Ont i ryggen vid mtb

Jag får ont i nedre mittendelen av ryggen när jag cyklat cirka 1,5 mil och mer. Värken släpper nästan direkt efter att jag slutat cykla. Jag har ingen längre erfarenhet (2 mån.) av att cykla i terräng och hoppas därför på att det kan vara nya muskler jag börjat använda.
Kan det vara så att min cykel är feljusterad? Isåfall, vad bör jag ändra för att slippa det onda?
Vad tror ni?

// Johan
 
Ont i ryggen

Kan det vara så att du kör med fram dämpare och när det går lite fortare utför så sitter du ner, dämparen arbetar förbrilt där fram och ditt ryggslut får ta smällarna eftersom bakdelen inte har fjädrar. I så fall känner jag till ditt problem du kan ju alltid pröva med att stå upp, bara några cm ovanför sadeln så att benen får arbeta lite i stället för ryggen. Ett annat bra knep är att ha däck med stora luftkammrar ca 2,0- och så pumpar du dom lite sådär lagom för att det ska bli bättre dämpning.

Lycka till
 
Jag tror att det är en kombination av att inte vara van vid att cykla och/eller att du inter sitter rätt på hojjen. Kolla med din cykelhandlare så att du sitter rätt. Oftast brukar ryggont gå över efter att du kört ett tag och musklerna blivit starkare.
 
Kolla att sadeln är rätt justerad. En liten vinkling uppåt eller neråt kan orsaka ryggprblem. Grundregeln är att sadeln ska vara helt vågrätt justerad. I undantagsfall kan en anings vinkling av spetsen neråt bli rätt. Testa! Annars tror jag också att det är fråga om muskler som vänjer sig efter ett tag.
Roll on!
Jörgen
 
Ang. ryggont!

Hej Johan! Ja det är inte kul med den typen av värk!
Hade liknande problem som efter ett tag försvann för att sedan återkomma på tävlingar ett år senare när jag belastade kroppen mer än vanligt. Trodde jag hade tränat bort symtomen över vintern. Gick därför till sjukgymnast som berättade att jag var överrörlighet i lederna mellan koter i ryggen och speciellt i leden mellan 3-4:e kotan. Detta med överrörlighet är väldigt vanligt och ökar ju längre vi blir och då vi numera använder mag och ryggmuskulatur mindre än förr i tiden. Prova råden nedan och fungerar de ej gå och kolla dig. Följande råd är relativt allmänt och lämpade för de även utan ryggbesvär

Muskelaturen i mage/rygg är av lite annorlunda typ än tex bröst och axlar, då de är svårare att träna och snabbare tappar styrka när man inte tränar dem. De klarar därför ofta inte att hålla koterna på plats vid cykling när du tar i med andra muskelgrupper tex lår(samt när stötar tranporteras upp från underlaget via sadeln till ryggen), de dras då isär och nerver och ledband sträcks/kläms.
Det är därför viktigt att se till att strecha ut lår muskulaturen på över, under och utsidan om lår och rumpa. Dessa blir ofta korta/ kraftiga då man i cykling, och MTB speciellt, använder dem anorlunda än vid tex löpning. De är på baksidan infästa i ryggpartiet och är de korta/kraftiga så drar de ryggen fel. Att strecha rygg och mage fick jag veta är ej lika viktigt.

Jag själv började därför med att på träningspassen nöta mer landsväg, då man kan hålla ett jämt och högt tempo. Man bygger fysiken långsamt och koncentrerar sig på att höja konditionen. Dessa pass ökade jag sedan successivt på i tid/distans. Ofta drar man för tunga växlar som MTB-åkare och nybörjare. Det är därför viktigt att träna med hög frekvens/låg belastning(försök hålla 70-90 varv/min). Det vore kanske därför bra om du la in landsvägs pass eller en ca 2 mil(ca 1h) landsvägs sträcka innan du brakar in i skogen, samt en ordentlig streching där du drar ut de olika muskelgrupperna i lår/vad före och efter.
På landsväg får då även bra möjlighet att koncentrera dig på att sträcka upp nacke och ner med axlar så att du inte sitter som en "säck potatis"(mkt vanligt!). Stå upp och trampa i backar, när det är ansträngande eller när du känner att värken är på väg, alt kliv av och gå. Det viktigaste är dock: Ge inte upp!!! Det är troligtvis inget farligt utan något de flesta går igenom så det blir roligare sen...

Ryggen skall ej vara svankad utan en välvd båge. Armarna skall ej vara raka utan mer formade som ett L, samt håll löst i styret! Jobba mer med att hålla kroppen upprätt med mag musklerna när du hojjar, samt styrketräna med enkla rörelser utan vikter(tex sittupps, armhävningar, "hitlers-hund", liggandes på mage och spänn upp i en båge samt alla andra "jätte kul" övningar...! ;))
Förutsättningen är dock att du har en rätt inställd cykel med ett inte allt för långt/kort överrör samt för låg styrstam.
Lycka till!
Läsvärt;
http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm
http://www.nettally.com/palmk/BikeFit.html
http://www.ultracycling.com/equipment/bikefit.html
http://biketrail.318.nu/mek/justering.asp
http://www.sheldonbrown.com/
http://www.bicyclesports.com/technical/positioning/index.html
http://www.fred.net/ultrunr/alttrain.html
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=7727
 
Så jävla grymt

Har under flera år lidit av detta och märk till min förvåning att det försvann som i ett trollslag när jag flyttade fram sadeln ca 3 cm på railsen. Så liten skillnad kan göra det hela. Testa

Stalle
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jackiie Får ont i muskel Långcykling 5
kultingen Får "ont" i vänsterknät, justera skorna? Långcykling 5
pher_ Vad har jag råkat ut för? Ont i sidan på knät. Långcykling 9
onak Ont i baken Långcykling 6
walkerboh Ont i hålfoten Långcykling 1
dat94mka ont i arsle Långcykling 20
fagelbo ont i nacken Långcykling 5
olaab Vettigt styre vid långcykling Långcykling 15
olaab Bra däck vid långcykling? Långcykling 17
stroeller Mälaren runt vid "nyår", någon som vill göra sällskap? Långcykling 4
gusbo Sned aluram vid bakhjulet, inget växelöra, vad göra? Långcykling 5
Hinas Pedalen klickar och kedjan (möjligtvis) låter mycket vid kullersten Långcykling 4
Lillamy75 Korsa Nors/ryskagränsen vid Kirkenes Långcykling 4
rimn Hur gör ni med alla väskor vid kortare stopp? Långcykling 18
Flyrib 28 eller 26 tum vid långfärdscykling? Långcykling 23
bikeforfuture Reseförsäkring vid långfärdscykling? Långcykling 4
a.lindborg Hjälp vid köp av cykel Långcykling 2
argento Sevärt och vägtips vid Uppsalas skärgård (mälaren)? Långcykling 0
vid Skydd för cykeln mot smuts vid bilfärd Långcykling 0
patrik_t Val av tält vid långcykling Långcykling 14
krusbjorn Behöver tips vid köp av begagnat Långcykling 5
argento Positioner för vevaxlar vid tandemcykling? Långcykling 7
Jolop Sverigeleden vid Garpenberg Långcykling 0
emmloujan Camping vid Mont Blanc Långcykling 2
Thorn 26-grams kransavdragare vid ekerbrott Långcykling 5
walkerboh Knäpp vid trampning Långcykling 12
patrikskoog vilket lås vid långfärd? Långcykling 9
Nalleman Rädd för att bli lurad vid köp av begagnad cykel Långcykling 8

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.