Ny friluftspedagoglinje

Av: ulindh

Friluftspedagog - hellre ute än inne.

Linjeinformation
Att ägna sig åt friluftsliv kan innebära många olika saker för olika personer. Vi kommer att möta naturen i olika situationer och med olika inriktningar under alla årstider. För att lära känna naturen måste man vara ute – mycket – vilket även kommer att innebära en del övernattningar utomhus.
Det naturnära friluftslivet kommer att bli centralt, och det rika material som utemiljön bjuder på vill ständigt bli nyttjat som kunskapskälla.

Utgångspunkten i kursen är att kunskap är en reflekterad erfarenhet. Detta skapas genom ”kunskap i handling”, som leder till att det praktiska görandet kommer att prioriteras högt.

Ett varierat friluftsliv för olika typer av naturmöten är som nämnts en viktig del i kursen, så du bör vara utrustad för detta – materiellt såväl som personligt.
Kursen bygger på att du är aktivt deltagande och tar medansvar.


Linjens innehåll och arbetssätt
Linjen är upplagd med en bas som alla läser (70% av studierna). Övrig studietid ägnas åt valbara kurser som du är speciellt intresserad av (30% av studierna):

Basdel:
Utbildningen ges i huvudsak i den norrländska vildmarken och Höga kustens fantastiska natur, numera världsarv, genom turer av varierande längd, lektioner på skolan och i dess närområde. Några temaveckor t.ex. vinterfjäll föregås dock på annat håll.
Mycket av innehållet kommer att vara indelat i moduler. I dessa moduler varvas praktik och teori. De har teman som exempelvis:
- Mötet människa & natur ur ett historiskt perspektiv,
- Geologi, flora & fauna,
- Friluftslivsteknik & utrustningskunskap,
- Säkerhet & första hjälpen
- Miljö,
- Ledarskap & pedagogik.

Exempel på aktiviteter som vi kommer företa oss inom dessa moduler är:
Fiske Bärplockning Vandring
Isvaksbad Turskidåkning Hundslädeskörning
Klättring Kajak- och kanotpaddling Ridning
Trädklättring mm. mm.

Läs mer

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.