Friluftskartan Pro försenad?

Mezzner; sa:
Dock känns det ju som att de fel man upptäckt redan innan introduktionen, men inte hinner fixa p g a brådska med introduktionen, borde fixas så att det kommer (successiva) förbättringar inom mycket kort. Frågan är om det gör det inom några månader eller om man får leva med de missar som gjorts i några år och sedan betala dyrt för en korrigerad produkt i samband med en generell uppdatering.

De försökte rensa Labels som HUS, VATTENDRAG i källdata men det visade sig svårt. Varför framgick inte. Jag tror att själv rensningen hade gått att göra men att missmatchningen mellan källdatas detaljtyper och de objektkoder som Garmin använder i sin kartpoduktion vilken ju har en kommersiell inriktning i sitt urval av objektskoder gör att för mycket särskiljande information riskerar att gå förlorad om man stryker labels redan i starten. VÄDERKVARN är en lika generell benämning som HUS. Stryker man labeln finns bara ikonen i form av en kamera kvar (scenic object/ sevärdhet). Terrängkartan har skilda symboler för vindkraftverk och väderkvarn, Garmin har ingendera. Jag kan sätta in t ex en bowlingsymbol, det kan inte Sportmanship.

Förmodligen kräver Garmin att få godkänna den lokala översättningen av detaljtypskoder till Garmins objektskoder.

Därför hänger labels med i kartfilen. Det är uppenbart att en del stör, också för den lokala producenten.

Återstår då att rensa i efterhand. Enligt författaren till MapModify/Maptools duger detta program inte för att manipulera kartfiler i producentledet. I processen används cGPSmapper. Det tar för lång tid, dessutom innehåller cGPSmapper för mycket buggar, resultatet bleve inte lika bra som med Garmins egna verktyg även om de mest avancerade versionerna av cGPSmapper användes och de färdiga kartfilerna kräver längre tid för att ritas upp på skärmen än originalet.

Enligt Rich skulle det förmodligen gå att skriva ett bättre program specifikt för ändamålet. Det är väl troligt att Garmin redan använder ett sådant program, se tex de ny UK topos. Där har man dock full kontroll över slutresultatet.

Att kunna stryka labels och ändra objekttyp efter labeltext är möjligen ett alltför kraftfullt verktyg.
Släppte man ett program för efterredigering av färdiga kartfiler skulle de lokala producenterna i sin strävan att optimera kartan för lokala förhållanden kunna införa lokala varianter vilket skulle stöka till det vid framställning av handböcker osv. Dessutom skulle en omfattande revision krävas från Garmins sida för att kontrollera att enhetligheten upprätthålls.

Således har vi fått finna oss i att de lokalproducerade topokartorna ska knös in i Garmins Prokrustessäng. Även om Sportmanship erbjöds ett program är det inte säkert att de kunde använda det. I den ganska fräna diskussionen på det franska topoforumet har producenten bara i allmänna ordalag talat om framtida förbättringar men inte velat yttra sig över kritik mot störande labels eller stigar som inte syns.

Ovanstående är förstås ett korthus av hypoteser att bevisa eller motbevisa i den mån det går och man gitter. Nu vet jag i alla fall vad ett efterredigeringsprogram borde heta: ThesEUs

http://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrustes
[Ändrat av jonasolof 2006-01-27 kl 12:57]
 
En lite rimlig och kundvänlig approach vore ju att sälja uppdatering till förmånligt pris till de som redan har licensen.

Då kan man köpa direkt och inte behöva försöka taktikvälja tidpunkt för köpet.

Tror att de skulle kunna tjäna på det, totalt sett.

Om man inte är en sån som köper direkt och sedan köper en ny så fort den kommer så är risken stor att man drar på sitt inköp och att det så småningom aldrig blir av. Eller så köper man en licens, och är lite lagom missnöjd, istället för en licens+en uppdatering (=merförsäljning) och känner sig mer nöjd.
 
