Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.

Hösten är den perfekta tiden för mysiga vandringar med hela familjen på hemmaplan. Myggorna är (förhoppningsvis) borta, temperaturen kan fortfarande vara riktigt behaglig och ljuset och färgerna gör upplevelsen till något alldeles extra. Följande är bra att tänka på när du ger dig ut i naturen:

Bra mat som barnen tycker om

En termos är din bästa vän för dagsutflykter. Den är snabb och smidig att ta fram när orken tryter och dessutom kan innehållet enkelt varieras. Saft eller blå­bärssoppa är några förslag som kan höja humöret på äventyra­ren. Extra gofika, nötter, russin och en chokladkaka att dela på är också ett vinnande koncept. Vid längre utflykter är en mattermos ett enkelt sätt att få med sig riktig mat.

Blanda lek och vandring

Var lyhörd och justera turen utifrån barnens dagsform. Undvik att bara gå mot ett mål, utan se till att det finns tid för spontanitet och nya vägval. Uppmuntra tokiga lekar och innovativa gångstilar. Sjung, berätta historier eller bygg en hinderbana längs vägen.

Klä barnen rätt 

Klä barnen efter aktuellt väder och aktivitet. Inte för kallt, men inte heller för varmt. Med lager på lager kan kläderna anpassas till intensiteten under utflykten. Under de kallare månaderna är det såklart extra viktigt att klä barnen för vinterväder. Packa extra sockor och vantar, även till kortare utflykter. En förstärkningsjacka kan vara bra att ha när ni stannar och kom ihåg ett sittunderlag eller liggunderlag så att ni inte blir blöta och kalla när ni pausar.

Tänd en brasa

Kylan och mörkret är som en upp­maning att göra upp en lägereld. Det är harmoniskt, mysigt och en kul aktivitet som barn ofta uppskattar. Med en jägarpanna fixar du det mesta som du steker hemma även i skogen. Folieknyten med grönsaker, fetaost och lax är enkelt och gott. Avsluta sedan med några grillade marshmallows. Kom ihåg att elda säkert, bara där det är tillåtet och släck noga!


Utvalda barnprylar för höstens vandring: 

Värmande Barn-Fleecetröja 

Mjuk fleecetröja med huva och dragkedja. Perfekt att bära som mellanlager under hösten. Två fickor i sidan och en bröstficka med ficklock och knapp. 

Till Patagonia K's Micro D Snap-T Jacke

 

Den säkra kniven

Klassiska Scout 39 med vass spets är en perfekt instegskniv för friluftsintresserade barn. Den dubbla parerstången skyddar handen från eggen och handtaget är utformat för små händer. 

Till Moras Scout 39 kniv

 

Klassikern med sittunderlag 

Kånken-ryggsäck i litet format med dragkedja som öppnar hela huvudfacket. Det urtagbara sittunderlaget gör väskan perfekt för höstvandringen.

Till Kången Mini Ryggsäcken

 

Inspiration för uteaktiviteter

En bok full av tips och idéer på små äventyr du kan göra tillsammans med barn. Förutom lekar, pyssel, recept och odlingstips får du kunskap om många av naturens fascinerande fenomen.

Till Barnens Utebok från Calazo

 

Första vandringskängorna

Bekväma skor med halvhögt skaft. Passar alla yngre äventyrare som gillar att vara ute och promenera, springa och vandra. Ovandelen är vattentät med TPU-förstärkningar som skyddar mot lera och smuts. 

Till Adidas Terrex Trailmaker för barn

 

Quickfix för barnkläder

Var beredd när olyckan är framme. Det här lilla reparationskitet från Patagonia innehåller synålar, tråd och lagningstejp för att snabbt göra enkla lagningar på exempelvis sovsäcken eller jackan.

Till Worn Wear Repair Kit

 


Fler tips och råd hittar du hos Naturkompaniet. Läs bland annat hela guiden om att vandra med barn och tipsen för höstvandring


 

Här hittar du flera Mini-Guider från Naturkompaniet