Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


GRYLLS vs MEARS vs STROUD – a fight for survival

Vem är överlevnadskonstens okrönte konung? Vem kan bättre än någon annan göra upp en eld med hjälp av ett förstoringsglas eller bygga det bästa skyddet under de extremaste förhållandena? Vem kan ha minst kläder på kroppen i dåligt väder utan att gnälla och flest gånger under ett tv-program säga att ”This is a really bad idea!”?

Ok, jag erkänner. Jag är en stor fan av överlevnadsprogram. Hur nördiga de kan tyckas vara så passar de ganska bra in i mitt i och för sig rätt nördiga liv och lämnar efter sig en del kunskapsrester. Jag går lite grann igång på att se dem kasta sig ut för stup, använda djurkadaver som skydd för natten och att lyckas hitta vatten i en öken. För er som inte sett programmen jag talar om så handlar detta alltså om överlevnad i TV-format, förpackat i mer eller mindre åtsittande Hollywood-kostym. Kontentan i programmen är att lära lekmannen lite om hur man klarar sig i naturen under extrema överlevnadssituationer. Vi får följa med till jordens alla hörn och höra hisnande berättelser om människor som klarat sig och om de som det inte gått så bra för.

Här kommer mina åsikter om en skara RIKTIGT nördiga överlevnadsfreaks och om deras program. Häng med!

Namn: Man vs. Wild

Huvudrollsinnehavare: Bear Gryll

Bakgrund: Bear Grylls är britten som var yngst att bestiga Mount Everest. Han klättrar, hoppar fallskärm och har svart bälte i karate. Han har brutit ryggen i en fallskärmsolycka men kommit tillbaka och föreläser om motivation mellan tv-inspelningarna. Programserien som innehåller 23 avsnitt tar oss med till en massa otillgängliga plaster.  Bland annat klarar han sig ur svåra knipor ibland annat Ecuador, Island och Sierra Nevada. Poängen är att Bear (klart pluspoäng för namnet!) med kamerateamet i följe ska simulera en strandsatt turist eller liknande. Sedan överleva i naturen och med minimal utrustning men desto mer innanför pannbenet ta sig till civilisationen och säkerheten.

Citat: ”It’s the end of my second day and so far it’s been a roller-coaster. Finding the river has been a real blessing. The bad news: rivers are the grizzlies favourite hunting grounds!”

Underhållningsvärde: Högt! Bear tar stora risker, äter otäcka saker, gråter, andas högt och är allmänt utagerande. Det mesta han gör verkar göra att han hamnar precis på randen till en avgrund eller i ett bottenlöst hål. Mycket överdrivet. Mycket roligt! Betyg 5.

Kunskapsöverföring: Nja, mellan alla groteska saker som att fukta sin bandana med sitt eget urin och se honom hulka efter att ha satt i sig gammalt härsket kött, finns ändå nåt slags budskap. Han vill verkligen försöka förmedla sin glädje och kärlek till naturen och idag kanske det krävs att vi blir lite omruskade för att vi ska lyssna se och lära. Tyngdpunkten ligger klart på att göra bra underhållningsTV, men jag har i alla fall lärt mig en del på kuppen. Betyg 3.

 

Namn: Survivorman

Huvudrollsinnehavare: Les Stroud

Bakgrund: Kanadensaren som med stor respekt för naturens krafter ger sig av på enveckorsturer: utan kamerateam, utan utrustning och utan mat. Hans uppdrag är att på egen hand klara sig och ta sig till avtalad upphämtningsplats. Liksom Bear Grylls simulerar Survivorman ofta tillexempel överlevande efter en flygplanskrasch, en person som tappar sitt hundspann i Alaska etc.

Citat: “Breakfast! Mmm, if anything will get you up in the morning, it’s chewing on some cold squirrel bones.. Man, that was a cold night.”

Underhållningsvärde: Klart lägre än Man vs Wild. Les försöker liva upp stämningen med sitt munspel, men den testosteronpumpade Bear Grylls blir hans överman. Betyg 3.

Kunskapsöverföring: Till skillnad från serien man vs wild har Les i Survivorman bara sig själv att lita till. Han har ingen hjälp från omvärlden förutom i förberedelsefasen. Han filmar allt själv och ofta finns moment med som han inte har provat innan. Han misslyckas faktiskt ganska ofta, det går långsamt och är motigt. Detta gör serien till rätt trovärdig och realistiskt. Att göra upp eld, rena vatten och bygga skydd klarar han lika bra som Bear Grylls, men man lär sig som sagt lite mer genom att det helt enkelt känns med verklighetsförankrat. Betyg 4.

