Ska fjällvandra för första gången....

Vad bör jag tänka på?

Hej, jag och sambon ska i september fjällvandra för första gången i våra liv. Vi planerar att "fegstarta" genom att bo på fjällstation och sedan göra dagsturer.

Finns det någon erfaren vandrare som vill dela med sig av erfarenheter till oss "blåbär". Vad ska vi tänka på? Utrustning? Bästa fjällstationen? Bra turer? Alla tips små som stora emottages med stor tacksamhet!

// Martha
 
Grövelsjön?

Hej!

De råd jag kan ge är väl först och främst att läsa en massa böcker, sidor på nätet och speciellt vandringsberättelser.

Jag tycker att ni gott kan gå mellan stugor på vandringsled. Då behövs inte tält och packningen blir lättare. Var kritiska vid packningen, man tenderar att plocka med ”bra att ha” saker som kan undvaras (jag har fortfarande problem med detta).
Ta med fjällkarta och kompass, försök (om ni inte redan kan orientera) känna igen omgivningen med kartan.
Lusläs kartan före vandringen, diskutera, det är skoj och berikande. Planeringen är ju halva nöjet!
Utrustning, inget märkvärdigt. Eftersom ni gör dagsturer bör ryggsäcken inte vara stor, 40 – 50 liter räcker långt. Ni kanske klarar er utan kök, men det kan vara bra att ha med för övningens skull och till rastkaffet förstås. Hederligt stormkök är faktiskt det bästa man kan börja med, enkelt att använda och någorlunda felsäkert.
Yllestrumpor, byxor, underkläder, regnställ, varm tröja, vantar och mössa är nödvändigt. Jacka tycker jag är onödigt på sommaren, väger mer än funktionen, fast det är min personliga åsikt (kompisar håller ej med här).

I val av område tycker jag att ett "snällare" område bör väljas såvida ni inte är lite "vilda" och vill ha mycket på en gång. Dalafjällen, Transtrands (Sälen)- och Långfjället (Grövelsjön) rekomenderas, även Fulufjället anses vara lättgånget.
Bra sidor: http://www.visf.com/ och http://www.grovelsjon.com/
Tror att Grövelsjön passar bra, perfa för dagsturer, fjällen ligger runt husknuten. Där finns ett bra ledsystem och jag tror att utrustning kan hyras där om så krävs(?).
Varför inte gå över Långfjället till Töfsingdalens nationalpark där Hävlingsstugorna är grannar? Hävlingsstugorna ligger endast 12 km från Grövelsjöns fjällstation, 3 – 4 timmars lätt vandring, de är utrustade med kök e.t.c. Därifrån kan man ströva i äkta fjällurskog. Vridna tallar en masse!
Buss 170 från Mora går till Grövelsjön, bokar ni biljett hos Sj kommer ni dit utan tjafs.
http://www.dalatrafik.se/
http://www.sj.se/


MVH Hasse
 
På STFs hemsida finns info om fjällstationer och grundläggande tips om utrustning:

http://www.svenskaturistforeningen.se/

Fjällstationerna börjar stänga för säsongen från 19 september och framåt. För övrigt är mitt tips om utrustning: läs vad som tidigare skrivits, ställ specifika frågor när ni undrar över en viss utrustningsdetalj men håll det enkelt. Många som skriver här, inklusive undertecknad, är så specialiserade i vår nisch att vi lätt förlorar oss i detaljer:)

Ni kan också kolla Nordesjös hemsida (jag tar mig friheten Nordesjö): http://www.nordesjo.com/uteplatsen/

Där finns en packlista. Visserligen anpassad för tältvandring och med större rygga än ni behöver, men ni får en bild över lämplig utrustning.

Raskesven
 
AniMal; sa:
Vad bör jag tänka på?

Hej, jag och sambon ska i september fjällvandra för första gången i våra liv. Vi planerar att "fegstarta" genom att bo på fjällstation och sedan göra dagsturer.

Finns det någon erfaren vandrare som vill dela med sig av erfarenheter till oss "blåbär". Vad ska vi tänka på? Utrustning? Bästa fjällstationen? Bra turer? Alla tips små som stora emottages med stor tacksamhet!

// Martha

Om ni inte backar för resvägen, eller redan bor lite längre norrut, skulle jag slå ett slag för STF i Abisko. Otroligt vackert, rätt så vädersäkert. Dagsturer kan göras exempelvis till Låktatjåkkastugan, Kårsavaggestugan eller Abiskojaure (längs Kungsleden). Vid rätt tid har ni midnattssol. Varför inte en natt i en kåta (vid gamla tältlägret nedanför Pallinvagge)?. Lapporten, Stendalen (Kärkevagge), glaciär vid Kårsavagge finns att se. Bara en dag uppe på deras skidfjäll Njulla är trevligt. Toppbestigning på Tjåmuhas (cirkus 1700 m eller något sådant).

