Vandringstips 2014, ges och mottages gärna.

Hej,

Vi har två barn som är 6 och 9 år, samt en hund. Förra året blev turen till Abisko där vi delade upp veckan i två delar. Då kunde vi lagra en del av utrustningen/maten på fjällstationen. Första vandringen vi gjorde var att knalla upp till Trollsjön med två övernattningar (vi började sent på dagen). *Väldigt* fin tur.

Andra turen började med kabinbanan upp på Njulla. Sen ner i dalen gåppasvaggi. Tältade vid forsen i dalen. Sen över passet ner i Kårsavagge. Läger där. Dagstur fram och tillbaka till i Kårsavagge dalen med bad bland annat och sen tillbaka till Abisko. Också en trevlig tur.

Strålande sol alla dagar för att vi inväntade med resan tills väderprognosen visade uppehåll. Nått vi kommer att göra framöver också.

2012 gick vi från Kläppen till Helags fjällstation med dagturer däromkring. Helt ok väder. Mycket mygg var det dock, även uppe på kalfjället. Runt Helags var det väldigt vackert att hänga och göra dagsturer upp till snön bland annat.

Om ni inte har tält eller vill tälta eller om era barn är små så kan jag varm rekommendera Storulvåns fjällstation med dagsturer. Väldigt bra eftersom man i princip kan köra och parkera intill fjället. där har man fyra vädersträck att vandra i.

Vi når upp till 6-8 km per dag skulle jag tro i lugnt, väldigt lugnt tempo. Vi pressade en gång upp till 10-12 km men det blev alldeles för mycket. Inte roligt längre tyckte vi.

Detta året kommer vi också att vandra. Men vi kan inte riktigt komma på var. Har du några tips?

MVH Peter.
 
Detta tips passar mycket bra för gnälliga snorungar som inte orkar gå så långt, kanske från 3-4 år och går att bygga på ju äldre de blir.

Vuoggatjålme, Arjeplog. Fortsätt längs Väg 95 mot Norge. Stanna vid rastplatsen vid Koulitisjauresjön (66.741990, 15.988836).

Vid rastplatsen, som har toa, eldstad och vindskydd, är du bara några hundra meter från Sveriges högsta vägpunkt. Du slipper klättra upp på fjället - du är redan där.

Från rastplatsen finns en led som går norrut. Gå tills barnen börjar gnälla och slå läger och gör mindre turer i valfritt väderstreck. Går det inte som planerat eller vägrar barnen bajsa i naturen så är du (beroende på hur långt du tog dig) snabbt tillbaka vid rastplatsen.

Se satellitkartan och streetview:
https://www.google.se/maps/@66.741076,15.989328,3a,75y,346.24h,75.48t/data=!3m4!1e1!3m2!1s98ag6uxgxa6p9gelS-cFiQ!2e0


Är det någon som har något liknande ställe att tipsa om?
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.