Namn: Ray Mears bushcraft survival series, Ray Mears Extreme survival series, Ray mears goes walkabout, Ray mears wild foods, Ray mears knife sharpening, Ray mears country tracks…

Huvudrollsinnehavare: Ray Mears

Bakgrund:  Ray är uppvuxen i England och är idag mr Bushcraft med hela världen. Han håller i utbildningar i sin egen school of wilderness bushcraft och har gjort en mängd tv-serier där överlevnad och kunskap om hur man tar tillvara på naturens resurser är kopplade till historiska händelser. Det kan vara historier från andra världskriget eller hur urinvånare från olika platser genom århundraden klarat sig på minimala resurser.

Citat: ”If you get caught out in these conditions and you quickly realize how fragile human beings are”.

Underhållningsvärde: Inte speciellt kul faktiskt. Till med jag som är rätt nördig tycker att han är ganska sömnig. Han ska ha en eloge för att hans kärlek till naturen verkligen går igenom rutan, men hans tafatta skämt med äldre herrar som varit med om sju svåra år faller ofta rät platt. Kan dock bero på att han ofta använder tolkar i sina program. Betyg 2.

Kunskapsöverföring: STOR. Ray är vida känd för sin breda kunskap inom framför allt bushcraft, alltså hur man kan tillvarata det som finns i naturen. Han gör knivar, skidor, skärbrädor, pilbågar, kanoter… you name it, Ray is your guy! Ett brett utbud av program borgar ju också för hög utbildningsgrad. Betyg 5.

:-)

//M

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-12 17:15   Islusen
Haha det här var kul... jag har missat de två senare nissarna, men kollar ibland in vad "Bear" har för sig. Håller med, svårligen överdrivet program men stort underhållningsvärde! Bäst tyckte jag det var när han skulle snara ekorrar i Sibirien. Enligt uppgift skulle det vara RIKTIGT kallt, men det rimmade illa med att han traskade omkring ganska lättlädd, utan mössa och vantar... och när han (naturligtvis) lyckades fånga en ekorre, efter bara någon timme, var den så djupfryst att den liknande papegojan Polly i Monthy Python.... och så avslutade han det hela med en lång utläggning om hur "...DANGEROUS and DESPERATE these creatures can get..." Livsfarliga ekorrar???? Nääää....
 
2009-02-12 18:22   Corax
GRYLLS' THRILLS BOGUS: EXPERT
SURVIVALIST CHARGED WITH CUSHY SHORTCUTS
http://www.nypost.com/seven/07242007/news/nationalnews/grylls_thrills_bogus__expert_nationalnews_don_kaplan.htm

Oh Bear! Survival of the fittest - in Bass lake Chalets?
http://www.mounteverest.net/news.php?id=16293
 
2009-02-12 20:38   Bulldozer
Av dessa tre så är helt klart Ray Mears den som lär ut överlevnad på bästa sätt. Men Les Stroud änvänder realistiska senarior. Bear är enbart en äventyrare på LSD. Han gör sånt som en att tänka efter, ska jag verkligen göra så?
Men det är en rolig jämförelse du gjorde.
 
2009-02-12 20:41   Öhrnell
Jag känner mig sjukt sugen att komma med en sexistisk kommentar, men nöjer mig med att erkänna att jag av dessa tre serier föredrar unge herr Grylls program.

Kul att du tagit dig tid att göra en recension!
 
2009-02-13 08:29   peter1969
Otroligt bra sammanfattning av dessa tre överlevnadsnissar.
Håller med dig till 100%.
 
2009-02-13 19:37   hassex
Kollar också alla 3 om jag har tillfälle. Kul att se på

Les Stroud är dock favoriten. Som sagt det är oftast motigt och sällan blir det som han har tänkt sig. Enligt han själv är han nästan alltid hungrig och trött. En sann vardagshjälte.

Små käckt är att Mears har varit nära en kanot jag konstruerat (tror jag)
 
2009-02-17 10:41   lankwaifong
Kul att så många kommer med glada hejarop på mitt inlägg! Det hade varit sjukt kul att se dessa herrar tillsammans i tex Robinson. Vem tror ni hade klarat det bäst? Jag sätter mina pengar på Bear. Han är tillräckligt snygg och gråter gärna. Det kommer man långt med i TV ;-)
 
2014-01-11 00:37   BivackKungenRille
Ray och Lars Fält sopar banan med alla .
 

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.