Midvinter i Sarek

Ibland lyser snön med sin frånvaro...

Precis. Vintern brukar inte riktigt ha "slagit till", till jul. Slutet av januari brukar som sagt vara stabilare. Förutom några turer i Kirunafjällen under värnplikten har jag inte gjort någon ren högfjällstur den tiden. Dock så har jag varit ute en hel del i närområdena i skogslandet runt Boden. Kylan ser jag bara som ett problem för mina kameror (batteritid, skör film etc). Annars så tycker jag det är rätt trivsamt när det är riktigt kallt så länge man har bra grejer och om turen blir av så hoppas jag på klart, kallt och månsken som lyser upp och jag har visioner om landskapsbilder med månbelysta sarek-fjäll och norrsken. Kan bli finfint. :)

Jo visst är det trivsamt när det är kallt, fast om det håller sig under -20 grader under flera dagar i sträck kan det ibland bli lite beskymmersamt med svett som kondenserar inne i kläder och sovsäck. Personligen kör jag av den anledningen alltid med fuktspärr på midvinterturerna.

Ett annat kanske lite oväntat problem på midvinterturer kan vara snöbrist uppe på kalfjället. Det är ju inte helt ovanligt med kombinationen kallt och blåsigt, viklet ofta medför att snön helt enkelt blåser bort. Jag har vid ett anatal gånger varit tvungen att vända tillbaka ner till skogen pga snöbrist, vilket alltid är irriterande.

Hoppas bara att det inte blir allt för svinkallt, för de flesta kamerorna slutar helt enkelt att funka då de blivit allt för nedkylda. Jag har t.o.m varit med om att min Nikon FM2'a gett upp i en Januaritur i Alaska, trots att den har en mekanisk slutare som i teorin inte ska påverkas av kylan. Fick sen höra från en gammal kameraräv att man måste avfetta kamerorna till 100% då det kryper ner mot -30 till -40 grader, annars stelnar oljan och fett så att kameran slutar att fungera.

/ Stefan
 
Midnattsskuggblått låter onekligen mycket vackert. Närmast poetiskt!

Men 150 kg i pulkan.. det lät mycket. Hade han en hel ren i den?

Vi föreslog att han skulle fånga in en ren och låta den dra pulkan. Vad vi kunde förstå på honom så provianterade han inte under tiden (?), han släpade på en kåta och han gillade att kunna sitta i understället på kvällarna. Utan att kunna speciellt mycket om kåtor så tycker jag att de verkar vara stora att värma upp med sin kroppsvärme, så min idé på den höga vikten är...ved...eller nåt.
 
Är det inte problematiskt med vinterturer i januari med tanke på dom korta dagarna? Man hinner ju inte så långt om man ska skida under de få ljusa timmarna, eller?
 
Är det inte problematiskt med vinterturer i januari med tanke på dom korta dagarna? Man hinner ju inte så långt om man ska skida under de få ljusa timmarna, eller?
Jo, det är något som många klagat på, att det blir mycket dödtid. Ssk som slå/riva läger mm tar ännu mer tid än vanligt. Å andra sidan kanske man kan stå över lunchen på så korta dagar.

Jag har bara varit ute i tidig februari en gång. Dagarna var korta även då. Och kallt och j-ligt var det. Men vackert på det ensamma sättet.
 
Kortare dagar blir det ju, men lägger man turen när det är fullmåne och har tur med klart väder så är det ju riktigt ljust. Även utan månsken så är det ju inte kolsvart utan fullt möjligt att åka skidor utan belysning. Och ffa fullt tillräckligt ljus för fotografering men stativ måste naturligtvis brukas. Det är ju egentligen de mörka timmarna och gryning/skymning som jag tycker är mest intressant för en sån här tur.
 
Jo visst är dagarna korta, men om man bara planerar sin dag efter det får man ofta till betydligt längre turer än vad man kan tro. De gånger jag varit uppe har vi kört med principen att vi ska vara iväg så fort som det blivit ljust nog och sen skidar vi tills det blir mörkt.

