Snö i Jämtlansfjällen/Vindefjällen i april?

Nån som vet hur snöläget förväntas vara i mitten av april i trakterna kring vålådalen alt Vindefjällen?
 
Gällandes centrala jämtlandsfjällen så försvinner det i rask takt nu med åtskilliga plusgrader, gassande sol och regn omvartannat. Bara mellan förrförra helgen och förra helgen var det stor skillnad runt Storulvån iallafall. Ser ut att bli varmt även de närmsta dagarna.
 
Nån som vet hur snöläget förväntas vara i mitten av april i trakterna kring vålådalen alt Vindefjällen?

Ett statistiskt normalår så är snötäcket i fjällen som tjockast i april. Eftersom vädret i år väsentligen har varit normalt i norra Sverige så skulle det vara sensationellt om snön förvann i mitten av april. Har gjort otaliga påskturer den tiden i både jämtlandsfjällen och härjedalsfjällen och har aldrig varit med om att det skulle vara barmark på fjället.

...en annan sak att det kan smälta undan lite här och där i skogen...

//J
 
Det är lugnt

Vi gjorde en tur på Ottfjättet ifjol i mitten av April. Ju närmare datumet för avresa vi kom desto mer nervösa blev vi över att snön skulle vara borta. Dels för att vålådalens slalombacke tvingades stänga ett par veckor innan pga snöbrist, och vi hade tänkt att utnyttja den liften som start på vår topptur.

Väl där kunde vi andas ut. Visst fick vi gå några meter upp i backen då den pistade södersidan hade börjat smälta bort men väl uppe på fjället så klev vi först in i en snöstorm och fick gräva ner oss nästan 1,5 meter för att kunna fika. Även andra dagen fick vi vända pga hårt väder.

Snön var tjock och fin. Var det något vi lärde oss det året så var det att man kan lita på fjällsnön på senvåren. Bara om man är beroende av leder eller slalombackar så måste man tänka till eftersom barmark snabbt kommer fram i exponerade söderlägen, men på fjället finns det gott om snöiga vägar runt dessa.
 
Hej!

Jag kom hem i går från en tur i Vindelfjällen, närmare bestämt Kungsleden Hemavan - Ammarnäs. Där är det nog snö så det räcker April ut och väl det. Vi har varit där många gånger men jag tror aldrig att jag sett så många översnöade ledkryss. Tyvärr bar inte snön på alla ställen utanför leden men på kalfjället kunde man åka som man ville.

I år när det har varit kall hela vintern så kan det se ut som att snötäcket krymper med en rasande fart när det blir plusgrader någon vecka. Det som händer är att den lösa snön sjunker ihop men bara till en viss gräns och sedan går det långsammare. För skidåkningen är det ju bara en fördel då snön bär mycket bättre sedan den sjunkit ihop. Vi har åkt i Vindelfjällen sista vecka i April flera år och alltid haft snö. Ibland har vi fått styra om planerad tur från Jämtlandsfjällen till Vindelfjällen pga av snöbrist i Jämtland.

/Mats
 
Helt lugnt. Från 700 meter och uppåt är det kritvitt och inga problem att gå på tur. Tror det gäller i hela jamtfjällen.
 
Var en hel del ganska stora bara områden uppe på Ottfjället igår och det har försvunnit mycket bara sista veckan. Gick utmärkt att göra en bra topptur, men fan vet hur länge till.
 
Hej! Vi kom hem i fredags från turen Kläppen - Vålåstugorna - Gåsen - Helags - Kläppen. Fantastiskt fin tur! På denna sträcka mötte vi inte någon enda skoter eller skidåkare! Av sträckans ca 6 mil var totalt några hundra meter barmark, speciellt mycket mellan Gåsen och Helags. I torsdags kom dock en hel del nysnö men eftersom det blåste rättså mycket vet jag inte om det stannade på "rätt" ställen.
/ mvh Tomas F.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.