Norgevandring

Någon som gjort en fin fjällvandring med halvstora (8-13) barn i södra Norge? Lagom med strapatser.

Karl
 
hei.
ett gott forslag ar "besseggen" i jotunheimen i norge. antingen går du langs med bessvatn in til memerubu som tar ca 4-5 timmar elle så går du den kjanda besseggen opp over kammen och ned til M. denna ar lite tuffare och det kan vara smart med riktigt goda skor da det ar en del stigning både opp och ned. en fin topptur på over 2200 m ar surtningsue(med reservasjon for stavning) som man kan nå antingen via kammen eller via dalforet. vill man så kan man ta båt over bessvatn tilbaka til bilen. jag gick besseggen t/r och toppen. en fin tredagarstur. annars finns hela hardangervidda. massa stugor att gå till men det mest spannande ar nog vid hallingskarvet och geilo.
lycka till och god tur.
vi snakkes
robert
 
Vilken karta?

Hejsan,
hoppar in även på detta inlägg :)
Jag funderar allvarligt på Hardangervidda i sommar. Nu undrar jag vilken karta man ska ha? Ska man ha två kartor (öst/väst) 1:100 000 eller räcker det med en karta 1:200 000?
Sen skulle det vara kul att se Trolltunga så då undrar jag om det är väldigt jobbigt att börja där och sedan gå öst till Hardangervidda? Eller är det bättre att avsluta turen med att gå till Trolltunga?
Är det väldigt tungt att gå upp till Hardangerjökeln? Har ännu inte någon detaljerad karta så jag måste fråga :) Kan man ha full packning eller är det mer en dagstur utan packning?
Tacksam för svar!
Häls. Emma
 
Kart over Hardangervidda

snurr; sa:
Hei

Jeg vil anbefale kart i skala 1:100 000, se under

http://kartbutikken.no/nyvisvare.asp?vnr=1410026

Forøvrig anbefaler jeg deg å ta en kikk på turistforeningens turplanlegger, som begynner å bli ganske bra for generelle opplysninger om hardangervidda - eller andre fjellområder i Norge.

http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/location.php

God tur
Mange, også undertegnede, har hatt problemer med http://www.kartbutikken.no så jeg vil anbefale å prøve http://www.uglandit.com som har overtatt Statkarts kartsalg over nettet.
 
Kartbutik

Hej!
Tack för svar :)
Jag bor faktiskt i Finland och det går att få tag på de flesta nordiska fjällkartor via finska Kartcentralen. Jag har alltid fått de kartor jag beställt inom 1-2 veckor på posten, inga problem här alltså.
Kartan över Hardangervidda kostar 16 euro här i Finland.
Häls. Emma
 
Vi gjorde en tredagarstur för två år sedan i Norge och blev omsprungna av en familj med barn i den åldern varje dag. (Dom körde med norsk packning = liten dagryggsäck, vi hade svensk = stor ryggsäck med mat, tält, sovsäck osv.)

Vi ställde bilen i Flåm och tog Flåmsbana (tåg) till Finse som är Norges högst belägna järnvägsstation.
Därefter gick turen via Geiterygghytta-Steinbergdalshytta-Østerbø-Vassbygdi och därifrån buss tillbaka till Flåm.

En kanonfin tur både över kalfjäll och ner i den vackra Aurlandsdalen som nog funkar bra med barn om man bor på hytterna och då kan ha lite mindre packning.

Om man inte har bil kan man ta fjärrtåget till Finse utgå därifrån. Mer info på http://www.turistforeningen.no

/RedTop
 
hallå.
Jag har sett endel "norska" packningar uppe i fjellen. Sjalv tycker jag att det ar oforsvarligt och rent utsagt idiotiskt. Jag møte en familje på skogshorn(ca 1800 moh) i Hemsedal nar jag var på vag ned. faren hade seglarskor och ungarna hade joggeskor. sacken var av st 35 liter. riktigt nok så ar det en latt tur med stig i børjan. dar efter blir det endel sten. nar vi(vi var 2 pax) kom ned på platåen så børjade det pissregna och vi drog på gore tex och fortsatte turen med gott humør. jag tankte endel på familjen som vi møte utan extra klader(hur mycket får man plats med i en 35 l sack?)och barnen som sackert var dyngsura. jag tror nog att de tanker sig om for dem går ut på nasta tur och frågan ar om ungarna upskattar fjallturer effter dem upplevelsen. na hallre tung sack med riktig utrustning for att klara alla lagen och få en god tur an och ha liten sack å få turen forstord pga saknaden av klader och utrustning.

robert
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
afajl Anteckningar från Norgevandring Fjällvandring 5
pergit Norgevandring sommaren-02 Fjällvandring 14

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.