Vertikal jam?

Jag får inget klart svar i den frågan utav pojkvännen. Han säger bara "Jag menar bara att det inte går! Hon kommer glida ner! Handen lossnar! Nej, kanske inte lossnar men hon skulle aldrig orka eller kunna hänga sådär så länge! Hon skulle falla! Det funkar bara inte!"

OK, då bryter vi ner det ytterligare. Antingen är argumentet att det inte går eftersom hon lossnar. Då är det allra enklaste svaret att det beror på hur sprickan ser ut. Om den vidgas neråt och är extremt blankpolerad så blir det förstås svårt. Om den är ojämn och med hyfsat parallella sidor med knapp knytnävsbredd så är det nog, som Nermander skriver, mycket en fråga om att uthärda smärta. Plus en hel del teknik som gemene kvinna eller man inte besitter. Men vi vet ju som sagt inte hur jammen ser ut. (Vi kan nog vara ganska säkra på att det satt ett bra handtag där när de filmade... ;) )

Eller så är argumentet att det bara inte går att göra den typer av grejer. Då rekommenderar jag några timmars terapi framför klätterfilmer (Dosage 3 och 4, Pilgrimage, King Lines, eller så; eller för att stödja svensk produktion, kanske Swedish Meatballs) där väl så extrema övningar ibland förekommer (fast inte i den sistnämnda, även om de käkar extrema mängder kebab)...

Börjar bli orolig för dig Perfections, denna typ av diskussioner kan knäcka förhållanden ;)
 
Då frågar jag hur han menar och vad som är "godkänt" eftersom jag håller med om att handen säkert får skador i den situationen men han menar främst att det inte går, det är det enda han säger och får ur sig.

Till mig verkar det som om din pojkvän är enbart ute efter att vara envis. Det är extremt svårt att få rätt då han förmodligen kan hitta något fel med alla bilder/filmer, hur än bra de är. Varför skulle det vara omöjligt? Han vet inte det själv...
Som det tidigare har skrivits här så finns det sprickor där du kan få in handen på ett sätt där det smalnar av ner till och du inte får ur handen hur som helst. Kan man hänga i några fingrar, varför skulle man inte kunna hänga i hela handen? Det går ju inte att se om sprickan i filmen är en sådan spricka eller inte...
Du får nog riktigt svårt att hitta en bild/film där man ser exakt närbild på själva jammet med handen i, och där man ser en hel person som hänger i den. Därför kan din pojkvän såga allt han ser om han vill, bara för att det har gått för långt för att han skall kunna erkänna sig fel.

Ursäkta denna påhopp på din pojkvän, men så som jag ser det så är han mer angelägen om att inte bli bevisad fel än att få se en bild/film som visar motsatsen.
 
Alven: Jo, det tär!:) Nej, det gör det inte men jag vill så gärna bevisa att jag har rätt!

MicColli; Envis? Som en åsna! Just nu sover han men jag ska säga det att det beror fullt ut på hur sprickan ser ut och hur mycket "stryk" man själv tål men att det är fullt möjlgt!
 
Kära Perfections, jag tror det finns minst två envisa i ert förhållande! :)
Jag hoppas och tror att det skänker er mycket glädje!
(För vem bryr sig egentligen om överhängande jamklättring som någon annan kanske gör? Möjligen sånna som jag själv, också tämligen envis ;) )
 
Det låter som om er dispyt har kört fast. Det finns nog bara ett sätt att lösa problemet. Börja klättra själv och visa för honom hur man gör ett takjam!

Tack för tipset om filmen.
 
Till Callespang

Vill bara påpeka att filmen The Decent/Instängd inte är en klätterfilm utan filmen handlar om ett gäng tjejer som grottklättrar och fastnar där nere. Grottan är också full utav monster - en skräckfilm det vill säga men en jäkla bra sådan!
 
Självklart är det möjligt som alla säger här.

Men det beror som sagt på sprickan och klättrarens jamteknik & smärttröskel.

Jag tycker att frågan är oklar. Ungefär lika svår att besvara som:
Kan du hänga i ett rör med enbart händerna?
Svaret är:
Ja, om du är tillräckligt stark i händerna och röret har en diameter mellan 5 mm (lär göra ont) och 1m (svårt att greppa det röret med bara händer...)

Din pojkvän får helt enkelt leta upp en spricka som han anser trovärdig för test och sen hitta någon klättrare, som är villig att jamma... :) Jag ställer upp om jag är i närheten.

Annars får ni åka upp till Häller i Bohuslän där "Tor Line" går. Framåt vårhelgerna bör det vara folk där...
 
Ja se dessa filmer...

Det osannolika i filmen är ju för sjutton inte att hon klarar att hänga i jammet!

Det osannolika är naturligtvis, som tidigare nämnts, att hon bemödar sig med att friklättra när det är fasen så mkt enklare att aida över (hänga direkt i säkringarna istället för att hänga i händerna).

OM hon nu av någon outgrundlig anledning nu måste fria över, så varför gör hon det så onödigt svårt för sig och låter bli att använda fötterna?? Att kila in fötterna tar troligen inte bort så mkt vikt från handjammet, men axlar o rygg får en väsentligt position, med bättre kontroll o räckvidd än om du hänger o dinglar okontrollerat i en näve!

Hon måste helt enkelt ha ett osedvanligt stort ego som väljer att impa på polarna i sådant prekärt läge... ;)

...verkar vara en helfestlig kvalitetsfilm detdär...måste nog se den nu baara för det... :-D
/Jörgen
 
..Allt detta prat om jam, tor line, häller etc etc riskerar dessutom att förstöra mitt tangentbord av all min tillströmmande salivproduktion!!

Sluta omedelbart upp med detta! (Eller vänta åtminståne tills våren börjar värma upp klipporna lite mer...)
 
Filmen ja!

Jo, filmen är faktiskt riktigt bra och ni som är så duktiga kanske finner några fler "småfel" och knåp? Återkom gärna gärna när ni sett filmen! Ingen utav er som föresten råkar ha David Lagercrantz och Göran Kropps 8000+ (inbunden) som ni känner er manade att sälja iväg?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
huttjaken Vertikal öppnar äntligen! Klättring allmänt 1
Aiki-Kai Vertikal Stockholm Klättring allmänt 3
kil Vertikal limit... Klättring allmänt 0
gahne Jam-träning? Klättring allmänt 8

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.