De kan ju också titta på den norska topokartan och kolla hur det kommer sig att det inte finns några labels HUS där. Å andra sidan kan norrmännen se på den svenska kartan och förundra sig över att vi får ha en liten hussymbol 0x6100 medan varje hus i Norge är en kempestor byggning, dvs husblaffan 0x6402, dock utan label. Sedan kan ju fransmännen se på våra kartor och undra varför de måste ha hus i form av små vita polygoner som inte syns mot ljus bakgrund. Och belgarna undra varför deras hus inte finns utsatta alls. Osv. Den heliga enhetligheten måste ligga på ett annat plan:)

Uppgradering vore bra. Kanske kommer om förekommen anledning poängteras tilltäckligt flitigt.
[Ändrat av jonasolof 2006-01-27 kl 14:57]
 
Våran (Magellans) nya karta, MapOnDemand (fastighetskartan, 1:10 000) innehåller labels i viss mån. Den skriver ut till exempel kyrka och skola, men husen och dess form syns ju ändå, därför är det överflödigt, likaså vattendrag. Däremot syns ju namnen på vattendragen.

Generell fråga: Vill man (ni) ha labels överhuvudtaget och i så fall, när kan det vara bra?
 
Mycket välkommen fråga. Labels stör olika i olika zoomlägen. Man vill väl ha labels som tillför väsentlig information och ha bort dem som är oväsentliga. Det blir en skala från bra till dåligt.

De värsta är kända, dvs generella labels som inte säger något utöver det kartsymbolen förmedlar: HUS, GÅRD, VATTENDRAG, VATTENYTA, ÖPPEN MARK, MYR, SANKMARK. Tar man bort generella detaljtyplabels försvinner nittio procent av störande text i Garmins topokarta.

Där syndar nog inte er topokarta, åtminstone inte enligt konkurrentens sportsliga omdöme:)

Labels med gårdsnamn är nog bra om de ligger i level 0. Bynamn bör väl följa med upp till nästa level. Symbol för by bör inte störa på skärmen.

Sedan vill man inte ha labels utan adekvata, entydiga symboler för t ex vindkraftverk, väderkvarn, gångbro (i fjällen).

Polygonlabels för terrängtyp kan diskuteras eftersom möjligheten till differentiering är ringa fr a för skog. En del tycker det är bra med skilda labels för barrskog och lövskog, andra tycker det stör. Den generella labeln SKOG finner jag inget fog för, det bör polygonmärkningen kunna sära från åker och öppen mark.

Då jag är medveten om att hanteringen av labels är ett starkare kort hos Magellan Topo bör också påpekas att markering av höjdlinjer är viktig, framför allt i fjällen. Det är bra att kunna peka på en höjdlinje och då få upp höjdsiffran vid markören.

Det är väsentligt att symbolen för stig syns väl.

Som eventuell köpare söker jag information på nätet om hur de nämnda objekten presenteras och vill gärna se rikligt med bilder på leverantörens hemsida.

Ovanstående gäller karta för bruk på handhållen GPS.
Vadf gäller MapOnDemand så är detta så vitt jag förstår en nedladddningsbar tjänst, med info ned till 1:10 000 (fastighetskarta). Med den upplösningen spelar det ingen roll att vissa labels för offentliga byggnader sätts ut tror jag men där talar man om en helt annan produkt. Intressant - för en annan tråd.


[Ändrat av jonasolof 2006-01-27 kl 19:07]
 
Maua; sa:
Det verkar som om dom kommer ha premiär på båtmässan här i GBG enligt källor jag talat med på Hjertmans båttillbehör. Dock inget skrivet i sten. Jag ska terrorisera Sportmanship när jag är på mässan.
I dagens GP finns Friluftskartan Pro med i Garmins annons på sid 21 i den 80 sidiga bilagan med reklam för Båtmässan, så det verkar som att man åtminstonne kommer att kunna få titta på den i nästa vecka.
 
