över om man inte är ute mer än 3-4 dagar. Sen kan det bli problem om man inte får tillfälle att vädra säcken ordentligt ute i friska luften. Helst på morgonen då luften blir torrare när temperaturen stiger. Mina erfarenheter begränsar sej till vecko-långa turer, då jag har märkt av fukten mest vid lägre temperaturer. Hittills har jag klarat mej bra med bara vädring av säcken, utan någon fuktspärr.

Ska man vara ute mer än typ 2 veckor vid temperaturer under -10°C, borde en fuktspärr-påse vara en stor fördel för att hålla säcken torr. Men även vid en enstaka natt - om man fryser. Utöver att förhindra att kroppsfukten blöter ner sovsäckens isolering, minskar en fuktspärr-påse även den totala mängden vatten som avdunstar från kroppen. Det beror på a att luftfuktigheten i påsen snabbt når nära 100%, och vid så hög fuktighet kan vatten inte avdunsta från huden (samma skäl gör att tvätten inte torkar i tropiskt klimat). Eftersom mycket värme-energi går åt för att förånga vatten som avdunstar, sparas mycket värme om avdunstningen minskar. Både behovet och effekten av en fuktspärr ökar ju kallare det blir, då avdunstningen från kroppen annars ökar ju kallare det blir.

Ett klart intressant alternativ till en helt fukttät påse (som alla VB-påsar verkar vara), vore en påse av något kondensfritt material, typ Gore-tex. Det ger inte riktigt lika bra värmeeffekt och fukt-skydd, men betydligt bättre komfort. Det faktum att fukt-transporten genom ett membran kräver ett visst ångtryck, gör att luftfuktigheten i påsen kommer att stiga avsevärt, vilket då reducerar avdunstningstakten från kroppen. Den här idén kommer från en insiktsfull sovsäcks-tillverkare som av just den anledningen använder Gore-tex i inner-tyget på sina extrem-sovsäckar.

Gore-tex eller motsvarande i yttertyget på en vintersäck är direkt olämpligt om det inte kombineras med en fuktspärr på insidan. På utsidan av säcken finns inte den värmeenergi som krävs för att bygga upp det ångtryck som krävs för att transportera någon ånga genom membranet när man sover i säcken.

Om man som jag hatar alla former av sovsäcks-lakan och ändå vill prova någon form av fuktspärr:
- Använd regnstället som pyjamas..!
Jag ska försöka hitta ett smidigt kondensfritt regnställ för att testa konceptet till nästa lämpliga tur. Den extreme tar istället ett heltätt regnställ, och byter ut ylleunderstället till ett i tunn syntet som torkar snabbare.

undvalls påstående:
...Nästa fråga som var mycket välmotiverad är hur man ser till att sovsäcken håller sig torr. Mitt svar är att se till att man har FULL ventilation inne i tältet. Ju mer desto bättre!! Ser man bara till att få konstant genomströmning av luft håller sig både innertältet och sovsäckarna torra.
...
- räcker inte helt... Man slipper visserligen fukt utifrån till sovsäcken om man ligger mot en blöt tältvägg. Men fukten inifrån kommer man inte ifrån på det sättet.

Man kan klara sej undan fukt i sovsäckens isolering så länge det inte är för kallt, möjligen ner till -5 eller -10°C eller nåt... Men vid lägre temperaturer utan fuktspärr, kommer den fuktiga luften från kroppen, på sin väg ut genom isoleringen oundvikligen att nå en pukt, någonstans inne i isolerings-skiktet, där temperaturen blivit så låg att fuktigheten stigit till 100%. Vilket innebär att fukten kondenserar och fryser till is inuti isoleringen. Jag tror inte ens absolut torr luft utanför sovsäcken skulle kunna räcka för att torka den genom avdunstning till omgivningen - i samma takt som ny fukt tilförs från kroppen.

Även om man med god ventilation lyckas undvika kondens i tältet är luft-fuktigheten ändå nära 100% i tältet under natten. Den kan aldrig bli lägre än i ute-luften som även den ofta ligger nära 100% under natten (dagg/rimfrost = 100% RH).

