Vargo ExoTi 50

Vargo ExoTi 50

En 50-liters, lätt vandringsryggsäck med extern ram.

- 50-liters volym (exklusive yttre fickor och topplock, enligt tillverkaren)
- Yttre ram av titanlegering
- Justerbar rygglängd
- Juster- och avtagbart topplock
- Axelremmar i ventilerande meshtyg
- "Lastskiftande" remsystem
- Ficka och hål för vattenblåsa
- Relativt låg vikt på 1,21 kg
- Rekommenderad maxlast: 16 kg


Tillverkare: Vargo
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Ganska lätt med hög bärkomfort.

Minus:Dyr med konstiga designval och tveksam kvalitet.

Kommentar: När jag letade efter en lätt ryggsäck för att ersätta lockades jag av Vargos ExoTi 50. X-remmarna såg ut som en bra idé och eftersom jag gillar både yttre ram och topplock fanns det inte mycket (något?) annat på marknaden i samma viktklass.

Ramen har gjort sitt jobb och jag har upplevt bärkomforten som hög även när jag varit uppe och snuddat vid den rekommenderade maxlasten på 16 kg / 35 lbs.

Tyvärr finns det en del negativt att säga. Remmarna som bildar ett coolt "X" på baksidan fungerar bra för att få vikten nära kroppen, men det är hopplöst att få fast tält eller liggunderlag under dem (och det saknas yttre fästpunkter). Bara att öppna och stänga ryggsäcken försvåras av att ögglorna som remmarna går igenom är placerade så att spännena ofta måste tråcklas igenom dem när man spänner remmarna. Enligt tillverkaren är volymen 50L+lock och fickor, men jag tycker den verkar betydligt mindre och det är extra kännbart när det är svårt att fästa saker utvändigt.

X-remmarna är dessutom korta, på produktbilden kan man se att de inte tillåter att någonting träs under dem med en full säck. Remmarna för bältet och axelrämmarna var å andra sidan extremt långa. Spännena är lätta, men kändes klena och jag hade ofta problem med att knäppa ihop dem: de hamnade ofta snett och jag bytte till slut ut dem.

Efter mindre än tre veckors användning ser det ut som att en beläggning skrapats bort från tygets insida (enligt produktsidan ska tyget vara obelagt men vara behandlat med en DWR, jag tycker det ser ut som en PU-beläggning). Tyget verkar inte vara vattentätt, dragkedjorna är det definitivt inte och sömmarna är otejpade. Vissa sömmar börjar dessutom se ut som om det var jag som ställde in trådspänningen...

Topplocket är rymligt och spänns snett nedåt och in mot ryggen vilket funkar men känns konstigt. Dessutom trycker man ihop lockets volym när man spänner (facket är som en "påse" som hänger ner inuti locket) så det händer ofta att man måste släppa på upp remmarna för att kunna få in t.ex. jackan. Jag har burit ett tält eller ihoprullat liggunderlag under topplocket och det har fungerat ganska bra.

Sidfickorna är låga och oelastiska. En 0,5-liters vattenflaska sitter hyffsat, men jag har tappat den när jag tagit på ryggsäcken. Det är dessutom svårt att få ner flaskan om säcken är full, eftersom fickorna inkräktar på huvudsäckens volym.

Fickorna på midjebältet är av samma mesh-tyg som sidofickorna, vilket är bra om man vill torka sin resehandduk i dom men mindre bra om man vill skydda någonting. De är dessutom i minsta laget: en vanlig karta (går inte in, och även större mobiltelefoner kommer ha problem.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.