Behövs någon komplettering finns det mesta att hyra på STFen. Maten i restauranten är fantastisk (nästan lika bra som frystorkat i tält! :) ).

Vad det gäller utrustning för dagsturer, bekväma skodon som klarar regn. Det behöver inte alls vara 3000-kronors grejer då ni inte ska gå långt, har tillgång till torkmöjligheter eller bär tungt. Det mesta från ordentliga joggingskor går bra. Ett bra regnställ, undvik 99-kronors på rusta så att säga. Räggsäck räcker med en liten 30-litare (MAX!). En större ryggsäck innebär att ni som "blåbär" troligtvis börjar plocka med saker i onödan. För övrigt i klädväg, se vad ni har hemma. Det kan juu vara 25 grader varmt så ett par shorts eller zipp-off byxor är en bra idé. Nån varmare tröja och mössa. Försök att undvika bomull (suger åt sig svett och förblir blött).

Som tidigare skrivits STF har en massa bra information för den som skall på fjällsemester. Komplettera med att fråga mer specifikt här på utsidan. Inga frågor är dumma här.

Lite annat:

-Termos m varmvatten
-Kamera
-Karta(i plastfodral eller dylikt)/kompass (jo, lika bra att träna/lära sig)
-Kikare (valfritt)
-Lunchpaket, chokladkakor, chokladkakor.....
-Compeed (för blåsor, köps på apoteket)

Ha en trevligt tur, hoppas ni blir bitna och sugna på mer fjäll!

Peter P.
[Ändrat av pal2 2004-06-23 kl 08:28]
 
Kan även jag hålla med om Abisko. Finns många trevliga dagsturer i det området, köp fjällkartan BD6 och titta (planeringen är halva nöjet).
Sätt inte upp för långa dagsetapper, man ska inte stressa i naturen.

Ett par bra skor är ett måste. Ofodrade kängor kan kräva att dom gås in, fodrade kängor är inte lika tuffa för fötterna, vilket man föredrar är en smaksak. En del föredrar gummistövlar, men då får det inte vara billiga "plaststövlar". Räkna med 1500-3000kr för ett par kängor, men dom håller i 10-20 år.

Ett litet kök eller en termos kan vara trevligt att ha för fikarasterna efter vägen. Regnkläder kan tyvärr behövs ibland. Byt strumpor och vädra fötterna ofta, torra strumpor = mindre skavsår. Tejpa fötterna med Leukoplast där du brukar få skavsår, t.ex på hälarna. Ta med Compeed om du får skavsår.

Det mesta utrustning du behöver kan du hyra på turiststationerna. http://www.stfturist.se

Trevlig tur
Ulf
 
Storulvån förstås!

Hej,

Jag tycker absolut att Storulvån i Jämtland vore ett utmärkt alternativ för nybörjar-fjällvandring. Jag kan inte jämföra med Abisko eftersom jag inte varit där men jag kan Storulvån desto bättre.

Det är ungefär halva resvägen jämfört med Abisko (beroende var man bor förstås, jag utgår ifrån Stockholm) jättefin fjällanläggning i STF's regi, möjligheter att hyra utrustning, massor av olika turalternativ, med alla sorters svårighetsgrader. Dagsturer till fjällstugor i nästan alla väderstreck.

Dessutom är september, överlag, en fantastisk tid att vandra i Jämtlandsfjällen. Det brukar vara stabilt väder, kristallklar luft och mycket vackra färger. Självklart kan man råka ut för storm, snö och elände även i september men vädret tenderar att vara ganska stabilt vid den tiden.

Läs mer:
http://www.utsidan.se/skidor/omraden/fjallstationer1.htm
och
http://www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=3473&source=search
 
Ett generellt tips (förutom att kolla på min packlista, men den har Raskesven redan tipsat om :)) är att satsa på att inte göra "förflyttning" varje dag.
Gå 1-2 mil till ett ställe som får vara basläger, och gör sen små korta, roliga och intressanta dagsturer med långa pauser med plats för att bara njuta och vara.

Är man vid Storulvån behöver man inte ens gå till ett basläger, utan kan utgå från fjällstationen.

Det är vanligt att man tar med sig måttstocken från stadslivet (eller från lumpen, inte helt ovanligt) och vill gå så långt som möjligt varje dag. Gör inte det.
 
Röksvamp; sa:
Hej!

De råd jag kan ge är väl först och främst att läsa en massa böcker, sidor på nätet och speciellt vandringsberättelser.

Håller jag inte med om. Visst, det kan vara bra att läsa på lite, men att sätta sig och "plugga" fjällvett och annat riskerar bara att tråka ihjäl till och med den mest peppade.
Den info ni får genom er fråga räcker alldeles tillräckligt för en första tur.
Det enda som kan vara bra att ha "läst på" är allemansrätten och kartan över området.

Mitt förslag är Abisko, som någon mer hade föreslagit.