Vill man veta hur mycket fukt säcken har samlat på sej under en tur, är det bara att väga den innan man åker och när man kommer hem.
 
Köpte för ett par år sedan (på rea) en Deuter syntetisk sommarsäck i tight stretch. Har testat den och den känns trots stretchen inte obekväm som jag först befarade. Provade att stoppa den i min ganska generösa Plasma 15 och den sitter som en smäck. Inget för kalla vinterfjället men för övrigt kan den nog fungera på vintern.
 

Bilagor

  • GR.2014-10-05.R0008041.Marmot.Deuter.jpg
    GR.2014-10-05.R0008041.Marmot.Deuter.jpg
    293.8 KB · Visningar: 622
Jo men visst ....

Hejsan,

Vill bara för saken skull påpeka att jag i mitt andra lilla inlägg redan påpekat att fuktspärr är nödvändigt om det blir mycket kallt under lång tid. Har själv gått på den minan (dvs inget fuktspärr...) under en 10-dagars tur i Alaska Januari 1995, då vi hade under -40 under hela turen (var under svenska köldrekordet en av mornarna i en mätstation ett par mil från där vi var). När det är tokkallt är det inget snack om att fuktspärr är helt nödvändig!

Men jag vill dock hävda att bra ventilation i tältet är klart viktigare. Har varit ute på många långa vinterturer, senast 23 dagar i Mars tidigare i år, och så länge som man är noggrann med att säkerställa god ventilation och ser till att vädra ur sina sovsäckar är min erfarenhet att man normal sett klarar sig utan fuktspärrpåse i Sverige. Jag brukar försöka undvika fuktspärren då jag sover bättre utan denna. Om vi nu inte pratar om rena midvinterturer i Januari, så är det ju sällsynt att man har temperaturer under -20 dag ut och dag in i Sverige.

Vår normala rutin i kallväder är följande:

Då vi går och lägger oss öppnar vi en rejäl glipa vid golvet på fotändan och har även helt öppet i de övre ventilationshålen i vårat Hilleberg Savio. På det sättet sugs kall luft in vid foten, som sen värms upp inne i tältet och sen "blåser" ut genom den övre öppningen. Det är mycket sällsynt att vi inte har ett i princip helt frostfritt innertält då vi vaknar.

Det första vi gör då vi vaknar är att tända vår bensinlykta, dra på på max effekt och hänga upp den högst upp i tältet, stänga all ventilation och sen mysa/slappa ett tag inne i sovsäcken. Brukar inte dröja många minuter innan temperaturen ökat med ledigt en 5-10 grader inne i tältet. Är det riktigt kallt brukar vi ibland även tända ett av bensinköken ute i absiden.

Sen kommer den ur fuktsynpunkt viktigaste detaljen, när värmen stigit ser vi till att ventilera genom tältet rejält. På det sättet kommer den varma och relativt sett mycket fuktiga luften bytas ut mot torr kall luft utifrån. Kör samma rutin under hela morgonen, då vi smälter snö, äter frukost osv. Dvs, först låter vi värmen stiga inne i tältet, sen ventilerar vi ut fukten. I slutändan brukar vi packa ner "snustorra" sovsäckar och ett till stora delar lika torrt tält.

Då jag på detta sätt varit ute på ett stort antal +14 dagars vinterturer utan att någon gång fått problem med blöta sovsäckar i Sverige, detta utan att använda fuktspärrpåse, känner jag mig ganska trygg i att påstå att det sällan krävs att man använder en sådan i vårat klimat.

Däremot skulle jag definitivt aldrig ge mig ut på vintern utan fuktspärrsockor! Om man nu inte är tokvarm om fötterna finns det få saker på vinterfjället som medför en större risk för att få problem än att klämma in fötterna i ett par stelfrusna pjäxor/kängor på morgonen.

