Tyresö

Ok, hoppas ni orkar läsa det här:
Som en del av er säkert vet så är klättringen på flera av Tyresös klippor hotad. Mest akut är Dyviksudd och Dödskalleberget, där beslut om naturreservat (Dyviks lövängar) är fattat sedan flera år tillbaka. Kommunen och tomtägarföreningen har hittills inte kunnat enas om vem som ska förvalta reservatet. Det har gjort att klättring fram till nu varit tillåten, men det verkar i skrivande stund som att klätterförbud i reservatet kommer att träda i kraft under sommaren. Kring midsommar är ett datum som jag hört. Information kommer att gå ut när exakt datum är bestämt.

Reservatet inbegriper hela Dödskalleberget och den vänstra delen av Dyviksudd, från leden "100 grader" längst till vänster, till och med leden "Mirage". Okända leder för de flesta, men det innebär hela vänstra delen till och med nedstigningsrännan th om Apocalypsväggen. Leder som Alpinisten, Kokoskorven, Kosmos Kid är några av lederna som nu blir "out of bounds".

Stockholms Klätterklubb och Svenska Klätterförbundet har under hela processens gång fört en dialog med kommun och tomtägarföreningen, och bland annat föreslagit åtgärder som skulle minska slitaget på området kring klipporna (bl a firningsankare för att slippa nedstigningar och firning från träd, samt tydligt anvisade anmarschstigar för att minska slitaget på skogen nedanför klipporna). Accessansvariga har lagt ner ett stort jobb på det här, men trots det så har klättrarnas intressen inte tillgodosetts. Tråkigt.
Även om klätterförbudet träder i kraft nu till sommaren så finns det anledning att fortsätta kämpa och förhandla, kanske kan man få beslutet ändrat så småningom. Jag har alldeles nyligen börjat engagera mig i frågan och jag tänkte börja med att kolla av med er klättrare vilka leder på de två klipporna som verkligen är värda att bevara. I ärlighetens namn finns det ett gäng leder som vi skulle kunna avvara. Det skulle innebära att man tog bort en del bultar, något som kanske kan visa på god vilja från oss i framtida diskussioner. I gengäld kanske man kan fräscha upp med nya bultar på de leder som bevaras, där det behövs. Jag har inte stenkoll på alla leder, men jag har gjort ett förslag på vilka leder som anses finast och som klättras mest på de två klipporna (med ett försök att sprida graderna lite också). Jag utgår från att alla inte håller med, så jag hoppas att ni kommer med synpunkter.

Har ni andra (seriösa) idéer vad man skulle kunna göra så hör gärna av er till mig. jonas@jonaspaulsson.se. Här kommer listan:

Dödskalleberget:
Asers arête
Mio
En skänk från ovan
Gammelgäddan
Diana
Holidays in Eden
Mr Magister
Mr Walker
Fantomen
Tio tigrar

Dyvik:
Gibbon
Maja
Alpinisten
Fingerkroken
Dyrbar Fritid
Kokoskorven
Reptilen
Kosmos Kid
Kilroy
Apocalyps

Är listan för kort? För lång? Fel leder? När det gäller de kilsäkrade turerna på Dyvik - och även ett par stycken på Dödskalleberget (några är med i listan ovan, men det finns fler) - så tycker åtminstone jag att vi ska försöka få tillgång alla dessa, men vad tycker ni?

Sen har jag tänkt föreslå för kommunen (som är markägare och vars tillstånd vi måste ha) att den del av Dyvik som ligger utanför reservatet blir uppfräschad med bultar och ankare där så behövs. Här kan det också vara aktuellt att ta bort en del leder helt och hållet och att byta ut gamla bultar på leder som är värda att bevara. Jag tänkte komma med ett förslag på leder även här, men det får vänta lite. Vi tar en sak i taget.

Finally, den som känner sig sugen på att engagera sig i frågan får gärna kontakta mig, det går lättare om man är flera.

/Jonas Paulsson, SKK
 
Några lätta leder också

Hej Jonas!

Tack för ditt och SKK:s arbete kringa accessfrågorna.

Om det nu går att bevara något att klättra på för eftervärlden kanske man kan få önska några lätta leder; om det nu inte blir så att alla naturligt säkrade turer tillåts. Bra att värma upp på om man inte världsmästare.

T.ex. på Dyviksudd:
Fingerkrokens variantutsteg
Fingersprickan t h om Apocalyps.


