Vart tar ni vägen vänner, om det blir krig ???

Gäller det ren krigsförning så har det gång på gång visat sig att gerillakrigsförning med vanliga människor är otroligt effektivt

Ja, det var ju nästan grundtanken med det gamla värnpliktsbaserade folkhemsförsvaret: en elak gubbe med pansarskott i varenda buske. Det är väl ingen slump att vår krigsindustri blev världsbäst på små bärbara och lättrörliga system med en sjuhelsikes verkan.

Men nu verkar det mest som att den inhemska försvarsorganisationens främsta uppgift är att utbilda och rekrytera småförband till Nato-operationer. Inte mycket att ha om det krisar här hemma.

Passande nog ska jag dricka öl* med en MUST-kompis i afton, och han brukar få mig att omvärdera min åsikter lite när jag gnäller om sånt här. Jag får väl återkomma i frågan om han lyckas. :)

*(Hmm... skakad vodka martini kanske passar bättre)
 
Bâde Spanien och grekland har värnpliktsarme sâ vitt jag vet.. För att ta ett par närliggande exempel. Även om kuppen i Madrid inte geomfördes fullt ut.
Spanien (har inte en aning om Grekland) har värnplikt o yrkesarmé. Den mest kända spanska kuppen i det postfascistiska Spanien, el veintitres efe, var på god väg att lyckas för att de anställda generalerna som Milans del Bosch ville ha mer att säga till om...
Jag ska inte svära på att värnpliktiga inte försökt ta makten i något hörn av världen...låter dock osannolikt va?
 
Nu börjar vi komma i närheten av en av mina käpphästar.
Sverige är på väg mot ett yrkesförsvar, och det jag har sett av sådana i andra länder gör mig inte särskilt lycklig. Vilka är det i vårt samhälle som vill jobba som kulspruteskyttar? Alltså bara vara specialist på att gå framåt och skjuta med sin kulspruta? Vill vi att dessa människor ska vara de som försvarar oss? De som inte har någon bättre chans på arbetsmarknaden än att bli soldater på heltid?

Gillar inte heller tanken på ett yrkesförsvar men jag reagerade på det du skrev om vilka vi vill ha var. Är det verligen så fel att ha en person som tycker om det den gör och faktiskt är duktig på det också på en viss plats. Nu vet jag att det är lite väl långsökt men då skulle ju inte sjukvårdsintresserade personer få vara sjukskötersor, träintresserade personer få vara snickare och matintresserade personer få vara kockar...

Kanske ska man vara tacksam över att det finns personer som är villiga att riskera sina liv för att vi andra ska få vara trygga?

Yrkessoldater i andra länder är inte alla "dåliga". Rötägg finns det överallt.
 
Motiv

Undrar om motiven är att offra sitt liv för den goda sakens skulle eller att få skjuta med kulspruta? Det blir väl lite där skon klämmer. Och vem bestämmer egentligen vad den goda saken är?
 
Om rättfärdigt och orättfärdigt

Läs gamla testamentet, oträttfärdigt är dråp och mord. Men det finns en hel radda med rättfärdiga krigare och hämnare samt dödare.... Det är minsann inte bara muslimerna som tar till svärdets väg...
Som barn hade jag en lekkamrat var mor som vpl sanitespersonal i Finska övningarna på 40 talet räddat en hel förbandsplats och därvid utmärkt sig så väl att hon medaljerades. Efter kriget fullföljde hon sina teologiska studier. Inga ledsamheter för att det gick väl.
Så Perkabolo sluta oroad dig för vad som är orätt utan gör vad som är rätt.
//J
 
jag reagerade på det du skrev om vilka vi vill ha var. Är det verligen så fel att ha en person som tycker om det den gör och faktiskt är duktig på det också på en viss plats.

Yrkessoldater i andra länder är inte alla "dåliga". Rötägg finns det överallt.

Problemet är ju att vi stoppar en ohygglig makt i händerna på folk vars främsta yrkesbestämmande egenskap alltså är att de gillar att panga. Att, som till exempel USA, ha soldater vars enda kompetens är att skjuta först, är problematiskt så fort situationen inte längre handlar om att skjuta först.

Just nu håller vi till exempel på att skicka unga, nyss färdigutbildade soldater till Afghanistan, vars träning mest har gått ut på att panga så mycket som möjligt på allt som rör sig och står stilla. Vi har i princip alltså övergett den gamla svenska traditionen att skicka mångsidiga soldater som först och främst ser till att det inte behöver pangas. Lägg på det en officerskår som har utarmats eftersom de bästa och mest mångsidiga har sett till att skaffa nya jobb innan de får sparken. Lägg sen ytterligare på det ett Afghanistan där folket har tröttnat på svikna löften från de "återuppbyggningsstyrkor" som vi är en del av.

Och frågan är vad vi ens har där nere att göra.
 
Just nu håller vi till exempel på att skicka unga, nyss färdigutbildade soldater till Afghanistan, vars träning mest har gått ut på att panga så mycket som möjligt på allt som rör sig och står stilla.

Från rätt säkra källor (officerare jag känner) så pangas det inte mycket nu mera - det finns inte pengar att få bra skyttar. Att öva internationella scenarion är billigt (behöver inte pangas alls), så det gör man mycket, mycket mer nu de senaste åren.

Och då kan man ju fråga sig om det är rätt... Om man nu ska åka till ett land där det kan behövas.

Men nu har vi kommit långt ifrån "gömma sig i skogen ifall att" och långt in i försvarspolitik och budget. Jag lägger härmed ner just den diskusionen...för nu.
 
Medans somliga är i Västinidien och andra ute i skogen och överlever och ytterligare andra sitter hemma så tänker jag (och några med mig) försvara landet i den position man är satt att hjälpa till. Inte för att jag ser fram mot det men jag tycker definitivt att vårt land är värt att försvara.

Fast kunskaperna om överlevnad, matlagning i fält, lättpackning mm kommer att komma till pass där också.

Vi ses där ute!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Mathew Vart hittat man fnöske? Överlevnad 9
Anders78 Vart hittar jag försvarets hanbok i överlevnad Överlevnad 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.