Skillnaden mellan två och tre lagers gore-tex?

I trelagers plagg är membranet laminerat mellan två tyger, tre lager. I tvålagers är membranet laminerat mot yttertyget, med bara ett löst hängande typ meshfoder på insidan.

Raskesven
 
Re: XCR

tjonsson; sa:
Då inställer sig genast nästa fråga: Gore Tex XCR, vad är det för speciellt med det?

Gore har produktutvecklat membranet så att det ska "andas" lite bättre men ändå vara lika vattentätt. Sedan har marknadsföringsavdelningen valt att kalla det XCR (extended comfort range).

Johannes
 
Det riktigt sâ enkelt som det làter, nämligen att det räcker med att sätta in ett XCR membran och vips fâr man en XCR-plagg.

Fär att fâ sátta pà Gore-Tex-lappen pà ett plagg mâste detta uppfylla Gores minimi-krav pà vattentäthet, andning, nötstyrka mm.

Vad gäller XCR sâ har dessa minikrav skärpts betydligt vad gáller andningsförmâga.
Vad gáller PacLite är det fr.a vikten man kollar.
Dvs, för att fà sätta pâ en XCR-etikett resp. PacLite-etikett màste plagget uppfylla de minimi-krav Gore sätter pâ andning resp. vikt. En PacLite-jacka fâ exemplevis inte vága mer än 400-500 (?) gram (vet inte säkert). Väger den mer fâr den inte kallas PacLite, trots att ett sânt membran/tyg används.

Dessa minimi-krav uppnàr man enbart genom en kombination av nya lösningar vad gáller design, material samt även dâ Gores nya membran.


Mvh, Mats
 
Jag kanske inte var sâ tydlig:

pacLite och XCR är särskilda Gore-Tex-material, men det räcker inte bara med att anvánda dessa material för att fà kalla plagget PacLite resp. XCR: plagget i sin helhet màste dessutom uppfylla vissa minimi-krav med högre ribba än de ordinarie Gore-Tex-kraven.

Vad gáller XCR är det andningsförmâga som styr, dvs det är högre ställda krav pà andningsförmàgan jämfört med ordinarie Gore-Tex.

Vad gäller PacLite ár det vikten som är den springande punkten.

Exempel:
jacka med XCR-membran, men med yttertyg som obstruerar andingen. Jackans várden för trasnpiration nàr ej upp till de höga kraven för XCR: ej godkänd.

jacka med pacLite-material, med men 5 extra dragkedjor som höjer vikten över tillàten minimi-vikt-gráns: fâr ej sáljas under namnet PacLite.

Detta ár teorin. Sedan gáller det för Gore att verkligen kontrollera att dessa regler efterföljs.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.