Först, tack till de som svarat om knivar för matlagning ute.
Och nu till något helt annat, nämligen Fällkniven Koltkniven:
http://www.fallkniven.com/sv/shop/details/552/23/fixed-blades/hunting-knives/kkz
Jag gillar det traditionella och minimalistiska konceptet men ogillar knivslidan.
Vad tycker ni om Koltkniven?
Stålet är laminerat Koboltstål och såvitt jag vet är det bara Fällniven som använder det. I praktiken det enda jag vet om stålet är informationen på Fällknivens hemsida så om någon på forumet har mer information så vore jag tacksam.
/Lux
Vet inte riktigt vad mer du vill veta.
Hur som helst. Stålet tillverkas av Takefu Speciality Steels Ltd, Japan. Det är med andra ord samma firma som äger VG-10, VG-5 och en del andra kända stålsorter.
Det rör sig om ett rostfritt stål med en utmärkt förmåga att klara av extremt snäva vinklar. Skärpan håller dock inte lika länge som på knivar i exempelvis 3G/SG2/SGPS, SRS-15, flertalet Crusible stål, Cowry X/Y eller ZDP-189.
Den kemiska sammansättningen räknat i volymprocent på matrisen järnbas är som följer:
Kol - 1.1
Krom - 16.0
Volfram - 0.3
Molybden - 1.5
Vanadin - 0.3
Kobolt - 2.5
Dessutom ingår en del andra ämnen som dock har en underordnad roll i sammanhanget.
Det faktum att stålet innehåller kobolt och volfram ger stålet en förbättrad slitstyrka, liksom vanadin, molybden och kromkarbider, vilka samverkar till ytterligare slitstyrka, enklare värmebehandling och ökad rosttröghet. Stålet är ofta laminerat för att ge bladet i sin helhet en högre grad av slagseghet.
Vad jag känner till så är det bara Fällkniven och Spyderco i sin Mule-serie som frekvent använder/använt det här stålet.
Det blir kanske enklare om du ställer specifika frågor, vet inte riktigt vad du är speciellt intresserad av
.
~Paul~
PS Jag äger inte den aktuella modellen!