Om ni bara tänker gå dagsturer så behöver ni inte så mycket packning. Förutom tandborste och allt annat vanligt som man bör ha med sig när man bor på vandrarhem så kan det vara bra att ha med sig en bra ryggsäck. Den behöver inte vara så stor eftersom ni egentligen bara behöver bära på regnkläder, karta, kompass, en lunchlåda, termos, kosa, trangia (om ni inte väljer att ta med lunch som ej behöver värmas (smörgåsar och pastasallad t.ex.)), kamera, kikare (om ni gillar fåglar), flora och lupp (om ni gillar blommor). Sen ska ni givetvis klä er efter vädret och kolla med dem på stationen hur vädret verkar bli under dagen (kom dock ihåg att fjällvädret är stabilt instabilt.). Fotriktiga skor är att rekommendera.

Hoppas ni får en trevlig resa och att ni blir lika bitna som alla vi andra.

Niklas
 
Mitt förslag är Saltoluokta. Bra boende. Kanonkäk. För att inte tala om den fina bastun med panoramafönster upp mot Stora sjöfallet...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Matteevaldsson Ska fjällvandra nästa år och få så mycket tips som möjligt. Fjällvandring 11
Kilsbergarn Gröna Bandet ska börja tillåta etappvandringar Fjällvandring 18
argindivid Någon som ska bestiga Keb V37 (september)? Fjällvandring 3
jonw Sju dagar till/från Kiruna. Hinner jag gå runt Kebnekaise eller ska hitta någon annan rutt? Fjällvandring 15
zebulah Bron över Kuoperjokka mllan Singi och Sälka ska bytas i veckan Fjällvandring 0
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
elinalicia Var ska vi vandra i juli 2021? Fjällvandring 24
xoxoxo Ska du till Kebnekaise? En del snö och väldigt halt juli-2019 Fjällvandring 5
elsaeneman Efterlysning! Ska nån vandra till Nallo? Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
Christoffer Hedman Var ska jag vandra i år? Fjällvandring 9
mkruse Idétorka på var jag ska vandra i mitten augusti Fjällvandring 5
Lockheed Nybörjare ska ta sig an halva Kungsleden. Behöver er eminenta hjälp. Fjällvandring 39
spillevink villrådig om vart jag ska vandra Fjällvandring 0
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
Malle_27 Jag och min kusin ska vandra i fjällen i Norge i höst har ni tips på var? Fjällvandring 3
ssjostedt Var ska jag vandra? Fjällvandring 16
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
majjen Ska jag ta med mig fiskeprylar till fjälls? Fjällvandring 15
GusPer Var ska vi vandra i början av april? Fjällvandring 5
Hagge17 Oerfaren och ska vandra Kungsleden i september, behöver er hjälp! Fjällvandring 41
mnen Var ska jag vandra? Fjällvandring 4
Daniel.s Var ska jag? Fjällvandring 4
Elin75 Har fem dygn i början av juli - var ska vi gå? Tips?! Fjällvandring 8
rolekl Var ska vi vandra med tvillingar 1,5 år i sommar? Fjällvandring 8
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
daniel.hedberg Nybörjare ska vandra Fjällvandring 37
verlaine Var ska vi vandra? Fjällvandring 6
Lina-Arvid Var ska jag ensamvandra i sommar? Fjällvandring 4
desireman Hur ska man tänka vid åska i fjällen, tälta? Fjällvandring 2
anle Fjälleder ska rustas upp (och läggas ned) Fjällvandring 8
2691 Är det Jämtlandstriangeln jag ska vandra ?? Fjällvandring 7
desireman Vilken sovsäck ska jag köpa? (kebnekaise området) Fjällvandring 7
Vandersex Jag vill ut och vandra imorgon, vart ska jag? Fjällvandring 7
slugg Ska Vandra i Bhutan och Nepal! Fjällvandring 1
tassemark Vägen mot Sitasjaure - hur ska det bli? Fjällvandring 23
idaleck Vilket tält ska vi välja? Fjällvandring 1
plast Vart ska man ta vägen i sommar? Fjällvandring 14
Traneving Hur ska bästa möjliga vandringsled se ut? Fjällvandring 45
Joakim Ambrosson Ska du till Keb/Jotun 18-27:e juli? Fjällvandring 2
Sanna81 Var ska vi gå? Fjällvandring 4
Joakim Ambrosson Fler som ska till Jotunheimen i augusti? Fjällvandring 7
JockoK Var ska man börja? Fjällvandring 9
diluruf Vilken kängtyp ska jag välja? Fjällvandring 6
stinaL Ska till saltaloukta i sommar- något att tänka på... Fjällvandring 22
horizon Vad ska jag äta? Fjällvandring 7
schweingaard Vad ska jag ha i apotekspåsen? Fjällvandring 74
underdoggy Vilken sovsäck ska jag köpa? Fjällvandring 1
gasko När på sommaren ska man besöka sarek Fjällvandring 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.