Silva 478



Lätt orienteringspannlampa med två halogenlampor på 10 resp 20 W


Tillverkare: Silva
 
Betyg: 44444
Batteritid: 1.51.51.51.51.5
(betyg 4 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt att byta mellan cykelhjälm och huvudremmar, bra ljus och låg vikt

Minus:Lång laddtid i förhållande till brinntid, batterislukande (i jämförelse med LED) och Inte speciellt robust

Kommentar: Jag köpte ett paket med lampa, laddare och 4,5mA batteri. Själva lampan är väldigt lätt och skön att ha på huvudet. Bara man hittar på ett bra sätt att bära batteriet är det här ett ypperligt val av halogenlampa.

Den är lättmanövererad med en tydlig spak för av/på och de olika ljuslägena. Ljushuvudet började glappa och sänktes under min första skidtur och det var inga broblem att rikta upp den och dra åt skruvarna som håller den på plats utan att ta av varken handskar eller stavar.

Bra för att vara halogen. Då jag samtidigt köpte en LED-pannlampa så anser jag ändå att halogen tillhör historien och att framtiden tillhör LED-teknologin

Liknande produkter: Fenix HP10

Köpplats: Orienteringsspecialisten

Pris: 1500

Plus: Ljusstark, lätt, bekväm, lätt att fästa på hjälm

Minus:Dyr, sämre ljusbild än äldre lampor

Kommentar: Silva 478 tillhör den nya generationens pannlampor från Silva med mjuk huvudställning av neoprenmaterial. Reflektorn och dess infästning sitter fast i neoprenremmarna med kardborre. Detta gör att man kan ta loss reflektorn och fästa den på en hjälm där man först har applicerat de medföljande självhäftande kardborrbitarna. Innan jag köpte lampan var jag skeptisk till att den verkligen skulle sitta ordentligt fast på hjälmen m h a kardborrband. Nu när jag har använt den ordentligt vet jag att det fungerar utmärkt. Den sitter hur bra som helst, och det är lätt att byta mellan hjälm och huvudremmar. Den är mycket lätt vilket gör att hjälmen inte blir så framtung med lampan monterad.

Lampan levereras med halogenlampor på 10 och 20 W som man kan växla mellan. Jag har bytt ut den svaga lampan mot en ännu svagare på 5 W för att få längre brinntid. 5 W tycker jag räcker för det mesta när jag åker rullskidor på asfaltvägar eller springer på motionsspår. Skall man ut och springa i terräng känns 10 eller 20 W bättre, för att inte tala om när man cyklar MTB. Då krävs det mycket ljus. Extralampor på 5 eller 10 W kan köpas billigt på Clas Ohlson (27 kr för 2 st).

Reflektorn är nykonstruerad och uppges ge bättre ljus än de äldre modellerna. Dock tycker jag inte att ljusbilden är så bra som den kunde vara. Det blir en stor ljus fläck i mitten med ganska skarpt avgränsade kanter. Utanför fläcken är ljuset betydligt svagare. Min gamla Silva-lampa från 80-talet har en mycket behagligare ljusbild där det är ljusast i ett lite större område mitten och sedan avtar ljuset jämt utåt kanterna. Varför konstruerar man en ny reflektor som har sämre ljusbild än den gamla? Den enda fördelen jag kan se med den nya ljusbilden är att den är bättre när man håller högre fart (t ex cykling eller inlines). Då vill man ju gärna ha en mer koncentrerad ljuskägla.

Orienterare har anmärkt att 478:an inte sitter lika stabilt på huvudet som andra pannlampor. Jag har dock inget att anmärka mot stabiliteten; jag tycker att den sitter utmärkt, både skönt och stabilt. Förmodligen är det orienterare som hoppar och skuttar i helt obanad terräng som vill ha en riktigt stabil lampa.

Silvas orienteringslampor kan kombineras med ett antal olika batteripaket och batteriselar. Även selar från konkurrenten Mila passar, och jag kör med ett Mila-batteri och en Mila-sele. Vid val av batteri tänkte jag att ”ju högre kapacitet desto bättre”, och satsade på en stor paket med 5 st R20-celler på 8 Ah (säljs egentligen som 7 Ah, men på cellerna står det faktiskt 8000 mAh!). Nu när jag kör mycket på 5 W lampa så känns dock detta batteri nästan onödigt stort. Brinntiden blir nästan 10 timmar, vilket för mig motsvarar ett flertal träningspass, och det är svårt att hålla reda på hur länge man har använt lampan. Dessutom är batteriet tungt (ca 800 g) vilket känns klumpigt när man springer. Milas batterisele sitter visserligen bekvämt, men verkar inte riktigt vara gjord för så tunga batterier. Selen kasar ner där bak och upp där fram, vilket blir obekvämt när man springer. När jag åker rullskidor eller cyklar har jag batteriet i en liten midjeväska, vilket fungerar bra.

Sammanfattningsvis: En bra lampa för all sorts mörkerträning, även när man använder hjälm. Man kan dock fundera på vilken ljusstyrka man behöver, vilket batteri som passar och hur man vill bära sitt batteri.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.