Vallning

Vaknar i fjällstugan tidigt på morgonen och skall i väg på skidor och med pulka. ( Ej vallningsfria).
På morgonen är det frusen snö, lite is och skare och senare på dagen kommer det att bli varmare och snön mjukare. Lite tö.

Hur vallar man för bra glid och fäste...... universalklister ???
 
...kanske ett kallklister i botten...kanske läge att täcka det yttersta lagret med någon nöthärdig kallburk, om du får is i universalklistret...

//J
 
Vallaproffs

Det verkar inte vara så många proffs på vallning här, eller så håller alla med de svar jag fått.

200 har läst men bara 1 svar... :)
 
Med pulka på släp är väl fästet prio ett.
Grundklister i fästzonen (finns som spray), därefter universalklister.
Om fästet blir dåligt under dagen lägg på mer universalklister.
 
Stighudar

Jag brukar ha stighudar + vallningsfria skidor, beroende på terräng så kan man köra skate (bara glid) när det är utför och stanna och dra på stighudar när det blir uppför, kan bli tjatigt om det är mycket upp och ner... Om pulkan är tung så brukar det gå att åka utför med hudarna på om det är brant.

Men utan stighudar och vallningsskidor: Base klister underst (tunnt), sedan klister med silver i så fryser det inte så lätt, är det flera minusgrader kan du kyla skidorna och sedan lägga på 1-2 tunna lager med blå valla. Då får du bra bett i isigt underlag för klassisk åkning.

Blir det bakhalt kan du experimentera med att lasta i mer i ryggsäcken så att du trycker ned spannet mer, funkar även för att få bättre rytm med pulkan om man inte är så tung själv.

Go tur!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
andersjon Rätt strykjärnstemperatur för vallning? Turskidåkning 4

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.