Lätta & allround Moraknivar

Nirrebosse; sa:
1. Och du måste ha stora händer. Jag tycker personligen att Mora 2000 har ett lagom handtag.

2. Även mora 2000 har ju en form av glidskydd framåt, både med upphöjning och glidsäkert material.

3. Jag själv föredrar helt klart skaft utan parerskydd på en jakt, fiske och friluftskniv men vill ha parerskydd på en renodlad bygg-arbets-verktygskniv.

4. Min favorit är här Mora Eriksson 511 med konkurans av den nya Hultafors byggkniven.
1. Ja, antagligen något över genomsnittet ;).

2. Ja, fast sådär väldigt glidsäkert är det inte (egna erfarenheter).

3. Samma här. Som sagt, det är knivens anv. område som avgör.

4. Fina knivar!

~Paul~
 
johankse; sa:
Frost slöjdknivar 906 och 920 torde komma nära, givetvis finns det träskaftsvarianter för nostalgikerna. När det gäller kniv är oftast vikten underordnad funktionen.

Go tur

[Ändrat av johankse 2007-01-24 kl 09:33]

Ja, just funktionen på dessa småbladiga knivar kanske inte är helt allround i utelivet -- åtminstone 906 med 53mm blad är väl ändå lite specialist?

Nån som kan uttala sig av erfarenhet om huruvida 920 (82mm) är bättre ägnad att tex splinta kaffeved än Victorinox' stora bladlåsknivar typ Rucksack/Nomad/Outrider med 85mm klinga och 80mm blad?

Thomas
 
Mora 2000
142 gram med slida
101 gram utan

Hultafors hantverkarkniv (ny favorit hos mig) 20:- på Optimera
106 gram med slida
80 gram utan



[Ändrat av mipert 2007-01-24 kl 20:48]
 
myggan i tältet; sa:
Nån som kan uttala sig av erfarenhet om huruvida 920 (82mm) är bättre ägnad att tex splinta kaffeved än Victorinox' stora bladlåsknivar typ Rucksack/Nomad/Outrider med 85mm klinga och 80mm blad?

Thomas
Rent generellt kan man säga att en fastbladig kniv är lämpligare för dylika arbeten.

Visst går det att splinta ved med en Outrider men om man gör det ofta så kommer kniven till slut att ta skada, lita på det.

Outriderns ganska tunna och smala fullflatsblad har en tendens att fastna i vissa trämaterial medans moras slipfas liksom bänder upp det utan att fastna på samma sätt.

Avslutningsvis. Personligen skulle jag välja moran. Det finns dock andra alternativ som är klart bättre, det är dock en annan tråd ;)

~Paul~
 
Det är lite ditåt jag lurar också, om tex Nomad (likn Outrider) har allt jag egentligen behöver i knivväg, eller om jag hellre ska spela safe och ta en mindre Vic (antagl lille Sportsman) + lätt 4-tumare typ Mora.

Nåväl... är nog tillräckligt prylbögig för att slänga ut några hundringar på Nomaden som EDC/picknicktool hursomhelst :)

Thomas
 
Proffs som brukar kniv i vardagen har flera olika storlekar exempelvis slaktare, kockar, samer, bushpiloter, skogsmän mfl.
Skam den tala illa om kortbladiga knivar, bara de har ett rejält skaft.
En 4-6 cm bladlängd räcker till väldigt mycket som man gör i skogen.
Men de som är beroende av sina knivar har oftast en rejält stor oxså.
Mora no 3 är en dylik.
Praktisk begränsning på blad brukar under 4 cm vara, då blir det svårt att skära smörgås, ost och korv mm. Vi försökte en gång filea rökt fisk med en Micra, resultatet blev inte vackert men gott, det fick morakniven att åka med ut igen.

go tur
 
Jo, ganska många av 10 överlevnadsinstruktörer torde kanske peka på det alternativet i första hand.
76g brutto för Viking, säger du... en alldeles utomrodentligt vettig kombo, faktiskt.
 
Dela ved med fällkniv är som jag ser det en nödlösning. Har dock gjort det många gånger utan att nåt gått sönder.Jag tycker att man isåfall endast skall använda armstyrka (och kanske inte hela armstyrkan om man vet med sig att man är stark) och trycka kniven igenom veden. Lite förståndigt letande av lämplig ved underlätrtar det med. Om man bryter och bänder eller slår på bladryggen utsätts fällkniven för krafter den inte är konstruerad att hålla för. En mora är ju tunn den med men tål bra att slås på bladryggen och också att bända med om man har "moraförstånd".

Bosse
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.