Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Tankar om utrustningsdetaljer, avsnitt två

Bordstork: jag har införskaffat en käng- och stöveltork med fyra slangar som utblås. Den ger en värme på ca 40 grader och kommer att bli perfekt som torkfläkt till min bordstork. Det är viktigt att inte värma maten över 50 grader vid torkning. Det är också viktigt, tycker jag i alla fall, att kunna använda samma tork till minst två ändamål. I detta fall skotork och mattork. Jag hade ändå tänkt att skaffa en skotork eftersom kängorna knappast kommer hinna torka så mycket som jag kommer vara ute här. Hur som helst så tänkte jag mig att bygga ramar av en ganska klen fyrkantsstav och fästa myggnät på denna. Sen kommer en flyttkartong få bli torkningsutrymmet och hål görs i nederkant för slangarna från torken. Antar att jag får återkomma med bilder för att ni ska förstå hur den ser ut….när den är klar. Det blir i alla fall väldigt billig och går att demontera på ett enkelt sätt. 

Skalmössa: i helgen sydde jag en keps i ett trelagerstyg. Membranet kommer hålla vind och vatten borta och ståltråden i skärmen gör att den går att böja lite hur man vill. Jag kan även ha en mössa under den så det blir nog aen bra vän att ha i en blåsig vinter. Som stopper till den elastiska linan använde jag en slangbit. Inte världens snyggaste kanske, men funktionellt. Nederkanten fodrades med tyg från en underställtströja. Det blir lagom mycket och hjälper till att transportera bort svett.

   

Sovsäck: Fyllde upp min sovsäck med mer dun i helgen. Tyvärr har jag inga före-bilder så det är väl ingen idé att lägga upp en efterbild heller. Mitt fantastiska dun (850 cuin vitt polskt gåsdun (95% down, 5% feather) och diamond wash)), som jag beställt från Polen tidigare i höst kom väl till pass. Marmotsäcken (Never winter, komfort -1 grad) sprättades i ”påfyllnadssömmen” (den söm där fabrikanten fyllt säcken från början) och fylldes på, kanal för kanal. Sedan testade jag säcken kommande natt och fyllde efter lite i ett par kanaler. Totalt fyllde jag nog ca 5 gram i varje kanal. Det låter inte så mycket, men dunet fyller upp väldigt bra! Den funkade mycket bra i -8,5 grader under bar himmel. Så, med mina hemmasydda dunkläder (förstärkningssystemet KELVIN J som jag återkommer till senare) och ett par varma kroppar bredvid mig i ett tält hoppas jag att denna säck kommer funka bra i vinter. Skulle vara skönt att slippa köpa en ny.

 
  
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.