Det har överhuvudtaget blivit ganska lite låglandsvandring för min del. Ett par gånger har det handlat om testturer på våren; det gäller t ex Bergslagsleden (Ramundeboda-Ånnaboda) 2009
och Östgöta+Sörmlandsleden (Åby-Katrineholm) 2008; den sörmländska turen var speciellt viktig för att se om min kropp hängde med tre månader efter en trafikolycka. Den gången var vädret på min sida och turen blev mycket lyckad. På Bergslagsturen lyckades jag halka på en planka fem meter före lägret och ådra mig en fraktur på höger radius. Jag har gått 720 etapper i bergsterräng, i nio länder, med ett par olyckstillbud, menutan att skada mig!
Det stora problemet med lågland är ju lägerplatser och vatten. Därför har jag följt leder och mest strävat efter att tälta nära vindskydd belägna vid sjöar. I regel brukar det finnas plan, röjd mark intill. Jag tror det är tre gånger jag tältat utan närhet till vindskydd, vid Svensbo i Linköping (där det fanns en källa en kilometer norrut), vid Lilla Älgsjön i Kolmården (en badsjö, men det var inte säsong ännu) och på en äng nära Malexander. Svensbo ligger inte vid en sjö; inte heller mitt första läger på Bergslagsleden låg vid en sjö, men det fanns en källa och fin meandrande bäck.
Jag renar vatten med tabletter.
Måste erkänna att lederna kan vara kämpiga nog! Speciellt minns jag en vidrig sträcka mellan Rimforsa och Pinnarp i Kinda 2012, mycket dåligt underhållen, delvis över hyggen och en sträcka genom ett hav av brännässlor. Jag skulle fortsatt bortom Kisa, men gick bara dit, på landsvägen, dessutom! 2013 gick jag från Boxholm till Kisa och nära Malexander hittade jag inte leden, inget som ens liknade en led, så där blev det ett stycke på landsvägen innan jag hittade rätt igen.
Och utanför stigarna kan det vara så kämpigt att jag inte inser nöjet.