Vilket bäst före datum ?

Sitter och är sugen på att ta en kurs i klippklättring men blir lite velig och tänker om jag kommer fortsätta.
Jag menar, hur många 40+ börjar med klipp klättring ;-) och även om man kan harva själv i början då blir det inte så roligt i längden.

Så min egentliga fundering är om det finns andra likasinnade i Stockholms trakten som är sugna på att klättra.


Skickat från min X10i via Tapatalk
 
Sitter och är sugen på att ta en kurs i klippklättring men blir lite velig och tänker om jag kommer fortsätta.
Jag menar, hur många 40+ börjar med klipp klättring ;-) och även om man kan harva själv i början då blir det inte så roligt i längden.

Så min egentliga fundering är om det finns andra likasinnade i Stockholms trakten som är sugna på att klättra.


Skickat från min X10i via Tapatalk

Contrary to popular belief är gubbfaktorn vid klipporna hyfsat hög, så oroa dig inte du :)
 
Det finns en liknande fråga sen tidigare om huruvida gamla gubbar kan lära sig klättra.

Svaret i den tråden blev något så ovanligt som ett rungande konsensussvar: Obetingat ja!

Du kommer nog att kunna hitta kamrater, och det är naturligtvis i det här fallet ett måste.

Gå en kurs, och eftersom det börjar bli säsong, kanske du t o m i någon mån kan vara smart och välja en kurs som ligger i ditt närområde, och där du kollar upp att det finns jämnåriga med i gruppen.

Är du sedan med i en klubb, så har ju dessa aktiviteter som underlättar för den som vill hitta fler repkamrater.
SKK brukar ha en städdag/klubbdag vid Häggsta tidigt på säsongen, samt en Häggstaträff i slutet av säsongen. Tunabergs Högfjäll och Klätterklubb har en uppskattade klätterträff på hösten, samt i klubben en beaktansvärd medelålder vågar jag påstår. (Jag bidrar själv till att bibehålla den siffra hög tror jag.)

Klättring är roligt från första gången, och även om det lockar med hisnande bilder från kända berg, som kan kräva stor skicklighet så vågar jag påstå att det är givande oavsett vilken nivå man befinner sig på. Även där är jag ett levande bevis...
 
Jag var 42 år när jag gick grundkurs i klippklättring. Jag upplever dock att det är svårt att hitta personer i liknande ålder som befinner sig på samma (låga) klättringsnivå. De flesta har klättrat länge och klättrar svårt. I Stockholm kanske situationen är annorlunda (större klätterpopulation).

Sen är klättervärlden (det lilla jag sett) befriande öppen när det gäller åldersblandning.
 
För att nu fortsätta på denna gubbstödsgrupp: Jag började klättra som 38-åring och det var inga problem. Visst kan man bli avundsjuk på 23-åriga sportklättervirtuoser, men det är då man får tänka på att de sällan har råd att köpa så mycket dyr utrustning - man får alltså välja sina kukmätartävlingar.

Skämt åsido: klättring passar mogna nybörjare mycket bra. Och, som tidigare sagts, klättrare är mycket öppna för åldersblandning. Dessutom finns det en god öppenhet för färdighetsblandning.

En av mina mest inspirerande klätterbekantskaper närmar sig 60-strecket. När jag ser honom klättra förstår jag att jag kan utvecklas långt fortfarande, och att jag har gott om tid för att göra det ...

Rock on!
 
Höhö!
En av mina reguljära repkamrater är lika gammal som Mick Jagger. Och han är uthålligare än mig när det gäller inomhusklättring vill jag hävda. Jag försöker att inte i första hand ta det som ett nederlag, utan en fingervisning om vilken potential min ålder ändå innebär.
 
Låter som det får bli en kurs och så får jag se vad som händer :)
Det verkar som sagt ganska kul att klättra runt på ett berg...

Skickat från min X10 via Tapatalk
 
Instämmer med fg talare. Jag är 37 och började klättra i höstas. En av mina repkamrater fyllde nyss femtio och har bara klättrat ett par år.
 
En kompis till mig började som femtioåring för ett par år sedan. Nu leder han sexor och är frustrerad över det... Det finns sjuttio-åttioåringar som klättrar hårdare än jag (som är 41 och är inne på min 23:e säsong). Kör hårt.
 
Jag vet inte ditt BMI men klättring i mogen ålder brukar uppmuntra till ett sundare leverne, framförallt mindre öl, whiskey och gräddsåser. Varje kilo straffar sig på överhängen.
Å andra sidan så brukar klättring i mogen ålder innebära en ekonomi som inte tvingar till asketiskt campingliv utan ge möjlighet att njuta av klätterområdenas fröjder. Ju större berg destu mindre betyder gradjakten och naturupplevelserna tar över. En vecka i italienska Dolomiterna med boende i alphyttor och goda middagar i byarnas restauranger är aldrig fel. Då kan man släppa det asketiska kravet för ett tag.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.