Grönt stål ska ge 10 000 jobb till Norrbotten samtidigt kräver ståltillverkarna grön energi i form av vindkraft och solcellsenergi.

Det brukar dyka upp lösningar på många problem som först verkar olösliga.
Ja, jag har läst om det! Varför inte dra en ledning tvärs över Bottenviken? Ryssland drar ju ledning och har redan en ledning igång.
 
Nu har H2 Green steel preciserat hur mycket ström som dom kommer att behöva till sin anläggning utanför Boden.
Här kommer några citat ur dagens Norrbottens-Kuriren.

"Stopp för etableringar – H2 Green Steel blockerar nätet
H2 Green Steels reservation av effekt i elnätet är så stor att den i dagsläget blockerar nya elintensiva etableringar efter Norrbottenskusten och i Bodenområdet."

"– Befintligt stamnät är överbokat. Vi har svårt att ta emot förfrågningarna innan nya ledningar är på plats, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef vid Svenska kraftnät.

Bland de planerade industrisatsningar som i dag är kända och riskerar att få stå tillbaka på obestämd tid finns sannolikt LKAB:s planer på en industripark på Svartön och de nyligen presenterade planerna på en vätgasfabrik i Luleå hamn."

"Edfast kan dock inte bekräfta vilka projekt som befinner sig i vänteläge.

– Vi har en turordningslista men i detta fall är den beroende av Vattenfall eldistributions turordningsprincip. Vattenfall gör sedan en ansökan hos oss. Det jag kan bekräfta är att vi har en ansökan från Vattenfall på flera kunder, där H2 Green Steel är en, säger Edfast.

Vattenfall har tidigare uppgett att man inte kommenterar enskilda kunder.

Systemet är uppbyggt som en ansökningskö. Den som söker först tar ledig kapacitet, förutsatt att man uppfyller en del förpliktelser om exempelvis framdrift av projektet. Överskottet av el i norra Sverige har beräknats till cirka 3000 megawatt (MW). Stamnätet (400 kilovolt) vid kusten och Boden har i dag ledig kapacitet."

"För normalt sett elintensiva industrier, exempelvis Kappa i Piteå eller Billerud i Kalix, som i drift tar en effekt om cirka 40–50 MW finns det tekniskt sett plats för flera.

Men H2 Green Steels gigantiska reservation på 1400 MW blockerar nu andra potentiella etableringar att ansluta till elnätet. Och detta inom obestämd tid.

– Med hänsyn till alla behov i Luleå, Boden och Skellefteå så har vi en utmaning. Vi behöver göra förstärkningar i befintliga nätet för att klara det, säger Edfast.

I första hand talar han om den 400 kV-ledning som planeras mellan Messaure och Svartbyn. Liknande ledningar brukar av erfarenhet ta cirka tio år innan de är verklighet.
– Vi behöver snabba på samrådsprocessen, säger Edfast."

"Men den förstärkningen är inte tillräcklig. Svenska kraftnät behöver andra lösningar.

– Vi tittar på temporära åtgärder i området. Vätgasproduktionen har flexibla resurser och man kan tänka sig att de anpassar tillverkning efter driftsförhållanden.

Ytterligare en möjlighet är vindkraftparken i Markbygden.

– Vi har ledningar redan mellan Luleälven och Ångermanälven/Umeälven som denna ansluter till. Men det är en utmaning eftersom det handlar om varierbar elproduktion, säger Edfast."


Jonny Vikström
 
Då fortsätter vi med nya citat från gårdagens artikel:

"Sveriges elbrist lägger nu ansvar på den som får el
När även norra Sverige får elbrist, kommer Norrbotten inte längre kunna skicka el till södra Sverige.
Vårt kalla klimat och en stor andel elintensiv industri är anledningen till att vi har ett stort behov av el. I Norrbotten får nu etableringar av elintensiva industrier stå tillbaka på grund av H2 Green Steel som beräknas använda 1 400 MW för sin satsning på fossilfri stålproduktion."


" Den som söker först får tilldelning först. Det är så det fungerar. H2GS enorma effektbokning i elnätet får därmed en påtaglig undanträngningseffekt eftersom andra potentiella etableringar inte då kan göras. Detta gör det hela till än mer av ett högriskprojekt och medför rimligtvis att ett särskilt ansvar vilar på H2GS axlar att förvalta denna möjlighet på bästa sätt. Om det misslyckas står Boden och regionen med lång näsa och stora kostnader samtidigt som många mindre men säkrare projekt aldrig kunde genomföras."

" Det talas om vindkraft som lösningen på elbristen, men vindkraft allena kan inte lösa den framtida bristen på el i Norrbotten. Dels är vindkraft väderberoende och saknar flexibilitet. Dels skulle det innebära att stora vindkraftsparker skulle behöva byggas i regionen. För att täcka de planerade nyetableringarnas behov beräknas att man skulle behöva bygga 10 vindkraftsparker i samma storleksklass som Markbygden med sina till slut 1 100 vindkraftverk."

" Region Norrbotten vill ha det övergripande planeringsansvaret för att säkra fördelningen av el mellan länets kommuner. Det torde effektivisera samrådsprocesserna med andra riksintressen som till exempel besöksnäringen, rennäringen och försvaret. Det borde dock inte leda till att elproduktionen får en överordnad betydelse eller att man bortser ifrån Försvarsmaktens veto."

"I Gällivare fick vindkraftsparken Storlandet nyligen ännu ett nej ifrån Försvarsmakten som hänvisar till att området är ett riksintresse samt att det omfattas av Försvarsmaktens lågflygningszon. Eftersom det negativa svaret kom redan vid samrådsprocessen, borde det inte vara någon större överraskning att man nu upprepar sitt svar."

"Det är inte endast elproduktionen i sig som är ett bekymmer för energibehovet, även avsaknad av kraftledningar för att transportera elen innebär en begränsning. "

"Innan elbristen är ett faktum i hela landet borde en total översyn av dagens något enögda fokus på vindkraft i elpolitiken göras. Vindkraft är inte allena ett svar på problemet. Framtidsvisionerna borde inbegripa effektivisering av vattenkraft, vindkraft och kärnkraft."


Pia Clerté
 
Det är väl lika fel att dumpa 10. 000 uttjänta vindkraftverk på kommande generationer. Detta utan att vi åstadkommit den stabilitet i elförsörjningen som behövs för att säkra de etableringar som sker/ planeras i landets norra delar.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.