Var på MC-mässan i Göteborg i fredags och pratade med folket i Garmin montern och dom sa att Friluftskartan Pro skulle koma under februari och att även City Navigator Europe V8 skulle komma då.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
davst Friluftskartan Pro går ej längre att låsa upp Navigering 11
niking Friluftskartan pro V4 Navigering 50
tekman Garmin Friluftskartan Pro V3? Navigering 32
mj4x4 Friluftskartan Pro V2 i en Garmin GPSMAP 421/521 Navigering 0
Muminmamman64 Garmin Oregon 300 och Friluftskartan Pro Navigering 3
Joakim.e Friluftskartan Pro Navigering 2
Häika friluftskartan pro till fler datorer? Navigering 5
375hh Vad är skillnaden i Friluftskartan Pro V2 Navigering 1
badpitt Nya friluftskartan Pro V2 Navigering 86
altis Friluftskartan pro Navigering 1
Joakim.e Friluftskartan pro - fel färger Navigering 3
Etux MapSource förvanskar Friluftskartan Pro Navigering 4
jumbo Friluftskartan Pro Navigering 4
nkj mapedit problem i friluftskartan pro Navigering 6
Mineral Explorer Konstig kartskarv i Friluftskartan Pro Navigering 3
Peaches74 Garmin Colorado friluftskartan Pro Navigering 8
forslund friluftskartan pro idag Navigering 14
MorganN Friluftskartan Pro - tom skiva Navigering 2
holsson Friluftskartan Pro igen Navigering 8
Otto Støver Problem med Friluftskartan Pro Navigering 22
Brune Mapedit kan inte längre öppna Friluftskartan Pro Navigering 8
HMR Friluftskartan Pro för Offroad MC Navigering 0
kullahagen Nybörjarfråga: Vad skiljer Friliftskartan från Friluftskartan Pro? Navigering 8
Teknikarv Hur uppdaterad är Friluftskartan Pro? Navigering 11
RedBreather Friluftskartan Pro Götaland... Navigering 1
trofast Friluftskartan pro till Magellan RoadMate 2200T Navigering 2
RedBreather Friluftskartan PRO & IMG2GPS Navigering 1
nikk Topo Sweden plus Vs Friluftskartan Pro Navigering 26
Friluftskartan Pro när det gäller fjällen Navigering 3
matseri Friluftskartan Pro Navigering 0
juhkka Ortnamn försvann efter friluftskartan pro Navigering 6
Seagull offshore Friluftskartan pro och bluechart Navigering 2
3775 Friluftskartan eller Friluftskartan Pro? Navigering 2
Jakan Nüvi 360 och Friluftskartan Pro Navigering 8
olhe City Navigator kombinerad med Friluftskartan Pro Navigering 5
carl_ Någon som vill dela på Friluftskartan Pro? Navigering 11
Seagull offshore Galna kartfärger friluftskartan pro Navigering 1
olhe Färger på öppen mark i Friluftskartan Pro Navigering 43
Brune Utvärdering av Friluftskartan Pro Navigering 53
troell Friluftskartan Pro släppt! Navigering 11
Mezzner Friluftskartan Pro? Navigering 2
Bjagel Friluftskartan v5 Navigering 18
Tundraman Friluftskartan ny gps Navigering 6
C.Frank Friluftskartan V.3 & Basecamp Navigering 8
ÄventyrsUffe Nya friluftskartan prime v2 i gammal astro? Navigering 6
fowwe Dålig visning av Friluftskartan Prime? Navigering 6
tekman Ändra i Friluftskartan Prime Navigering 4
frarol Garmin 60CSx och friluftskartan på minneskort Navigering 3
AndersSupertramp Fjällkartan, friluftskartan till Android Navigering 39
jasy Vem blir först att prova Friluftskartan Prime? Navigering 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.