Någon som provat HLD-lampa?

Tjipp!

Jag kommer snart att behöva en dyklampa. Förr var det krypton/xenon som gällde, nu är HID den stora grejen och nyligen hörde jag talas om HLD (lysdioder). Jag tycker spontant bra om idén med dioder pga effektiviteten, färgtemperaturen och den större slagtåligheten. Undrar bara om det är någon som hunnit prova en dylik lampa, och som kan ge en kommentar?
Vänligen
Richard
 
nää... inte provat men det låter ju onekligen spännande, har dock svårt att se hur man skall få tillräckligt med "fjong" i dom..
 
Hmm.. Med "Fjong" avses uteffekt, eller..? ;-)
Jag har i princip ingen erfarenhet av undervattensbelysning, men förstår att färgtemperatur är en viktig faktor, ju högre desto bättre genomtränglighet. Är det också så att "ju högre effekt desto bättre"? Jag tänker mest på att grumliga vatten skulle motvsvara att köra med helljuset på i tät dimma, och därmed nästan blända sig själv helt prillig pga "backscatter". Ute i skogen är jag ju nöjd med att lysa upp min närmaste omgivning. Tror att jag hyr en lampa på lokala dykcentret och testar hel enkelt. Får skriva en recension vad det lider.
Party On!
R.J.
 
visst förekommer en viss bländning vid användning av starka undervattenslampor av modell HID och liknande.. Jag är långt ifrån någon lampexpert men jag vet följande, jag bor på landet och har "feta" extraljusen för att det gör en otrolig skillnad, snöar det så får jag slå av dom för att det bländar, snön motsvarar grumligt vatten.. Jag använder lampor med hög uteffekt för att jag vill ha möe ljus med mig, är det grumligt så tar jag en klenare lampa.. Kolla alla fotografer, vikka jädrans lampor dom har på sina UV-kameror...
 
njae

i en bil har du strålkastarna framför ögonen, när du dyker håller du lampan brevid och dessutom har du på dyklampor möjlighet att centrera ljuset till en punkt.
Om du lyser upp föremål från sidan med en spotlight så lyser du inte upp partiklarna framför ansiktet och ser därför bra. så starta fina lampor vill vi ha!!
 
Även om du har billamporna framför dig så sitter du ju inte rakt bakom dem.

Man kan ju emellertid jämföra med dimljus, de sitter så lågt som möjligt vilket innebär två saker; de lyser under dimman som ofta är tunnast nära körbanan, de lyser dessutom med så stort vinkelrätt avstånd som möjligt mellan siktriktningen och ljusstrålen.

Det handlar dock då om kanske en dryg meter, vilket kanske är svårt att åstadkomma när man dyker, samt att man inte kan lysa "under det grumliga".

Fast jag är å andra sidan inte dykare...

Avståndet i längsled borde dock inte ha nån betydelse, snarare är det väl en fördel att han lampan så långt fram som möjligt i så fall.
 
mjo, iofs

hmm, vettefan men dök med lite tech-dykare för en månad sen och en av dem hade en 200W HID lampa med sig(1kw halogen). måste säga att den gjorde saker och ting lite tydligare och ljusare.

Men sen reflekterar inte de partiklar som finns i vattnet ljuset lika bra som snö vilket innebär att ljusstrålarna lättare tränger igenom och går längre. speciellt med hög ljustemp.

Att en dyklampa är koncentrerad på en punkt gör också att man slipper lysa upp de partiklar som är framför ögonen, en bilstrålkastare ska ha ett brett ljusfält.

Kanisterlampor till alla!
då får bli mitt nya motto ;)

/Niklas
 
HLD Lampor

Den viktigaste egenskapen på HLD är inte maximalt ljus utan driftsäkerheten.
Dioderna har en ungefärlig drifttid på ca 50.000 timmar, vilket innebär att man behöver bekymra sig för byte, vid normal användning

Sedan används även batteriet energi på ett mycket effektivt sätt utan värmeförluster.
Skulle du ha vägarna förbi Växjö kan du komma in och kolla själv.
Björn
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.