Det innebär att reveljen går vi typ 5-snåret på morgonen. Sen ägnar man ett par timmar åt att smälta snö till vatten i termosarna, äta frukost, slå ner tältet och så vidare. Visst blir det lite bökigt att göra allt detta i enbart pannlampornas sken, men det brukar funka riktigt bra. När man sen är iväg (skidbart ljus brukar väl infinna sig vid 8 - halv 9 tiden på morgonen) är ju lunchen redan fixad,och eftersom det brukar vara möjligt att skida på fram till 2-3 tiden ungefär får man alltså till en 6-7 timmars skidåkning per dag. Är förhållanderna åtminstone hyffsade brukar detta räcka till en runt 2 mils skidåkning per dag i medel.

Sen är det naturligtvis helt sant att även med så har tidiga mornar blir det ett gäng timmar varje kväll som man får roa sig med annat än skidåkning. Men det brukar sällan vara något större beskymmer.

/ Stefan
 
samma fundering

Har även jag fundering på Sarek i tidig vinter. Fast ännu tidigare. Skulle vilj asticka iväg efter julbestyret är överstökat - har bara ledigt vecka 1...
 
Har även jag fundering på Sarek i tidig vinter. Fast ännu tidigare. Skulle vilj asticka iväg efter julbestyret är överstökat - har bara ledigt vecka 1...

Jag skulle kunna tänka mig hela januari. Direkt efter nyår är man ju dessutom härligt välgödd. :) Vädermässigt känns det dock lite vanskligt att bestämma en tidpunkt så här långt i förväg. Helst skulle jag egentligen vilja avvakta in i det sista och sticka ut när förhållandena är "de rätta", dvs klart och kallt. Det som talar lite emot v.1 är månen (och då menar jag inte något astrologiskt hokus pokus) :) utan ljusmässigt. Å andra sidan kan mörkret ge bättre möjligheter att t ex fånga norrsken på bild. Hör av dig om du är intresserad av en gemensam tur.

/David
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jagjordi Accessing Sarek from Suorva Turskidåkning 1
kmsellin På tur aldrig sur - söker sällskap igenom Sarek Turskidåkning 1
vandrafjäll Mer tips än tur, Sarek 2022 Turskidåkning 11
kmsellin Förslag på upplägg på tur genom Sarek i slutet av mars Turskidåkning 18
vandrafjäll Jag vill dela med mig av min vintertur. Sarek Feb/Mars Turskidåkning 14
vandrafjäll Nån som ska till Sarek nu? Turskidåkning 4
vandrafjäll Jag vill tacka och dela med mig av min vintertur i Sarek Turskidåkning 46
kjpil Skida i Sarek planering Turskidåkning 30
friluftsinorr Sarek mars 2017 turförslag Turskidåkning 7
Bomaye Sarek i mars eller april? Turskidåkning 4
Skare i Åre Sarek i maj? Turskidåkning 1
davst Vintertur i Sarek - liten film Turskidåkning 24
Moltebaer Ej-STF-stugor (i Sarek) Turskidåkning 7
majjen Sarek från väster nästa vinter? Turskidåkning 16
Almgren Man död i Sarek Turskidåkning 20
evets Snow Flapping through Sarek Turskidåkning 8
evets Sarek NP: rivers and lakes dangers Turskidåkning 1
susanvanduijl Isläget i Sarek och turtipps Turskidåkning 3
davst Film vintertur i Sarek Turskidåkning 7
tonymakkaroni Snø i Kvikkjokk og Sarek Turskidåkning 1
luktafotogen Förhållanden i Sarek, slutet på April? Turskidåkning 3
Vandrare Turförslag Sarek i April? Turskidåkning 1
majjen Sarek under vårvintern - Tips önskas Turskidåkning 13
majjen Vinteringångar till Sarek? Turskidåkning 24
Charlotte_LL Förslag på första-vinter-tur Sarek? Turskidåkning 10
majjen Sarek på skidor Turskidåkning 36
lotta-lisa Tips från Sarek farare önskas! Turskidåkning 3
skotbjorn STF:s iglootur i Sarek v17 Turskidåkning 1
Tko Suorva-Sarek Turskidåkning 5
Mr Sarek Sarek Turskidåkning 0
hebbe Snö i Sarek? Turskidåkning 10
nylob Sarek efter påsk. Turskidåkning 0
deopepsi TURTIPS SAREK ÖNSKAS Turskidåkning 1
stefan77p Tips SAREK vintertur Turskidåkning 20
Påsktur i Sarek Turskidåkning 5
Skidtur, Padjelanta och Sarek ? Turskidåkning 2
info om Sarek Turskidåkning 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.