CE-märkning värdelös?

Inte minst här på utsidan brukar man ganska ofta höra säkerhetsargument av typen "men den prylen är inte CE-märkt". Nu är det så att jag undrar om denna CE-märkning verkligen är värd något!

Inom elektronikindustrin innebär CE-märkning att man klistar en lapp på produkten och vips så är den CE-märkt. Punkt. Inga tester, ingenting. Därmed tar företaget ett "rimligt ansvar" för produkten, dvs man garanterar att den inte självantänder i händerna på användaren eller börjar läcka cyanid vid olämplig tidpunkt etc etc…

Följande är saxat ur en Mammutkatalog:

"CE symbol of conformity: A sign that the manufacturer recognizes his own responsibility. This symbol cannot be regarded as official proof of quality, but simply as an indication (i.e. a kind of passport for the product within the EU). There are regulations with parameters for fulfilling product safety requirements under the existing EN standards."

…någonting som onekligen stöder teorin om att det skulle förhålla sig på liknande sätt för klätterprylar…

Är det någon som har koll på detta som skulle kunna reda ut begreppen?

Undrar
/Magnus
 
Det är riktigt att CE-märke inte är så mycket att titta på. CE-märket är tillverkarens signal till myndigheterna att de anser sig har uppfyllt kraven för att få CE-märka.

I de flesta fall ställs det krav på att tillverkaren skall ha ett underlag, en Teknisk Akt, som styrker att produkten uppfyller relevanta direktiv.

Sen går myndigheterna ut på marknaden och tittar på de CE-märkta produkterna, och om nån ser tveksam ut så kan de ta ut produkten för provning och kanske belägga den med försäljningsförbud och kräva att tillverkaren återkallar produkterna från marknaden.

Nu är det dock så att om en produkt faller under ett direktiv (och skall CE-märkas) så är det OLAGLIGT att marknadsföra den utan CE-märke. Det ska alltså inte finnas några produkter på marknaden som inte är CE-märkta, så det är alltså ganska meningslöst att säga åt folk att kolla att det de köper är CE-märkt.

Så vad gör då den lilla tillverkaren som har en produkt de vill sälja? Lägger de ner några hundra tusen på att testa produkten och få ett underlag, eller smäller de bara dit ett CE-märke och hoppas att ingen kollar dem?
 
Lite info

Se tex

http://www.bealropes.com/english.dir/standards.html#uiaa
http://www.bealropes.com/english.dir/standards.html#uiaa
http://www.outdoor-tec.com/info/cont_info.htm


UIAA och CE är båda märkningar för att prdukten är testad och funnits vara starkare än vissa krav. Det finns en speciell CE märkning för klätterutrustning. Kraven för CE och UIAA är väsentligen samma. Dock behövs någon mer kvalitetssäkring för CE.

Man bör kontrollera att produkten är CE märkt för klättring. Om den tex är CE märkt som elektronik så håller den förmodligen inte ...
 
Re: Lite info

f94-ave; sa:
UIAA och CE är båda märkningar för att prdukten är testad och funnits vara starkare än vissa krav. Det

Skillnaden är som sagt var att CE-märkningen krävs för att få sälja. En tillverkare kan skita i att UIAA-märka och ändå få sälja produkten, men han kan inte skita i att CE-märka för då bryter han mot lagen.

Visst kan en tillverkare sätta på både CE-märka och UIAA-märke utan att uppfylla de kriterier som krävs, men sätter han på ett UIAA-märke så riskerar han att stämmas av dem. Sätter han på ett CE-märke så riskerar han "bara" att bli tvungen att återkalla produkterna från marknaden. Och UIAA krävs som sagt var inte för att få sälja, men det gör CE-märket.

Man bör kontrollera att produkten är CE märkt för klättring. Om den tex är CE märkt som elektronik så håller den förmodligen inte ...

Det går sällan att CE-märka mot "fel" direktiv, och det skall framgå av medföljande dokumentation vilket direktiv som produkten är CE-märkt mot.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.