paddla götakanal??

undrar om man kan paddla sig igenom hela götakanal..
är det någon som har gjort det så berätta, behöver tips och vad man ska tänka på när man ska göra en sådan padling
 
På rak arm tycker jag att det verkar som en trevlig idé, och kommer bara på ett par synpunkter:

  • Håll god uppsikt på övrig trafik i kanalen. Att större båtar inte har nån direkt marginal för att väja vet du redan, men se för din egen skull upp med deras svall.

  • Ordna med en bra lösning på kärra för att ta dig förbi slussarna. Senast jag kollade fick kanoter etc. inte slussa.

  • Fundera på om du vill paddla även över de större sjöarna. T.ex. Vättern kan vara riktigt otäck när det plötsligt blåser upp.

Lycka till!
/Rilleman
 
Jag har själv funderat på att göra samma sak. Jag har inte hunnit mycket längre än så. Men det verkar ju som en kul sak att göra.
I övrigt håller jag med Tumbleweed angående vättern. Den kan vara en ganska otrevlig och jobbig sjö. Både att paddla över och cykla runt =)

/Filip
 
tack för svar

tackar för alla tips. vågorna får man verkligen passa sig för de kan sänka kanoten i ett svep.
har funderat på hur man ska ta sig förbi slussarna. och jag har en tanke på att jag ska ta upp kanoten med packning på land och bära den förbi slussarna för att sedan sätta ned den på andra sidan igen. det borde ju fungera...

har okså funderat på hur lång tid det kommer att ta och paddla.. är det någon om vet?

tack ännu en gång
mvh Emma
 
...
jag har en tanke på att jag ska ta upp kanoten med packning på land och bära den förbi slussarna för att sedan sätta ned den på andra sidan igen. det borde ju fungera...

har okså funderat på hur lång tid det kommer att ta och paddla.. är det någon om vet?

Det är på sina ställen en bit att gå, särskilt när det är långa slusstrappor (bilden nedan är från Berg utanför Linköping), så jag skulle fortfarande rekommendera att du använder en hopfällbar kanotvagn. Den tar liten plats och vikten är knappast ett bekymmer när du paddlar. Fördelen är att du får med dig allt i ett svep, får betydligt större flexibilitet och slipper bära alla småsaker för sig.

berg_fr_rox_bred_flyg.jpg


http://www.kanotcentrum.se/Vagnar.html

Enligt wikipedia är kanalen ca 190 km lång, varav 87 km är grävda. Inklusive Göta älv och Trollhätte kanal är hela distansen 390 km. Hur fort paddlar du? ;-)

MVH
/Richard
 
Slussa med mindre flytetyg

För sisådär 25-30 år sedan åkte jag Göta Kanal med familjen i vår båt, och vid någon av de längre slusstrapporna hade vi ett par killar i gummibåt som förtöjde i oss i stället för slussens förtöjningsknapar, eftersom de inte fick slussa själva. Kanske går denna princip att applicera även på kanoter och kajaker? Det kanske finns någon vänlig slussvakt man kan ringa och fråga?

Lycka till/ Jacob
 
Du får slussa.

Hej Emma,

Jag har jobbat på kanalen och kommer kanske jobba även lite i sommar. Jag är dessutom paddlare. Reglerna på göta kanal är att om du kommer samtidigt med andra båtar som betalar för slussning får du slussa med gratis. Annars får du betala, eller bära. Det är inte alltid du kommer samtidigt som andra båtar (det beror också på när på säsongen du paddlar) det är mest trafik i juli, så det är bra om du är förberedd på lyft.

Det kan vara lite knepigt att få upp och i kanoten på ett fåtal ställen, men det ska inte vara några större problem.

Är det öppen kanot eller kajak du ska paddla? Vättern är stor och havskajak är att rekommendera. Och om du inte är mycket erfaren rekommenderar jag att paddla runt norra vättern, och inte ge dig på någon längre överfart. Du kan läsa mer om detta i tidigare trådar här på utsidan.

Mvh
Niklas
 
Kommentar

Om man paddlar ca 3-4mil om dan så tar det väl ca 12-15 dar!

/Janne

Om man paddlar 3-4 mil om dagen på göta kanal (där det finns mycket hinder) är man förmodligen elitidrottare, eller så gör man inget annat än att paddlar från tidig morgon till sen kväll. Det är givetvis inget fel med detta, men jag rekommenderar att fundera på om man vill stanna ibland och ta det lugnt, det finns mycket att uppleva längs kanalen.
kolla http://www.gotakanal.se/ för tips...

/Niklas
 
undrar om man kan paddla sig igenom hela götakanal..
är det någon som har gjort det så berätta, behöver tips och vad man ska tänka på när man ska göra en sådan padling

Om inte just längden på turen är det avgörande kanske Kinda Kanal
(i stort sett Stångån) vore intressantare, och säkert mindre trafikerad av större båtar. Kanalen passerar genom några mycket fina sjöar som St. Rängen och Erlången och vid Hycklinge/Horn (Åsunden) får man rätt annorlunda vyer.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Majskolv Cykla Götakanal Östergötland 0

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.