Steka med gas

Trangia med gasbrännare är en populär och smidig kombination. Tyvärr når lågan inte upp till stekpannan och korven blir alltså smörkokt istf brynt. Jag såg nån tidigare tråd där problemet ältades utan resultat.
Men så i förrgår låg jag hemma i feber och såg plötsligt LÖSNINGEN! för min omtöcknade inre syn. Jag släpade mej ut i verkstan och på 5 min var underverket klart.
Gör så här:
Klipp en remsa 1-2 mm:s aluminiumplåt 4 X 20 cm. (Fås gratis hos nån plåtslagare). Böj ihop den till en rulle (den ska inte gå ihop helt) som kan tryckas ner i brännarhålet på köket. Klipp och böj ut tre klackar på ett par mm så inte rullen åker rakt igenom. Tryck fast brännaren uppe i rullen. Klart!

Det blir fart på stekningen kan jag lova. Rullen kan tryckas utanpå brännaren vid packning och tar knappt nån extra plats. Den väger kanske 5 g. Har du kokat nåt först kan den sättas på plats utan att riva köket. Bara lyft brännaren (med en vante e dyl om den är varm) och sätt dit rullen. Eftersom den har en öppning kan slangen sitta kvar.

Prova och tala sen om för mej att jag är ett snille!

Björn
 
Just de! Grattis!

Behöver inte prova för att utnämna dig till snille - eftersom jag själv har funderat på denna lösning;-)

Nu återstår bara att göra brännaren höj- och sänkbar under drift (utan att lyfta av stekpannan) med endast ett litet tillägg i vikt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
skruv, bricka och mutter

I mitt trangiakök har jag alltid tre stycken skruvar med var sin bricka och vingmutter. Genom att fästa dessa i hålen i vindskyddets nedre del så får jag ett utmärkt stöd för stora grytor o. dyl.
Orkar inte gå upp och kolla dim. på skruvarna men de ska sticka ut lika 35 el. 40 mm tror jag. Ta en linjal och mät avståndet från grythållarna till botten så blir det rätt...
Nackdelen är att det saknas vindskydd med den här metoden, själv löser jag det på lite olika sätt och det har fungerat utmärkt i flera år.

mvh
Henke
 
Skruv och islagsmuttrar

Jag testade varianten med plåtrullen (tillverkad av en
slaktad gasburk) men jag hade lite svårt att få till
det. Brännaren ville trycka ut rullen så den blev mer
som en strut. Möjligen var aluminiumplåten för tunn,
eller så berodde det på att jag har en äldre variant av
brännare (Epigaz) som såldes till Trangia förr. Rören
och klackarna ser lite annorlunda ut på den än de nya.

Sen testade jag skruvvarianten, och den blev riktigt
bra. Anledningen att jag skriver är att jag upptäckte
att islagsmuttrar är utmärkta att fästa skruvarna med,
tack vare sin stora plana yta. Det blir väldigt
stabilt. Islagsmutter är en sorts kombination av mutter
och tandad bricka som är tänkt att slås in t ex i
baksidan av en plywoodskiva, och som man sen kan skruva
fast vanliga M-gängade skruvar i (t ex för
klättergrepp). Finns i välsorterade järnaffärer.

M5-skruvar på 50 mm är lagom, sen sätter man två
muttrar på varje skruv, med de plana sidorna mot
varandra. Nyp fast den innersta lite, så den inte
flyttar sig för lätt.

/ Lennart
 
Litet off the line, men:

brukar steka i en kastrull istället - löser problemet med höjden utan extra tilläggsutrustning.

hälsn My ;)
 
Lite mer detaljer?

Jo du gamling, jag fick inte riktigt till det med din geniala rulle, och jag är inte helt nöjd med skruvvarianten heller. Vindskyddet blir inte så bra, och så är det lätt att tippa stekjärnet.

Så jag skulle vilja veta lite mer om din rullkonstruktion.
- Vilken brännare har du?
- Hur mycket höjs brännaren?
- Är gasslangen fortfarande i underdelen av köket?
- Vill inte klackarna på brännaren trycka ut rullen till en strut (eller är din rulle tillräckligt styv)?
- Fortfarande nöjd med den?

/ Lennart
 
Väldigt utanför diskussionen men johannas lösning påminner mig om följande:

När amerikanarna skulle ut och ha långa rymdfärder med sina rymdfärjor och göra avancerade experiment så behövde dom ju en penna som man kunde anteckna med. En vanlig bläckpenna funkar ju inte eftersom bläcket rinner ner till kulspetsen mha gravitationen, och den finns ju som bekant inte i rymden. NASA lägger då ner massor med tid och pengar på att hitta en bläckpenna som inte är beroende av gravitionen och lyckas till slut (den pennan dyker upp i ett seinfeild-avsnitt bla.). Alla är glada och pennan kan köpas för dyra pengar. Men det som slår någon då är ju hur ryssarna har gjort, dom har rymdstationen MIR ingång sedan länge och borde ju även dom anteckna. Vid ett lämpligt tillfälle frågar ju då amerikanarna ryssarna hur dom gör, har dom också utvecklat en speciell penna som man också kan skriva uppochner med? Ryssarna svarar då, "vi använder blyerts"...

Om historien är sann vet jag inte, men den är rolig :) Ger mig lite samma vibbar här inne ;)

/Martin
 
Bilder?

Har ni möjlighet att lägga ut bilder på era lösningar vore det jättebra.

Annars måste ju den enklaste lösningen vara att steka i kastrull precis som My.
 
No fat...

plast; sa:
Ryssarna svarar då, "vi använder blyerts"...
LOL den var bra den :) Jag går ett steg längre och antecknar inte alls.. Jag använder gas, brännare på gasbehållare 2207, lagar mat i tältet, kokar allt, steker aldrig och kan dricka upp 'diskvattnet' om jag vill. Fett har jag i tub, ost och kaviar. Bär bara en trangia alugryta med mig. Hela kitet är bara för mycket plåt. Lite of topic men jag kunde inte låta bli. Men jag skall komplettera gasbrännaren med ett vidndskydd i tjock alufolie så jag kan laga mat ute även om det blåser. //Roland
 
Fusk!!

"Warum einfach, wenn man es so schön kompliziert machen kann"

Jodå, man kan nog överleva utan stekjärn. Men kan man steka med den vanliga spritbrännaren vore det väl f-n om det inte gick att få till det med en gasbrännare!

Jag ska se om jag kan fixa till bilder på min lösning, fast jag har ingen egen digitalkamera så det kanske dröjer lite.

/ Lennart
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips