visum fråga...

Jag och en kompis håller på att planera en grym resa( se artikel på min profil). Nu har vi börjat komma så långt så vi ska börja kolla upp vart vi behöver visum och hur lång tid de kommer ta att få dem. Vet någon vart man ska/kan vända sig för att få reda på allt sådant om visum och vart man kan ansöka om de?
 
Jag och en kompis håller på att planera en grym resa( se artikel på min profil). Nu har vi börjat komma så långt så vi ska börja kolla upp vart vi behöver visum och hur lång tid de kommer ta att få dem. Vet någon vart man ska/kan vända sig för att få reda på allt sådant om visum och vart man kan ansöka om de?

Förlåt, men var ska du åka? Vad ska du göra?

/Stellan
 
tja om artikeln hade blivit publicerad så hade du kunnat läsa där... Jag och min polare ska mer eller mindre köra bil från Båstad upp till norra Sverige vidare ut genom Ryssland vidare till Kina, ner till Thailand med båt sen till Australien tillbaka upp sen in till Indien, vidare in och ner genom Afrika, upp sedan genom Europa hem till Båstad igen...
 
Efter att ha rest en del i Österled så kan jag rekommendera kontakt med en visumagentur. I Sthlm har jag haft gott samarbete med Comet Consular Service, men det finns nog fler. Deras avgifter var för mig prisvärda då det för Ryssland kan vara bra struligt att ordna visum.

Lycka till!
 
Visst att resa med svenskt pass kan underlätta en hel del ibland, men en stängd gräns är stängd även för oss. Det låter nästan som att du bara tittat på en världskarta och letat fram en kul färdväg utan att göra några efterforskningar om vad som är realistiskt.

Ryssland är det knepigt att få visum till, men det är inte omöjligt. Köra bil där ska också gå bra.

Jag antar att du kommer passera genom Mongoliet, vilket inte ska vara några problem alls. Visumet fixar du lätt på konsulatet i Göteborg.

Till Kina kommer du utan problem få visum. Men hur hade du tänkt att göra med förarprovet? För tro inte att du får köra på ditt svenska körkort i Kina. Alltså kan du inte korsa gränsen med bil utan att först vart in i landet och fått ditt kinesiska körkort.

SOA borde inte vara några problem. Visum brukar gå att få vid gränsen och är det något trassel med bilen kan du alltid muta dig fram.

Visumet till Australien fixar du vid någon ambassad på vägen. Men att ta sig över dit är en annan femma. Jag har själv börjat fila lite på en resa med färdsätten cykel/buss/tåg/båt och slutdestination Australien. Jag har färdvägen hyggligt klart för mig, men att det är möjligt att åka färja mellan Indonesien och Australien har jag inte fått bekräftat än. Räkna inte med att det är möjligt. Framförallt inte med bil.

"tillbaka upp sen in till Indien" Tillbaka upp till Kina blir det isåfall. Innan dess är gränserna stända, och jag skulle inte våga hoppas på möjligheten att åka båt. Har du tur tillåter dom dig att köra genom Tibet och då kan du ta Friendship Highway ner till Nepal, annars är det bara att fortsätta och åka Karakoram Highway till Pakistan.

Vilken väg du ska ta dig genom mellanöstern är en bra fråga. Men det kan vara knepigt att få visum till Iran.

Sätt dig och titta ut en färdväg som ser rimlig ut, och titta samtidigt på några alternativ. Besök respektive lands ambassads hemsida och kontrollera om du ens släpps in i landet. Läs vad UD har att säga om landet. Hör vad andra som varit i landet har att säga. Hör dig för om en specifik gränsövergång är öppen eller ej. Går den att passera i båda riktningarna? Hur är tillgången på drivmedel?

Framförallt leta efter andra som gjort längre bilresor runt om i världen och vilka problem dom ställts inför.
 
Har tänkt på mycket av de du skrev med vägar och drivmedel och de är saker vi har kollat med andra som kört i vissa av dem länderna. Men det är klart att vägen än är väldigt oklar för oss men det är sånt som vi håller på att kolla upp hela tiden för att få resan att gå ihop.. tack för tipsen och tankeställarna men det är inget som jag tror kommer kunna stoppa resan helt

``Inget äventyr utan utmaningar´´
 
Hej Niclas!

Jag haller med de andra om att det basta du kan gora ar att kolla med ambassaderna. De bor ha bast koll pa det senaste vad som galler angaende visum. En del kanske inte har ambassad i Sverige utan annat Europeiskt land. Som ngn namnde sa tycker jag att UDs sida har en del nyttigt oxa.

en sen ska man inte alltid lita pa alla ambassader i alla fragor. Nar jag tog motorcykeln till Chile sade de (ambassaden i Sverige alltsa)att sa fort jag lamnat Chile med hojen skulle det ta 6 manader innan jag fick ta in den igen. Val pa plats var det inga problem utan jag korsade gransen manga ganger pa kort tid.

Tank aven pa att det inte bara att ta med sin egen bil till vilket land som helst. En del lander kraver Carnet.

Det smidigaste sattet att ta med bilen pa nar ni ska over haven ar om du kan ta med den pa ett sa kallat roro fartyg (roll on roll of) som ar specialiserat pa att frakta fordon.

Kolla pa www.horizonsunlimited.com dar kan du fa mkt tips. Det handlar om att resa med motorcykel i varldens alla horn. Inte minst ar det latt att bli inspirerad.

Aven om vissa lander ar svara sa finns det folk som lyckas ta sig in med egna fordon hela tiden. Man far muta lite, vara lite framat och ha lite flyt. Fungerar inte en gransovergang kanske nasta gor det.

Lycka till!!!!

Mattias
 
Har tänkt på mycket av de du skrev med vägar och drivmedel och de är saker vi har kollat med andra som kört i vissa av dem länderna. Men det är klart att vägen än är väldigt oklar för oss men det är sånt som vi håller på att kolla upp hela tiden för att få resan att gå ihop.. tack för tipsen och tankeställarna men det är inget som jag tror kommer kunna stoppa resan helt

``Inget äventyr utan utmaningar´´

Nu var det inte riktigt min mening att avskräcka er från att genomföra resan, utan tvärt om snarare. Men jag fick intrycket att ni inte riktigt förstod problemen ni kunde ställas inför, utan tänkt er att svårighetsgraden låg i nivå med en bilsemester till Italien.
Men så länge ni letar fakta om länderna ni ska passera och försöker föreställa vilka problem som kan uppstå med att bila, så kommer ni säkert att få en både spännande och rolig resa.
Ta en titt på forumet på http://www.backpacking.se Finns inte så mycket bilburna resenärer där, men det finns stor kunskap om världens alla möjliga avkrokar.

Trevlig resa!
 
En viktig erfarenhet från långrbortistan är att oftast är det betydligt mer och bra vägar på kartan än i terrängen.
Gränspassager bör man påbörja i gryningen så att man inte är kvar inom spärrområdet som oftas finns nära gränser när det mörknar.
Visum, tillstånd, pass och pengar tillhör det som man måste ha ordning ochg reda på hela tiden.
Eftersom säkerhetsläge och olämplighet att passera genom vissa länder vid vissa tidpunkter val, begravningar av martyrer etc gör att man måste ha alternativ, kringvägar och planer.
Ett till synens fint och stabilt land kan råka i kasos på bara någon vecka. Vad andra gör hemma kan påverka säkerhetsläget där jag vistas....
Variablerna är många och någonstans i planeringen bör de komma med. Så att det blir en lagom händelsrik resa.
Gott nytt!
//J
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Repetae Visum till Pakistan Expeditioner 31
tool Nekad visum!? Expeditioner 4
rjarnhall Äventyrs kanot!? Expeditioner 3
zardoz Fråga ang. SSK på expedition Expeditioner 10
perberg Fråga om Silent way Expeditioner 1
Granbacken Dum fråga Expeditioner 18

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.