Har testat ett antal olika fuktspärrsockar genom åren och de två som jag har blivit mest imponerad av är:

RBH´s tokbekväma och varma socka (http://www.rbhdesigns.com/category/...39B3D-D366-9D53-175B0E4D3143F75F/footwear.htm). Tyvärr för egen del klarar denna socka inte riktigt av mina enorma produktion av fotsvett, för den är solklart den bekvämaste och smartaste fuktspärrsockan jag provat. Men livskamraten skidar i ett par hennes pjäxor är rent löjligt torra även efter 23 dagar i tält!

Så jag har fått retirera tillbaka till Stephensons VB sock (http://warmlite.com/products-page/clothing) som är tillräckligt tät även för mig. Har nämligen testat många olika varianter, som sealskins exped osv, och mitt vanligaste problem är jag svettas så mycket att vattnet till slut trycks igenom fuktspärrsockan.

/ Stefan
 
Hejsan,

Vår normala rutin i kallväder är följande:

Då vi går och lägger oss öppnar vi en rejäl glipa vid golvet på fotändan och har även helt öppet i de övre ventilationshålen i vårat Hilleberg Savio. På det sättet sugs kall luft in vid foten, som sen värms upp inne i tältet och sen "blåser" ut genom den övre öppningen. Det är mycket sällsynt att vi inte har ett i princip helt frostfritt innertält då vi vaknar.

Det första vi gör då vi vaknar är att tända vår bensinlykta, dra på på max effekt och hänga upp den högst upp i tältet, stänga all ventilation och sen mysa/slappa ett tag inne i sovsäcken. Brukar inte dröja många minuter innan temperaturen ökat med ledigt en 5-10 grader inne i tältet. Är det riktigt kallt brukar vi ibland även tända ett av bensinköken ute i absiden.

Sen kommer den ur fuktsynpunkt viktigaste detaljen, när värmen stigit ser vi till att ventilera genom tältet rejält. På det sättet kommer den varma och relativt sett mycket fuktiga luften bytas ut mot torr kall luft utifrån. Kör samma rutin under hela morgonen, då vi smälter snö, äter frukost osv. Dvs, först låter vi värmen stiga inne i tältet, sen ventilerar vi ut fukten. I slutändan brukar vi packa ner "snustorra" sovsäckar och ett till stora delar lika torrt tält.

Då jag på detta sätt varit ute på ett stort antal +14 dagars vinterturer utan att någon gång fått problem med blöta sovsäckar i Sverige, detta utan att använda fuktspärrpåse, känner jag mig ganska trygg i att påstå att det sällan krävs att man använder en sådan i vårat klimat.


/ Stefan

Man kan t.o.m torka blöta kläder så - går väldigt fort.
Man blåser på och släpper ut - ångar ju ut vattenånga...

Är det -20 och hög kall torr luft och man blåser på uppåt en +25 mellan utvädringarna
så är det inga problem att hålla fukten borta ur sovsäckar.
Man kan även göra det i samband med kvällsmyset vid lägersättning och få mysvärme till glöggen och köket på köpet.
 
Den närmaste jag hittar på nätet är denna http://www.pinal.se/sv/fritid/camping/lampor/coleman-cl1.html

Inte den lättaste lyktan på marknaden, men ger både gott om värme och mycket ljus :)

/ Stefan

Tackar! Fortsättning på OT-frågan:

(1) Är sådana lyktor inte för tunga för att hängas upp vid en av dessa små tygremsor i tälttaket?

(2) Glödstrumpan och dess skörhet -- hur funkar det under robust-fältmässiga transportförhållanden??
 
Funkar....

Tackar! Fortsättning på OT-frågan:

(1) Är sådana lyktor inte för tunga för att hängas upp vid en av dessa små tygremsor i tälttaket?

(2) Glödstrumpan och dess skörhet -- hur funkar det under robust-fältmässiga transportförhållanden??

Tjenare,

1: Antar att det beror på vilket tält man har. Vi har som sagt var ett HB Savio och högst upp i innertältet, där de två yttre stängerna möts i ett X, sitter en liten repögla som är gjord av samma material som stormlinorna. Minns inte om jag själv "sytt" dit den, eller om den satt där i originalutförande, men den är med god marginal stark nog.

