S p o t

Nu sitter jag med artikeln framför mig. Den är från Fjället nr 1 2009. Kritiken berör som sagt täckningen:
"Norra Sverige ligger i utkanten av täckningsområdet för Globalstars satelliter. Detta innebär att man för att få kontakt med satelliterna måste ha en fri horisont mot söder, annars går inte ett larm fram."

Enligt kontakt med räddningsverket, SOS Alarm och Flygräddningen så säger tydligen samtliga att det inte finns några överenskommelser mellan Sverige och Spots larmcentral. "Varken tekniskt eller administrativt finns det några förutsättningar att ett larm skulle resultera i en räddningsaktion".

Enligt Post och telestyrelsen och systerorganisationer inom EU, uppfyller SPOT inte kraven för det aktuella frekvensbandet och riskerar att störa annan trafik, i nuvarande utförande är SPOT därför inte godkänd inom EU.

Detta är vad som framgår av artikeln. Personligen kan jag för lite och förmedlar bara vad som står, men det verkar ju som man bör kolla upp exakt vad som gäller om man funderar på en SPOT. I artikeln rekommenderas snarare PLB, som man kan registrerar i Sverige och som har bättre täckning eftersom den tydligen också använder cirkumpolära satelliter.
 
Enligt kontakt med räddningsverket, SOS Alarm och Flygräddningen så säger tydligen samtliga att det inte finns några överenskommelser mellan Sverige och Spots larmcentral. "Varken tekniskt eller administrativt finns det några förutsättningar att ett larm skulle resultera i en räddningsaktion".

Jag lyckades inte hitta några detaljer om hur larmet gick till, mer än att dom kontaktade 112 i europa och 911 i USA.
Valde PLB istället.

/Ulf
 
Livförsäkring nja

Vi får se jag skall testa den nu under en längre tid men mest för att hålla reda på mitt spår. Som livförsäkring kan den kännas tveksam efter det lilla jag testat och det man läst på nätet...

Intressant att i USA ger dom bort SPOT mot 2 ars prenumeration

http://www.bayarearidersforum.com/forums/showthread.php?t=298760

Så det finns marginaler... och tycker att den är intressant iform av dokumentera sin tur jmf med GPS och spår
 
Efter en närmare titt så verkar sista meddelandet sammanfalla lite för väl med den där lilla ön för att det skulle vara gränsen norrut, de har nog bara ankrat och stängt av den gissar jag.
Blir intressant att följa.
 
SPOT ger sig tillkänna på Facebook

Jag fick via SPOT gruppen på facebook denna länk http://findmespot.com/en/spotemergency/

där det beskrivs lite mera om SPOT och "success" stories...

Från Norge http://findmespot.com/en/spotemergency/index.php?option=com_content&view=article&id=112

Tasmanien http://findmespot.com/en/spotemergency/index.php?option=com_content&view=article&id=92

TV http://www.4029tv.com/video/21366663/index.html

Mer info om GEOS som sköter om kommunikationen då man tryckt på 911 knappen
http://findmespot.com/en/index.php?cid=104
 
Ny Spot messenger

Nu kommer äntligen en funktion som gör SPOT mer användbar.

Delorme Earthmate pn-60w

Med hjälp av den nya Delorme Earthmate pn-60w tillsammans med en specialversion av SPOT, kan man nu komponera egna meddelanden och skicka till facebook, twitter, mm. Jag antar att det gäller vanliga mail också.

Skulle aldrig välja bort en PLB på grund av SPOT (om situationen kräver det), men det är roligt om folk hemmavid kan följa med på äventyren. SPOT g2 fick ganska svidande kritik på equipped.org, vi får se om de kommer testa den nya också eller om de har surnat till på Doug Ritter.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.