Sverige redan koldioxsidneutralt ?

Skogar kan absolut ta upp mkt koldioxid och lagra tillfälligt eller under längre tid. Tyvärr bränns stora arealer t ex i Amazonas så nettoeffekten globalt är tyvärr negativ i nuläget.

Nu är det ju ändå inte Sverige som bränner skogar i Amazonas och det har väldigt lite med om Sverige är koldioxsidneutralt eller inte att göra.

Eller menar du att det ligger på vårat ansvar kompensera för deras förehavanden efter som dom själva inte gör det ?
Vi kanske kan värma oss med tagelskjortor och äta bark här i Sverige så dom kan få fortsätta med sina förehavanden ?
 
Senast ändrad:
Sverige exporterar mer än vi importerar, så allt vi säljer till andra länder som har högre utsläpp än Sverige (läs: nästan alla länder) bidrar till att hålla ned koldioxsiutsläppen och måste i så fall dras bort från vår utsläppsnota om man ska räkna på det sättet.
Nu börjar det bli avancerat, har du detaljer om detta? Att bara jämföra olika länders export säger inte allt, det beror också på vad som exporteras. I Sverige står järn-, stål- och mineralindustri för mycket av landets utsläpp av
växthusgaser och där exporterar vi en stor del (exempelvis är Sverige EU:s överlägset största exportör av järn och stål). Sedan exporterar vi musik också, för att ta något i det motsatta änden. Så att göra en bokföring över plus och minus på koldioxidkontot är sannerligen inte enkelt. Vet du någon som har gjort det? ;)
 
Där sa du något intressesant.
Har du någon uppfattning om hur mycket?

Torvmarken upptar mer än 15% av Sveriges yta.
Och växer med 1mm/år i Nerike (låter mycket) men kan nog stämma
Torv innehåller 90%vatten o 6% kol

Det verkar vara svårt att få fram uppgifter om det
el så är jag dålig på att leta.
Att hitta fakta om mossar och koldioxid är lite klurigt men detta sändes på Sveriges radio (delar finns i texten):

I programmet sägs bland annat: "Sveriges dikade våtmarker släpper ifrån sig ungefär lika mycket växthusgaser som alla landets personbilar. Ändå är de dikade våtmarkerna bara en liten del av alla Sveriges mossar och myrar, som täcker ungefär 15 procent av landets yta, och som istället kan binda koldioxid."

Man förstår då att det är enorma mängder växthusgaser som totalt är bundet i mossar och som bör stanna kvar där genom att mossarna förblir blöta. I programmet sägs också följande: "Världens torvmarker lagrar ungefär dubbelt så mycket kol som i alla världens skogar." Det är ett häpnadsväckande uttalande. Man kan fundera en liten stund på vad det innebär och vad som händer när det börjar läcka ut (vilket det för närvarande gör).

Här har jag en fundering om de växthusgaser som frigörs när permafrosten i arktiska områden tinar . Är det torv långt nere eller något annat? Har googlat men nu är det jag som inte hittar...
 
Senast ändrad:
Sverige står järn-, stål- och mineralindustri för mycket av landets utsläpp av
växthusgaser och där exporterar vi en stor del (exempelvis är Sverige EU:s överlägset största exportör av järn och stål).

Vet du någon som har gjort det? ;)

Japp, Thureb för några inlägg sedan, han tillskrev just Sverge Kinas "utsläppsskuld". ;)

Men det är bra, för i och med att vi exporterar mycket stål till länder som nästan undantagslöst har högre utsläpp per capita så hjälper vi ju till att sänka utsläppen även gällandes ståproduktion.

Sverige måste därför få skriva av mellanskillnaden mot om tex Kina skulle ha tillverkat det till vår fördel, för skulle inte vi tillverka det skulle ju någon annan med betydligt sämre record behöva göra det. ;)

Det är inte alls svårt att räkna exportutsläpp som du ser, det är bara att räkna som Klimathysterikerna gör. :)

Man måste fortsätta sprida och hålla klimatångersten vid liv till dom naivaste om man ska kunna fortsätta skatta och avgiftbelägga i ämnet, klimat är inte en stålgruva ,,,,det är en guldgruva.
 
Senast ändrad:
Det är hela jorden som påverkas av klimatförändringen. Finns inget skäl att inte vi i Sverige skall bygga om vår energianvändning för oss och för hela världens skull.

Vi köper t ex billig soja från Brasilien till vår boskap. Denna produceras till stor del på mark i Amazonas där man bränt ned skog. Vi är en del av problemen och måste bidra till lösningarna.

Läs vad du skriver och fundera på om ditt resonemang håller.

Thure
 
Här är två sidor som visar det mesta om väder o utsläpp mm
ventusky.com
windy.com

Så nästa gång PK media rapporterar om något tex bränderna i Amazonas
el Sibirien är det bara att kolla
 
Här är två sidor som visar det mesta om väder o utsläpp mm
ventusky.com
windy.com

Så nästa gång PK media rapporterar om något tex bränderna i Amazonas
el Sibirien är det bara att kolla
Men ventusky.com och windy.com tillhör ju båda kategorin PK-media. Jag ser inga notiser om att jorden är platt, att flyktingar står för all kriminalitet eller att klimatförändringarna inte orsakas av mänsklig aktivitet.
 
Så i framtiden kommer sverige vara täckt av virkesåkrar/koldioxid-bindare för att fortsätta kunna ha "löst problemet". Bättre att det fossila får stanna i marken tycker jag.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.