Topprepa utomhus i stockholmsområdet

Hej!

Har nu lagt ett par timmar bakom mig i klätterhallarna och vill nu när det är så varmt och skönt ute komma ut i det fria och prova på lite riktig sten!

Jag har tillgång till rep men vill inte leda upp. Skulle gärna bara "känna" lite på utomhusklättringen och letar därför efter bra nybörjarställen där man lätt kan komma åt toppankaret uppifrån för att sätta upp ett topprep.

Jag har inte gått någon ledkurs men förstår såklart att det vore en bra start, men jag vill som sagt känna på lite innan man börjar strö pengar runt sig på utrustning och kurser.

Tacksam för svar, trevlig klättersommar på er!

/Mattias
 
Förankra ordentligt!

Även topprepsklättring skall bedrivas med andakt. Inomhus tänker man inte på det då man utgår från att toppsäkringen verkligen är säker.
Utomhus så får man fixa toppsäkringen själv. Finns en ordentlig kedja med ring eller karbin som enkelt är åtkomlig uppifrån så är det väl inget större problem men det är ju inte alltid fallet.
Ibland krävs två rep, där det ena knyts om ett stabilt träd en bra bit från klippkanten och sedan knyter man en öggla med en skruvkarbin som hänger över klippkanten. Då löper sedan topprepet fritt.
En annan variant är förstås att säkringskompisen sitter på toppen och säkrar uppifrån. Även då skall säkringspunkten tåla en kraftig belastning.
 
Humm, finns säkert hundra trådar om hur du inte skall ordna ditt topprep utomhus. Trä aldrig repet igenom ringar eller karbiner du hittar utomhus, om du har för avsikt att topprepa i dem. Sätt alltid egna slingor och egna karbiner. Det är för att spara på de karbinerna och ringarna som finns. (de finns där för att få ner de som har ledklättrat upp). Det är verkligen många moment du förmodligen inte behärskar och en kurs vore nog på sin hand. Men eget omdöme och youtube kan ge dig lite tips:

http://www.youtube.com/watch?v=b0cKkg0isKU Bottom roping
http://www.youtube.com/watch?v=oaRXFfGMXG4&feature=relmfu climbing first time outside
http://www.youtube.com/watch?v=J4UolMd-vQU ringarna som du hittar utomhus..
http://www.youtube.com/watch?v=m7VU4-ei30s&playnext=1&list=PL90A9B7C14967320C rappel safety

Ja... De två första (vet ej om de är bra, finns fler) borde du kolla på. De två sista (framför allt den sista) är verkligen något du borde kolla på!
 
Tack för svar hörrni!

Jag har en, enligt mig själv, hälsosam och kritisk syn på säkerhet och riskbedömningar och sätter hellre en sling för mycket än en för lite. Skratta åt dubbla motsatta skruvisar så mycket du vill, jag tänker sätta det iallafall för att få ett ankare som jag själv litar på.

Jag hoppas vi ses därute under sommaren, och att ni säger till mig om ni ser att jag mot förmodan skulle göra något knasigt.

(fler tips på bra nybörjarberg med lättåtkomligt toppankare fortfarande välkommet, såklart.) :)
 
Grejen är den att du kan lita på ett ankare helt i ovisshet om hur farligt det är.... Till exempel personerna som trädde repet rakt igenom slingorna för topprepsanvändning,,, (dumt)
 
Grejen är den att du kan lita på ett ankare helt i ovisshet om hur farligt det är.... Till exempel personerna som trädde repet rakt igenom slingorna för topprepsanvändning,,, (dumt)

Självklart.

Dock har jag tillräckligt med hjärnkapacitet för att se att en expander är på väg ut, att en korrosionsanfrätt avfirningsring inte är att lita på och att friktionen mellan rep och slinga är tillräcklig för att kapa den ena eller den andra.

Topprepande är ju ingen raketforskning direkt, sålänge man besitter en smula sunt förnuft och kanske läst på lite om grunderna i hur man bygger upp sitt ankarsystem.

(Obs. Jag är inte nonchalant vad gäller risker. Tro mig, hade jag inte känt mig redo och påläst så hade jag aldrig ens frågat efter berg att klättra på.)
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.