Exped Scout Tarp Extrem

Exped Scout Tarp Extrem

En Tarp för 1-4 personer (3,5x2,9m) i silikonbelagd ripstop-nylon med linor, markspik och packpåse. Vikt enligt tillverkaren: 1,2kg totalt (0,95kg bara tarp).
Benämns ibland "Scout tarp pro"


Tillverkare: Exped
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mångsidig och påkostad vad gäller material och detaljer. Vikten var 200g lägre än angivet (1200g-1000g)! Laglapp följde med.

Minus:Mycket pengar kanske...men inte dyrt för den sakerns skull.

Kommentar: OBS! HAR JUST FÅTT HEM PRODUKTEN OCH DEN ÄR INTE FÄLTTESTAD ÄNNU. OBS!

Första överaskningen; vad lätt den är!
Den subjektiva uppfattningen att den var lättare än utlovat visade sig vara rätt när jag lade den på vågen för att kontrollera: 1050g mot utlovade 1200g.
(Efter att jag kortat gummicord, sprättat expedloggan (tjock gummiplatta) och plockat bort fodralet till markspiken (men inte spiken i sig) landar vikten på 1000g.)

Andra överaskningen: Smart packpåse.
Jag hade förväntat mig en normal packpåse med dragsko i öppningen men denna har även en dragsko i "botten" vilket gör att den antagligen säkrar vandringstaven (ed.) på ett mycket bättre sätt.

Tredje överaskningen: Gummicorden går hela vägen runt om!
Jag hade trott (baserat på den låga vikten och hörsägen) att corden bara täckte två av sidorna. Tji fick jag, den går hela vägen runt och på kortsidorna ("nocksidorna") finns det inte en utan två olika cords som var och en justerar späningen i framkant på var sin sida om nock-fästpunkten. Justeringstankan sitter på mitten av corden som är fixerad längt ut i varje ända, det ger att på 6st cord får man 12 olika segment av tarpens omkrets som kan justeras var för sig.
Det uppskattas, det hade varit enklare att konstruera den med halva mängden detaljer och fortfarande kännts påkostad, nu är den lyxig!

Fjärde överaskningen: Smarta linspännare, speciellt för en tarp!!
Linspännarna är i ett plaststycke med två spår med kilformade räfflor i på för varandra motsatta sidor. i detta stycke sitter fyra hål...så långt inte så olik från andra liknande bara att den har ett extra hål.
Tre av hålen är dock inte slutna utan är snarare förbundna med "friheten" via en springa/midja som gör att
man med de tre fria på två röda kan "haka på" denna linspännare på en lina utan att behöva trä och ha sig,
någonting som är mycket användbart för en tarp som ofta fästs i träd och liknande då man nu slipper knopa; haka av, runt stammen/grenen, haka på och spänn linan. Den är nog även smidig att kunna haka av om man får trassel på linorna.

Linorna kommer lösa packade i sina respektive linsamlarpåsar (Tack, det kommer nog spara mig mången svordom!) men de är lite meckigt fästade...skit i att försöka förstå hur de har tänkt.
Ta bara lös dem från varandra, lossa öglan och knyt fast både tarp och linsamlare i samma ögla.
För att undvika trassel ännu effektivare bör du haka på linspännaren och göra hela linan förutom 2dm till en enda stor ögla innan du pular in den i påsen.
Linorna är sex till antalet och fästs lämpligen i de fyra hörnen och i nock-fästena.

Linorna känns som bra tarplinor bör vara, (antagligen) inte så vattenupptagande och ganska statiska. Förhoppningsvis töjer sig inte materialet i väta då jag gissar att det är ganska mycket polyester i linorna. Linorna är svarta med inlagd reflextrådar, då de lär synas mycket bra både mot snö och mot svart natt så länge man har ett ljus på huvudet.

Materialet är en dubbelsidigt silikonbelagd nylonväv som känns mycket snarlik Hillebergs Kerlon1800 (lite grovare, antagligen med unjefär samma hållfasthet, Obs bara gissning!) och den inger förtroende: Detta är en tarp jag kommer använda lång tid framöver!

Påsen/stånghållaren är av en PU-korduraväv grövre än en del av de som används i en del ryggsäckar så den har jag inga tveksamheter om och "länken" mellan tarp och påse är en armerad gummiväv liknanade den som man hittar som skoband i en del gaiters.
Denna konstruktionen med en länk tror jag tär mindre på tarpens huvudsöm och erbjuder desutom möjligheten för den som vill separera tarp från påse att så göra enkelt utan riskt att skada någondera.
Länken kan innebära att stången/stavens fixering på tarpens exakta mitt blir sämre...men det är bara en spekulation än så länge.

Markspiken (och linorna) kommer i en enorm pinnpåse i kraftigt material som jag ska byta ut eller sys ner i storlek så fort jag få tid.
Spiken i sig är i aluminium och av två modeller, en V-formad med en kraftigare rygg som antagligen är tänkt för hårdare underlag och en som är rundad mer "standard" form, båda är lika långa. Varför man inte gjort alla i den V-formade varianten vete tusan för den verkar bättre på alla sätt?
Ingen av dem är särskillt bred så att byta ut/lägga till så man får något för lite mjukare underlag är nog att tillråda. Själv kommer jag även bära med mig mina härdade trådspikar av bamsemått,
De är guld att ha i stening mark då det snarare är stenen du bankar på huvudet med som går sönder istället för spiken!

Priset känns i pluskan; 1600 för en tarp är i styvaste laget. Men efter en timmes optimerande (knyta linor osv) säger jag som om så många andra kvalitetsprodukter: Det är mycket pengar men det är inte dyrt!

Överlag känner jag ett stort förtroende för tarpen. Kompleterar med mer om lösningar och hållbarhet när jag använt den nog mycket.

OBS! HAR JUST FÅTT HEM PRODUKTEN OCH DEN ÄR INTE FÄLTTESTAD ÄNNU. OBS!

Liknande produkter: Finns många men ingen såhär "komplett" och kompetent.

Köpplats:

Pris: 1600


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.