smörjmedel och tejp?

Vilken typ av smörjmedel ska man använda när man smörjer karbiner? Funkar saker som 5-56??

Sen undrar jag var man kan få tag på tejp att märka karbiner och utrustning med?

mvh Rickard
 
Använd teflon i stället.. 5-56 suger åt sig smutts.

Du kan väl använda vanlig eltejp till att markera utrustning.
 
vond; sa:
Sen undrar jag var man kan få tag på tejp att märka karbiner och utrustning med?

Jag tror ändå att vi klättrare är några av de mest prylgalna människo typer som finns!
Se bara här ovan! Personen ifråga (inget påhopp, jag har ställt liknande och till och med dummare frågor...) antar att det finns en tapesort (eller?) avsed för att märka klätterutrustning eller att det finns en sort som är mer lämpad än andra!

Det finns tom en (eller flera) sorts klätter tape(!)(läs sporttape) utformad speciellt för klättrare, som förövrigt suger. (Apotekets elastoplast är mycket bättre)
Sedan ska vi inte tala om all utrustning som är nödvändig för att klättra en led! Jag har tom en liftkortsjojo till min borste så att jag inte ska behöva hänga tillbacka den när jag är klar!

Fast ändå så är det ju en trevlig sport/aktivitet...
 
tejp

...när det visade sig att några av de jag klättrar med också hade märkt sina grejer med gul vävtejp, precis som jag, så bytte jag raskt märkning: på biltema hittade jag reflextejp i några olika färger. jag vet inte hur bra den sitter (den höll för helgen klättring i alla fall) men det ser ju lite fräckt ut. och om man slipar till karbinerna lite grann, så kan man säkert ha dem som fiskedrag...

/johan.
 
Se bara här ovan! Personen ifråga (inget påhopp, jag har ställt liknande och till och med dummare frågor...) antar att det finns en tapesort (eller?) avsed för att märka klätterutrustning eller att det finns en sort som är mer lämpad än andra!
Nu är det ändå så att det faktiskt finns en speciell sorts tejp som är tänkt just för att märka klätter prylar med (å annat som kan tänkas behöva en märkning). Jag kommer inte ihåg namnet just nu men jag har sett en annons i Climbing för kanske ett år sedan. Komplett med ett citat som angav att just denne klättrare då aldrig har varit med om en bättre tejp.

I övrigt så har det förtsd en ganska uttömmande debatt i just detta ämne om att tejp grejor.

MA
 
Oljevarning!

Utan att kunna teorin om hur olika kemikalier påverkar olika plaster och gummin så måste jag ändå varna för att använda vilket smörjmedel som helst till karbinerna. Karbinerna i sig tål säkert hydraulolja (vilket är ganska starkt), men tänk på repet! En och annan droppe hamnar säkert där och vill man vara säker på att inte repet tar skada av dessa droppar så rekommenderar jag att du köper olja som är speciellt avsedd för karbinvård. Finns t.ex. på http://www.northstar.se under karbiner.
[Ändrat av danha 2002-06-07 kl 10:43]
 
En varning kanske......?

Tovetjarn; sa:
reflextejp i några olika färger. jag vet inte hur bra den sitter (den höll för helgen klättring i alla fall) men det ser ju lite fräckt ut. och om man slipar till karbinerna lite grann, så kan man säkert ha dem som fiskedrag...

Hej alla och en liten varning!!!!

Det var länge sedan jag själv klättrade men det var mest fjällklättring på den tiden. Mina kunskaper kanske är lite gamla.
Eftersom jag har börjat hålla på ganska mycket med överlevnad och vi haft en föreläsare från bergsklättring och bergsräddning, så har jag tagit upp gamla klättertakter igen.
Jag måste nog varna dig Johan om du slipar i dina klätter karbiner eftersom det kan bli grader som skär sönder repen. Annars är det inget fel på din ide. :) Vi har testat att fiska och agna med ganska stora slipade karbiner ute på öppen sjö vid Florida för ett tag sedan. Kul att testa olika primitiva eller provisorska metoder!
Vi kanske ses på klipporna och i bergen.

MVH
//Janne
 
silikon

Det är silikonbaserade smörjmedel som gäller. Det skadar inte t ex rep och slingor plus att det inte drar till sig smuts. Finns att köpa t ex i järnhandel.
 
Re: En varning kanske......?

Tallrot; sa:
Jag måste nog varna dig Johan om du slipar i dina klätter karbiner eftersom det kan bli grader som skär sönder repen.

Jag tror nog att någon har missat ironin lite grann :) När det gäller sakfrågan är det som siste "talaren" säger, silikonbaserade sprayer gäller!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Matt Smörjmedel för kamsäkringar? Klättring allmänt 8

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.