Skonsamt för knäna?!??!

Hejhej!
Tidigare i vår skrev jag på utsidan och frågade om nån hade bra tips på vad man gör med onda knän. Det är så att jag åkt ganska mycket telemark, och fastän det nu var snart en månad sedan (det känns som ett år!) jag åkte, så har jag fortfarande ont i knäna, helst det vänstra. I våras fick jag flera bra tips, och det blev mycket bättre, men inte helt bra.
Jag vill hålla igång och träna mycket, men nu får jag ibland ont bara av att cykla en 6-8 km. Det verkar som att cykling ska vara skonsamt för knäna, men det tycker inte jag verkar stämma.. Kan jag lägga om tekniken vid cykling för att motverka detta?
Vilken sorts övningar tränar upp lederna runt knäet (har ont på båda sidor om knäskålen)?
Blir mycket tacksam för tips!!!!

Sara
 
Cykling är skonsamt...

Om du använder SPD-pedaler (sådana man sitter fast i och har en sak under skon) då kan det bero på felaktiga inställningar...

Annars besök en läkare helst specialist...

Vulcanskydd kan hjälpa.

Bra träning: stå på balansplatta på ett ben med lätt böjt knä.

/Gustaf (som trodde att han var av med sina knäproblem... men de är tillbaka...)
 
Jag brukar propagera för stretching och kan väl göra det igen. ;) Grundregeln här är att tänja ut de muskler och senor som omger det område som är stelt / smärtar. Har du exempelvis ont i knät (vilket du ju har) ska du alltså stretcha såväl vader som lårens fram- och baksida. Stretching kan mycket väl utföras på ouppvärmda muskler, dock ska man vara ganska försiktig och absolut inte stretcha så att det gör ont.

Tre stretchövningar är i allmänhet viktigare än andra för löpare, cyklister, längdskidåkare etc, nämligen strechingen av vader + framsida och baksida av lår.

Kolla in på http://www.utsidan.se/ddb/traning/traningslara/traning/300.htm

Vader
sten_strech_vaden_2.jpg



Framsida lår
sten_strech_framsida_2.jpg


Baksida lår
sten_strech_baksidan_lar_2.jpg


Övningarna kan utföras på lite olika sätt efter tycke smak och vad som finns till hands.

/ G
 
Okej..

Jag får väl göra ett ryck igen då och vara nogrann med att stretcha ordentligt.
Men finns det inget sätt att träna lederna och muskelfästena i knäet? Så att de blir starkare, och klarar av nästa säsong bättre. Gärna många tips!!
 
Styrketräning är ett bra sätt att stärka både muskler och senor... :)

Jag måste hålla med om att träna med balansplatta är bra, det hjälpte mej med en glappande vrist, min bror med ett dåligt knä och nu hoppas jag det ska fixa mitt stackars högerknä.

/M
 
Men var?

Var kan jag få tag på en sådan balansplatta då? Kan man få låna från sjukhuset ifall man går till en sjukgymnast? Ska man "bara" stå på den eller vad gör man egentligen? Tack tack för tipsen förresten. några fler?
 
Balansplatta med m.m.

Hej, om du kan få låna balansplatta vet jag inte. Men jag köpte min i min vanliga sportbutik. Jag vet inte hur det ser ut uppe hos dig men jag vet att löplabbet och Gå & Löpkliniken har dem och åtminstone löplabbet säljer via Internet.
Vad du sen skall göra med den varierar lite på dig själv och din träningsgrad. Principen är att de små rörelser som sker för att hålla balansen skall stärka musklerna runt lederna. Det kommer att både påverka knän och vrister. Du kan känna hur det känns att bara stå på den och sen kan du pröva att stå på ett ben eller att blunda eller både och. Sen om du vill ha en större utmaning kan du lägga något under t.ex. en telefonkatalog det upplever i alla fall jag blir mer instabilt.

Annars är ju styrketräning lämpligt för att stärka musklerna runt lederna och för knäna är knäböjningar bra om du kan göra dem utan att få mer problem. Du kan göra dem utan belastning eller med, och på båda benen eller bara på ett ben.

Sen vet jag inte hur du cyklar men tipset tidigare om en felställning kan vara riktigt. Sen kan det också var så att du cyklar med för tunga växlar. Dvs. att du skall använda lättare växlar och kanske en högre kadens.

Eftersom jag själv håller på att rehabilitera en överansträngning av mina knän här i vintras vet jag att det tar lång tid innan man är tillbaka där man var före skadan. Så kämpa på men var inte rädd för att ta kontakt med läkarvetenskapen. Om inte annat för att få bekräftat att det inte är något annat fel. Leder är konstiga konstruktioner som det kan vara mycket problem med.

Lycka till
Håkan
 
Gammal tråd men...

Min far har problem med sina knän och har varit hos många läkare. Han fick tipset att man ska stärka upp musklerna runt om för att avlasta. En övning han fick var att sitta rakt i en vanlig stol med en lättare vikt runt foten och sedan lyfta underbenet rakt fram. Upprepa detta med båda ben.

Annan väldigt skonsam träning är ju simning där vattnet blir naturligt motstånd. Vattengympa kanske vore ngt??
 
Knävärk kan bero på mycket. Ifall du får ont av cykling kan det t.ex. bero på att du cyklar på för tunga växlar. Höj kadensen och kör på lättare växlar så tar du dig fram lika snabbt som tidigre.
Kör gärna med SPD eller liknande så får du tillfälle att träna baksidan.
 
gå uppfør..

jag tror faktiskt att åtminstone mina knæn mår bra av att gå uppfør. det kænns så. dæremot att gå ner sen igen kan ju vara en pina. jag har alltid stavar nær jag går i bergen numera, før att kunna avlast så mycket som møjligt nær jag går ner. det tar lite længre tid, men det ær det vært. tycker att det kænns bættre nær man går uppfør och inte sætter ner føtterna likadant hela tiden. nær man tex cyklar blir det monotomt, samma rørelse, och det kænns som om det sliter mer. kanske ær inte cykling så bra, just dærfør..?

sara
 
Uppför

Jag får ont i knäna av cykling och simning, just det som ska vara så skonsamt. Men det är säkert pga jag cyklar på för tröga växlar och tar i för mycket och att min bensparksteknik är för dålig i simning.

Det bästa för både fötter och knän tycker jag är att gå på ojämna, ej för hårda, underlag och gärna uppför. Så gärna skogsstigar eller liknande. Nedför får man ta det lugnt, det tar ju på knäna - särskilt om man har packning.
/Danne W
 
Genom att stärka de bakre lårmusklerna glider inte knäleden lika mycket fram vid t.ex. gång utför. Med ett starkare muskelpaket hålls leden ihop bättre. Det är samma sak med axlar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
camoscio Kudde för knäna Träning och hälsa 14
bergholm Tejpa knäna? Träning och hälsa 11
Johan es Skona knäna i nedförsbackar? Träning och hälsa 5

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.