Utlösningsplatta?

Vandrare

Gäst
Jag vred nyss sönder ett knä med hjälp av ett par telemarksskidor. Har någon erfarenhet av utlösningsplattor? Funkar dom bra osv? Skriv och berätta!


Hoppas kunna åka nästa säsong
 

ekantekan

Gäst
lite

Jag har inte bitit i mina kataloger så flitigt på sistone så minnet är lite rostigt...
Det finns flera olika varianter, de flesta har det gemensamt att man monterar bindningen på en utlösningsplatta och när bindningen sen löser ut så lossnar alltså hela bindningen från skidan. Jag minns inte om nån av de nya varianterna, Linken mm, kan fås m utlösningsfunktion.


Kritiken jag har hört från de som använt dem är att det är förhållandevis svårt att ställa in rätt utlösningsmotstånd (mao löser de ut för lätt eller inte alls) eftersom man till viss del måste korrigera beroende på snöförhållanden, ffa att skråa kan vara jobbigt eftersom bindningen lätt löser ut av sig själv då. Ett annat problem är att utrustningen blir tyngre (iofs inget problem om man bara åker lift och inte knatar själv). största problemet är att bindningarna bara löser ut i sidled.


Själv använde jag i många år ett par Riva II bindningar som alltid löste ut när man kraschade-mkt billigare och lättare.


Det finns säkert ngn annan som har bättre koll på de exakta modellerna och kan hjälpa dig med den biten.


e
 
Skyhøy (bindningar)

Ett alternativ för den som vill vara värst i pisten är annars Skyhøy bindningarna (www.skyhoy.com) Denna bindning är en typ som mer liknar vanliga slalombindningar (och frågan är ju hur långt från "genuin" telemark vi är nu... *smile*)


I alla fall: Denna bindning löser ut på ett sätt som liknar en vanlig slalombindning. Kostnaden är givetvis en sak att ta med i beräkningen (pris ca 2300 NOK i Bergen) men så kan den kanske spara en och annan knäled också.


Annars håller jag med föregående inlägg att RIVA II fungerar bra om man nu finjusterar den för de olika situationerna man kan tänkas hamna i. Denna bindning brukar lösa ut (vanligtvis fastnar kabeln då runt pjäxan) om man har den åtdragen lite lagom. En del våld skall dock till så det kan vara bra att inte skruva åt FÖR hårt.


Det om det


/ac
 

david.elmfeldt@connecta.se (david elmfeldt)

Gäst
det finns en sajt om detta

som mycket vetenskapligt beskriver och testat vilka bindningar som är bäst utifrån knäproblemet. Det absolut värsta bindningen var 3-pin med kabel från Voile.


Jag skall se om jag kan hitta denna sajt igen.


De hade en animerad giff av vad som hände med knäet när man vred söner det (men den kanske du inte behöver kolla på).
 

david.elmfeldt@connecta.se (david elmfeldt)

Gäst
Förbättrad variant tills nästa år

Ryktet säger att denna bindning kommer en mycket förbättrad variant nästa år. Det låter ju rätt troligt att den första kommersiella modellen kommer att få mycket korrigeringar i version 2. Håll ut och hoppas att den dyker upp i butiken innan nästa säsongen är över.
 
Äter pjäxor

Jag har kollat på olika pjäxor som har suttit i skyhöj bindningen. På flertalet av pjäxorna hade bindningen "hyvlat" bort skivor av plast från pjäxan.


Så ta det lungt som sagt med inköp tills "barn problemen" är avklarade.


Lycka till!


h
 
Här är den...

Tjena,


Du menar nog the Telemark Skiing Injury Study Website:



http://faculty.washington.edu/mtuggy/telepag1.htm


Undersökningen visar bla. att skaderisken är lägre med plastpjäxor.


/Björn


--


http://basecamp.foobar.tm/
 
Artikel om nästa års modell

Här finns en sida som beskriver vilka förändringar som kommer att göras på nästa års modell:


http://www.telemarktips.com/skyhoy.html


/Björn


--


http://basecamp.foobar.tm/
 

david.elmfeldt@connecta.se (david elmfeldt)

Gäst
precis!

mange tack!
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.