Göra längre klätterturer tillsammans

Det här låter riktigt skoj!

Jag har klättrat en del inomhus men inte så väldans mycket ute, bara en säsong. Då hann jag med en grundkurs i klippklättring, en vecka i Italien och diverse utflykter till klipporna i Linköpingstrakten. Mestadels har det blivit sportklättring.

En bigwall är nog för mycket för mig än så länge, men en lite längre led skulle vara riktigt skoj!
 
Kul att så många verkar vara intresserade av att detta forum. Jag själv skrev tidigare att jag tänkte åka med en husbil till Alperna denna sommaren, tyvärr är denna plan död eftersom en skattesmäll utan dess like gav mig en rak höger.

Jag sökte och hamnade på ett 3 år gammalt inlägg här på utsidan, "expeditionsförening" tror jag det hette, en väldigt intressant disskusion där folk verkligen brann för vad dom skrev. (den kan hittas på 3:e sidan i expeditionsforumet)
Jag vet dock inte vad som hände med denna fina idé dom hade men det gav mig en liknande idé.

Jag har startat en Msn-grupp för alla er som är intresserade, gå med och fortsätt disskusionen!
Jag finner detta forum lite oöverskådligt, tror det blir lättare och finare i en Msn-grupp.
Jag har döpt gruppen till Expedition Världen då jag anser att gränsen för våra resor borde vara inom planetens ramar. (Vem vet? Jag är lätt med på människans första resa till Mars :)

Adress:

http://groups.msn.com/ExpeditionVarlden


Kul, hoppas ni hänger på idén.

Vi hörs.
 
Schweiz Plaisir

Hej, Peter!

Det finns ett gäng guideböcker som heter Schweiz Plaisir, där många klassiska leder runt om i Schweiz och delar av Italien och Frankrike är beskrivna. Böckerna är dock på tyska, italienska och franska. Har köpt dem på plats i Schweiz och då ej letat efter dem på internet. Förlaget heter Filidor och finns i Meiringen i Schweiz.

Kan vara ett tips att skaffa dessa för att leta upp lämpliga klätterområden om ni är många som ska iväg och ni klarar olika svårighetsgrader.

Själv var jag och en polare i Engelhörner området och klättrade på Rosenlauistock i somras. Normalleden är 4b och är ca 13 replängder. Fantastisk vackert och ledutbudet är enormt. Engelhörnerhyttan är ett prima ställe att bo på, god mat och ett trevligt värdpar.

Längsta lederna ligger på ca 600 meter och de kortaste på ca 50m
När man vill vidare för lite 4000meters bestigningar, så är det bara att sätta sig på tåget till Grindelwald eller Zermatt.

Ha ett gott nytt klätterår!!!!!!!

mvh
Peter
 
Nu hoppar en till klätterbiten in i disskussionen.

Hej på er alla.

Jag har klättrat i 2 år och har också suget efter längre turer än dom korta enreplängds turer som finns i sverige. Jag var på väg till nissedalen i somras men det blev tyvärr aldrig av, åkte till Bohuslän istället där vi fick klättra mellan regnskurarna. Började min klätterbana med att vandra upp på Zugspitze i tyskland. När jag kom upp till toppen vart jag rejält biten så jag gick en klippklätterkurs när jag kom hem. Jag svor för mig själv att jag ska komma tillbaka någon dag och bestiga berget med egna kilar. Jag är väldigt sugen på att göra längre turer och skulle vilja åka till tex Norge men har också haft tanken på en längre klätterresa till europa. Har hört berättelser av folk som luffat runt och stannat till vid både Mont Blanc och Matterhorn och det lät väldigt kul. Om ni kommer fram till ett bra resmål så skicka gärna ett mail så följer jag mer än gärna med.

/Jonas
 
Efter v.29 tänkte jag ta mig till Alperna med campingprylar. Hur går det att sova i naturen därnere, är det lagligt och hur är det med stölder?
Det blir min första resa dit och om det är möjligt tänkte jag sova i tält ett par veckor.

Är det någon som har i tanke att köra ner en bil runt v.29-30 så köper jag gärna in mig på ett säte.
Och så kan vi klättra lite stora berg...
 
Tjenare,
Har hört en hel del om Nissedal och har själv varit i Lofoten under ett år och klättrat mm.
En klätterträff med målet att göra några längre turer vore kanonkul. Jag såg en dokumentär från Norge om en bestigning av Store Skagastölstind (2405m). Klättringen i sig är inte särskilt svår men leden som de gick är ibland rejält luftig. Ett exempel är att gå på smala lister och kliva över "gap" med 500m luft under fötterna. Här går man dock inknuten. För mer information se länken nedan.

Det kan ju vara bra, om det nu är så att många vill med, att man har en förträff så att man lär känna gruppen samt har möjlighet att skaffa en eller flera replagskamrater. Dessutom kan då ett datum för en längre resa planeras och alla som behöver ansöka om semester får ges större möjligheter.

http://www.turtagro.no

/Johan
[Ändrat av apfaktor 2005-01-03 kl 00:26]
 
Klätterträff

Hej,

Jag håller helt med. Skulle vara kanonkul att träffas ett gäng, för en warmup... lära känna varandra och se hur man klättrar ihop. Därefter skulle man kunna planera en resa för att göra längre turer. Jag har också hört mycket gott om Nissedal.

Till sommaren/våren skulle jag definitivt vilja åka iväg och göra långturer. Köpte boken "Klatring i Romsdal". Även där finns jättemycket att välja på. Vi får hålla kontakten och boka upp en enklare träff senare i vår, kanske i Ågelsjön, Grönbriksberget eller Tunaberg.

Mvh
Peter
 
Tjenare Peter,
Kul att du är positiv till idén om en liten informell klätterträff. Jag tror det kan vara av värde att man så snart som möjligt sätter ett datum då det annars finns två risker:
1. Att allt rinner ut i sanden för att tillfället hela tiden skjuts framåt.
2. Att de som inte har så flexibla arbetstider, jobbar skift och helger kan få svårt att ta ledigt med kort varsel.

Ett förslag är att berörda parter kontaktas och att ett datum säts innan Januaris slut.

/Johan
 
Bestämma datum

Hej igen,

Låter som en bra idé att vi alla träffas och klättrar lite inan vi gör en av de där "långturerna" som jag är sugen på (läste just föraren över Stetind :)

Tror också att man ska ha framförhållning och boka ett datum. Naturligtvis får ju vädret lov att bestämma men låt oss boka en dag ändå. Jag har satt ihop början till en en mail-lista över alla som jag tror vill hänga med.

När tror vi att det blir hyfsat väder ute så att vi kan klättra ?
 
Klätterväder

Tja i slutet av mars-början av april borde det vara ok att börja klättra en längre tid ute.

/Jonas
 
Re: Bestämma datum

Jag har satt ihop början till en en mail-lista över alla som jag tror vill hänga med.
Jag mailade dig via email fliken när denna tråd hadde under 10 inlägg men jag fick en studs strax efter. Eftersom man inte ser email adressen på den man mailar till så vet jag inte om det var just mailet till dig som studsade. Om inte mitt email adress finns med så lägg till denna: michael@cavena.se

Det finns nog en del av oss som klättrar plast under vinterhalvåret så man kan ju koka ihop något på det viset också, men visst går det att klättra ute. Jag var ute vid klövberget i helgen och klättrade och det gick ju bra, bara att dagen blev kort och det blev lite kallt om fingrarna.

/Michael.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.