Ullkläder

Norska Aclima

Min faster i Jämtland som är gammal fjäll- och vanlig-orienterare tycker att norska Aclima är jäkligt bra och hållbara. Klämde lite på dem på Landbys Jakt och Fiske i Östersund förra veckan och kommer nog att köpa Aclima när det är dags för nytt på underställsfronten. INTE de där väldigt speciella "net"-tröjorna dock utan vanlig.

http://www.aclima.no/index.php
 
Tackar för alla svar, problemet för mig är att jag drar lite större storlekar än XXL (där det varierar mellan olika fabrikat).
DÅ man inte vill lukta skunk så är ull bra i kalsong och T-shirt, har hört att bambu ochså ska vara lite av "lukt" dödare någon som vet?

Merinoull är svaret (igen) Det luktar inte svett om plagget om det är gjort i (bra) merinoull
 
Merinoull är svaret (igen) Det luktar inte svett om plagget om det är gjort i (bra) merinoull

Skärp dig. Merinon ända förtjänst över vanlig ull är att den sticks lite mindre. Att de är naturligt antibakteriella är ullens inneboende egenskap, inte merino. Tycker det har gått lite överstyr i predikan om den heliga merinon, så stor skillnad gentemot vanlig hederlig ull är det inte. Däremot har de ledande tillverkarna av merinoullsplagg andra kvaliteter på trikån än vad man är van vid. Men som förmodligen lika gärna skulle kunna tillverkas av svenskt finullsfårsull.
 
Vanlig ull kliar vanligtvis - icke merinon.

Det finns väl annan ull än merino som är tillräckligt finfibrig för att inte klia, även från vanliga svenska får?

Specifika vikten mellan ull och merinoull lär ju skilja sig ljusår åt...

Jag skojade - för att vikten på kalsongerna ska vara intressant måste man ju bära med sig ett par per dag och vara ute i två veckor.
 
Varför har inte människor päls!? Så enkelt det vore.

Ull - bra men håller dåligt
Bambu - (strumpor) håller bra tycker jag, luktar inte illa, men är obehagligt i blött tillstånd (lite som bomull)

Jag tycker ullunderställ är värt det även om de är ömtåliga. Jag sparar på mina till fjällturerna.
 
Jag köpte bambukalsonger och tunna stumpor förra âret. Strumporna var sköna men höll väldigt kort tid. Använde dom uteslutande som innerstrumpa med ullsocka utanpâ. God fukttransport tycker jag.
Kalsongerna är favoriter och används mycket utan att ha blivit märkbart sämre.
Hurvida dom fortfarande (om dom nâgonsin var) är bakteriehämmande vet jag inte.
 
Har som ett experiment gått runt på Icebreakers 200 och 150 tröja (beroende av temperaturen),samt deras 150 kallingar nästan dagligen i snart ett års tid nu - resor, vandring, vardag och arbete (sover även i dom) - 3-7 dagar i stöten mellan tvättarna, och jag har inte märkt att dom skulle vara speciellt ömtåliga. (Dom börjar noppa sig lite nu - men det får man väl räkna med när det gäller ull).
De är de mest praktiska allroundkläder jag någonsin haft - fungerar i alla situationer så länge temperaturen håller sig under c:a+27 grader, och jag antar att dom betalat sig i förhållande till vad jag skulle ha behövt av konventionella material under samma tid (och mindre antal tvättar).
Tror jag låter mitt lilla experiment bli permanent och håller med den som sa att de var beroendeframkallande :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
rJohansson Hundhår och ullkläder? Kläder 3
2004-06-16 Ullkläder och ....... Kläder 8

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.