Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Lussekatter i Umanland

Igår var en bra dag. Den startade med en skidtur tillsammans med Josefine och hennes weimaran Zafir. Zafir är en väldigt skojig tjej som säkert kan ha en karriär inom Skijoring, men hon kanske inte ska ge upp sin bana som stående fågelhund än på ett tag… kolla gärna in Jossans blog eller Zafirs hemsida!

Vi hittade en gammal torr tjärstubbe som vi tuttade på och njöt av kaffe, varm choklad, äggmackor och lussekatter! Mums! Vi märkte också att det är svårt att gå i högklackat i djup snö. Vita blixten gillade inte riktigt det milda väglaget vi har här nu. God damn you plussgrader!!!

Just ja, dagens eldningstips: tog med mig en bit tjärved hem från skogen och var tvungen att prova att få eld på den direkt med hjälp av eldstål (alltså utan att använda näver, ene, stockholmsnäver eller annat). Det funkade utmärkt! Jag bara ruggade upp virket lite och strök fram en gnista. Klart!

Väl hemma inhandlades en massa grönsaker och frukt för torkning. Har hittills torkat 3 kg potatis, gullök, purjo, rostad vitlök, tomatskivor, majs, äpple, plommon och köttfärs. Det blir grymt bra och kommer gå åt under alla vinterns turer. Lyssna på det här: 1400 gram gullök blir 130 gram när det torkat! Snacka om viktbesparing!

På kvällen stack jag och Isabella ut på en tur i längsspåret. Inte heller det gick jättebra på grund av varm nysnö i halvkassa spår. Hoppas på kyla snart!

Magnus Out.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-18 10:18   peter1969
Torkar du i ugn eller?
Jag testade torka bananer med skotork men jag tyckte att det tog för lång tid. Ska testa med kupevärmare istället, det funkade bra på svamp i höstas.
 
2008-12-18 10:28   brigas
Finns det nåt före Vita Blixten gillar?
Mysig eld i all fall..
 
2008-12-18 13:46   Islusen
Ruskigt inspirerande med dina torkningstips! Det blir till att testa själv.
 
2008-12-18 15:58   lankwaifong
Min hemmabygda tork funkar bra, men jag har hittat en Evermat här på skolan som är sjukt effektiv. Nu går båda för högvarv och för tillfället är det paprika, äpplen och tomatskivor på tork. Allt går att torka! I morgon ska jag torka ägg så jag kan göra omelett i vinter! :-) (om någon är intresserad av hur man gör det kan ni bara höra av er. Alltså torka ägg. inte hur man steker en omelett...).

//m
 
2008-12-25 10:25   Thomas Traneving
Vill också torka mat.
Har du inga bra recept att publicera?
Vill bli proffs ;)
/H
 

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.