Berätta om isar!

Hur ser det ut med isarna i de nordliga delarna av landet? Har snön förstört åkmöjligheterna i jämtland?

Här i mellansverige ser det ut som att vi får vänta ett tag till.

Jag suktar efter rapporter, som berättar att klimatet inte fullständigt havererat och att det finns skridskois någonstans!
 
Ulf Lundin

Isarna i västra Jämtland ligger snöfria på de flesta håll. Rapporterade åkbara och fn njutbara isar är Ånnsjön, Gevsjön, Åresjön, Ottsjön samt en del småsjöar runt Östersund. Själv var jag förbi Ottsjön i söndags och konstaterade att sjön ligger blank och har fin stöpis med varierande tjocklek men inte tunnare än 5-7cm. Vädret verkar hålla i sig med kyla och blidväder varannan dagvilket borgar för att vi får en fin skridskohelg. Så välkomna upp alla åksugna.
 
Nya isar

I lördags 16/12 åkte vi på Mosjön, ca 10 km norr Österund. Tung blötsnö 5 cm försvårade inte åkningen nämnvärd. men nu har detta frys på och omöjliggjort vidare åkning på denna sjö. Den rådande kylan ca 10 minusgrader bådar däremot gott för nya isar på ännu icke lagda sjöar, vilket gör att vi säkert får åka på nylag is till helgen. Istillväxten är ju ca 2,5 mm/minusgrad, vilket betyder att det sista dygnet vuxit ca 2 cm. Nya isar läggs på ex Singsjöarna, Näkten, Alsensjön, Näldsjön.
 
Isar i Ångermanland

Här i Ångermanland kan man nu åka på dom flesta insjöarna som ligger ca nån mil från kusten.
Har åkt under julhelgen nu och isen är runt 5-10 cm på dom flesta sjöarna.

Vid kusten är det däremot aningen osäkert, det har blåst lite och istjockleken är varierande men snart bör nog en del vikar och sund vara åkbara.

// Jakob H
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.