2: Man får självfallet se till att ha med sig ett gäng extra glödstrumpor, så man kan byta. Hållbarheten hos de individuella strumporna är väldigt slumpartad. Vissa klarar sig i veckor trots en del omild behandling, andra får man byta redan nästa dag. Är dock enligt min erfarenhet ingen skillnad på gasollyktestrumpor och bensinlyktestrumpor. Vi använder alltid gasol kök+lykta på höstvandringar.

/ Stefan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
poijjan Val av sovsäck Bo och sova 30
mickebratt Val av sovsäck Bo och sova 11
ELAN II Val av sovsäck Bo och sova 1
alle.samuelsson_hotmail.com Student - Val av sovsäck & liggunderlag Bo och sova 10
k1322 Synpunkter på val av sovsäck för europeisk högsommar Bo och sova 10
fjällbäcken Val av sovsäck om man sover på mage. Bo och sova 14
Jamte Val av sovsäck och liggunderlag Bo och sova 8
mutuldus Val av sovsäck Bo och sova 13
Stordrulen Val av sovsäck Bo och sova 3
AfTech54 Hjälp och tips vid val av 3S-sovsäck Bo och sova 45
Collin val av sovsäck runt midsommar i särna Bo och sova 16
samojedlover Val av sovsäck? Bo och sova 10
Still Alive Val av tipitält. Bo och sova 26
Aset Hjälp med val av quilt Bo och sova 4
Monarchy Hjälp med val av tält. Bo och sova 0
Cuba Cola Hilleberg - val av litet tält Bo och sova 34
Still Alive Hjälp med val av Hillebergstält Bo och sova 38
olahan Val av tält från Hilleberg Bo och sova 8
disgruntled Behöver råd gällande mitt val av tält. Bo och sova 8
superzebb Val av tält för 3 personer, prisklass: under 5000 kr Bo och sova 9
Zaine Akka 3 vid fjällvandring, bra val? Bo och sova 10
nyborjare93 Val av liggunderlag i juli Bo och sova 4
henrik 1a val av tält Bo och sova 0
thomas.vastervik Hjälp med val av tält. Bo och sova 27
mbsthlm Val av budget-tält Bo och sova 9
honken1 Val av bivacksäck Bo och sova 11
Muttanbarko Hjälp med val av tält Bo och sova 10
Stefflo Val av liggunderlag Bo och sova 5
Pellepax Hilleberg tält. Val? Bo och sova 28
Oakrock Hjälp med val: Tältcentralen eller Helsport? Bo och sova 10
danisko Val av tältlina Bo och sova 2
Erasmus Val av tvåmannatält Bo och sova 0
egilviking Val av 2manna tält Bo och sova 3
tranemoandy hjälp vid val av hilleberg kupoltält Bo och sova 10
lisayey Ännu en som behöver hjälp med val av liggunderlag Bo och sova 15
aliquerer Hjälp till nybörjare - Val av tält Bo och sova 5
Oakrock Hjälp med val av Hillebergtält Bo och sova 12
alven Val av tältpinnar/markpinnar Bo och sova 17
Petteriskogen Exped Sirius/Sirius Extreme, val av tältväv? Bo och sova 2
Spinspider Val av lättviktstält? Bo och sova 4
stratus tält val. Bo och sova 2
Peppe83 Val av tält?!? Bo och sova 10
mellgren Val av tält??! Bo och sova 2
arcteryx Val av Hillebergstält? Bo och sova 8
agrippa Caravan Super Down 700 Sovsäck info? Bo och sova 2
Maxplosive Reinventing the sovsäck... Bo och sova 1
Vandringsstav Järnnätter och sovsäck Bo och sova 46
JannicaBonn Fråga till alla sovsäcksexperter Bo och sova 2
Mike92 Söker ny sovsäck efter Haglöfs Spacelite -1. Bo och sova 5
s4ph1r3 Förvara sovsäck i källaren Bo och sova 13

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.