Annat förslag
Kolla med länstyrelsen i Sörmland och Tunabergs klätterklubb om hur reservatet runt Simonsberget har planlagts. Där är alla befintliga leder tillåtna att klättra på och underhålla (borstning och ombultning).


Med vänlig hälsning

/Örjan
 
Jag vet inte varför just tyresöborna är så gnälliga. Har det funnits någon känd konflikt några år tillbaka? Någon specifik händelse som det går att relatera till? Kanske skulle detta vara värt att forska lite i?

Exempel på en lyckad grannsämja på Tyresö: Jag var för några år sedan på Gritstoneberget med en kompis. Vi parkerade enligt föraren och gick mot berget. Då kom en man hastigt fram och undrade om vi skulle klättra (vi hade repet synligt på ryggan). Vi svarade ja. Han påpekade hur väl det hördes ned till husen och bad oss att inte hojta. Vi lovade att vara så tysta som säkerheten medgav. Sedan klättrade vi och bemödade oss om att inte ropa i onödan, och inte onödigt högt, utan se till att vi hade ögonkontakt när vi gav kommandon. När vi gick därifrån var mannen på sin tomt. Vi vinkade och han vinkade tillbaka och verkade helt nöjd.

Uppenbarligen är alltså inte alla surkart, men det verkar finnas något bakomliggande, som att de blivit klart störda av folk som varit högljudda, tidigare.

Hur skulle det vara om accesskommittén bjöd in de som bor runt klipporna ifråga, och pratade om saken? Kanske är det bara någon dum händelse i "forntiden" som ligger som ett spöke över alltihop. Kanske blev någon av politikerna personligen drabbad och sätter sig på tvären av det skälet?
 
Tack för respons. Visst borde det vara så att alla naturligt säkrade leder är tillåtna. Det är en alternativ approach gentemot kommunen, att man tar bort bultar helt och hållet och låter området vara helt naturligt säkrat, vilket inte borde strida mot allemansrätten. Men då blir det inte mycket kvar av Dödskalleberget...
Hur som helst, Fingersprickan håller jag med om. Fingerkrokens variant har jag aldrig klättrat, är den lika fin, eller t o m finare än originalet?
Idén att bjuda in stugägare är inte dum. Kanske har det redan gjorts. Jag vet att Kommunen varit där och fått klättring beskrivet för sig i alla fall. Jag har dock begränsat med tid, men ska föreslå det för Accessgruppen.
För övrigt så har jag lagt in en tråd på bloxc.com också, där det finns fler reaktioner i Tyresöfrågan. Gå gärna in där och kolla.
/Jonas
 
Jag som Tyresöbo har varit många gånger på olika klippor i kommunen och det finns en lång och föga ärorik, för klättrarna, historik med allmänt stojigt uppförande. Gritstoneberget har alltid varit känsligt, och i synnerhet med besökande klättrare (ej stockholmare) som inte känner till/bryr sig att det är lyhört. Så har det varit sedan mitt första besök 1993, och jag kan första att man som granne tröttnar på år efter år av klätterkommandon.

Samma sak för ett par år sedan vid Klövberget där det på tomten climbers left om klippan tillhörde en numer utflyttad & folk(klättrar)skygg japan som inte var jätteglad över besök och då hände det lite då och då att klättrare genade över tomten, stashade gear där osv.

Parkering är ibland struligt och kan leda till konflikt, bla. vid Träskberget, Södra ällmora, mm. där det saknas bra parkeringsplats nära klippan o de flesta väljer då istället för att gå lite längre att parkera vid sidan om vägen osv.

Så sent som igår när jag+ett par till var vid Dyvik hördes tjut & jubel från Dödskalleberget då någon förmodligen "skickat" en led där. Säkert jättekul, men ganska onödigt att låta samtliga grannar dela glädjen och en typisk grej som kan undvikas hur lätt som helst.

Listan kan göras längre, men kontentan är nog att klättrare överlag utgör ett störande moment för de boende trots att det kanske kan upplevas som skitgrejer, och oavsett vad man tycker om det så har det säkert bidragit till ganska ljumma känslor hos locals för att värna om fortsatt tillträde till klipporna.
 
Slutklättrat för gott?

Jag hörde att det blir klätterförbud på Dyvik & Dödskalle redan första juni. Stämmer det? Kommer några leder att förbli "öppna"?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Masthuggare Tappat hjälm i Tyresö... Klättring allmänt 0
Bouldring i tyresö? Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.