Kungsörnen i fokus i Järvsö

Av: ulindh

Illegal jakt och vindkraftverk är två av flera hot mot kungsörnarna i Sverige. Ändå verkar framtiden ljus för landets kungsörnar, som idag har cirka 750 revir. Med ny teknik kan bevarandearbetet effektiviseras ytterligare. Obemannade bevakningsflygplan och satellitmärkning av örnar är nya tekniska lösningar som i helgen presenterades på det årliga Kungsörnsseminariet på Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö.

Varje år samlas forskare, ornitologer och representanter från myndigheter för att dela kunskaper och inspireras till fortsatta insatser för att bevara kungsörnen. I årets upplaga av Kungsörnsseminariet diskuterades vindkraftverkens påverkan på kungsörnar, illegal jakt och ny teknik som hjälpmedel i forskning och förvaltning,

Vindkraftverk och tjuvjakt hotar kungsörnen
Vindkraftverk har visat sig utgöra ett hot mot kungsörnar. Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) visade på ett exempel från den fågelrika ön Smøla, där en vindpark med 68 vindkraftverk har orsakat en minskning i antal kungsörnsrevir. De senste två åren har man dessutom funnit tio kungsörnar som dött vid kollision med vindkraftverkens propellrar.

Hotet från illegal jakt ser olika ut över landet.
Enligt en sammanställning av Martin Tjernberg på ArtDatabanken förekommer tjuvjakt på kungsörn framför allt i fjällvärlden, där konflikterna med rennäringen är som störst. I 2/3 av fjällvärlden är trycket från den illegala jakten så stort att flertalet revir står tomma eller att nyetablerade par kontinuerligt försvinner. På vissa håll är situationen så pass dålig att beståndet av kungsörn inte är självbärande, och att etablering av nya örnar från skogslandet krävs.

De här problemen är inte unika för Sverige. Enligt den skotska forskare Jeff Watson, som besökte seminariet, finns liknande konflikter mellan kungsörn och fårägare i västra Skottland.

Satellitmärkta kungsörnar
Flera av föredraghållarna presenterade idéer på hur ny teknik kan underlätta bevarandearbetet. Kungsörnsgruppen i Jämtland-Härjedalen berättade om en studie med satellitmärkta kungsörnar. Studien ska ge svar på hur kungsörnar påverkas av byggnation av vindkraftverk genom att studera eventuella förändringar i fåglarnas rörelsemönster. Skogsstyrelsen gav en demonstration av hur små obemannade flygplan kan användas vid inventering och övervakning av vilda djur och områden. Uleåborgs universitet presenterade en övervakningsstudie av kungsörnsbon med hjälp av kameror.

Ljus framtid
Trots flera olika hotbilder ser framtiden ljus ut för kungsörnen i Sverige. Den trend man ser pekar mot en svag ökning, en ökning som troligtvis beror på flera faktorer.

– Den åtling som bedrivits under lång tid för att gynna havsörnen kan ha gynnat även kungsörnen. Vi kommer att se en spridning av kungsörn söderut i framtiden, tror Calle Zetterlund, arrangör av symposiet och ansvarig för Kungsörnsgruppen i Gävleborgs läns ornitologiska förening (GLOF).

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.