Läsglasögon

Hej,

jag har utmärkt syn på långt håll, men numer behöver jag läsglasögon för att kunna läsa kartan, kompassen och GPSen. Jag har helt enkla billiga läsglasögon som man kan köpa på Clas Ohlsson eller Apoteket, men problemet är hur jag ska ha dessa när jag paddlar. Under vanlig turpaddling så behöver man ju titta på kartan titt som tätt men att hela tiden ha på sig läsglasögonen nere på nästippen är helt enkelt alldeles för obekvämt. Så jag brukar ta av dem och klämma in under stroppen som kartan ligger under framför mig, men det blir ett jäkla på-och-av hela tiden, dessutom höll jag på att tappa dem i vattnet sist. En vanlig snodd runt nacken har jag provat men tycker glasögone då hänger och dinglar lite mycket och är i vägen (problemet är ännu större vid långfärdskridskoåkning).
Hur gör ni som behöver glasögon för att läsa kartan, när ni är ute på våta friluftsaktiviteter såsom paddling och skridsko?

/Måns
 
Jag har ett par mycket små läsglasögon (20:- på Euroshop) som det inte är något problem att titta över. En mycket tunn lina (vaxat taglingsgarn) sitter ganska tajt bakom huvudet och stör inget.
 
Min fru har ibland endast en lins. Ena ögat ser på långt andra på kort håll. Har inte provat själv men kanske fungerar. Eller läsglasögon med endast ett glas?
 
Vid orientering har jag sett gubbar med förstorings-glasögon fastsatta i ett plast-pannband på huvudet. Man kan vika upp glasögonen när man inte ska läsa kartan.
Jag försökte hitta någon hemsida om detta men hittade inget men väl detta:
http://www.fireflyeyewear.com/uses.php

Det är ungefär på samma sätt men att man sätter fast glasögonen i kepsen.
 
Nu klampar jag nog på litegranna rätt ner i klaveret, men hoppas att ni har överseende :)

Varför inte gå in till en Optiker och skaffa glasögon för din åldersynthet? Det finns glasögon som ser ok ut och som flyter om de ramlar i plurret.
Att ha glasögonen nere på näsan, eller att bara kompencera synfel på ett öga (när felet finns på båda) det är bara omständigt till den milda grad att man tillslut skiter i det och missar lite på kartan eller inte ser en mysig spricka i isen.

du behöver kanske inte gå på progressiva glas utan det finns andra varianter (nån som heter Tact eller så... lagom luddigt). De andra modellerna har inte den där läsgluggen längst ner utan är zonindelade så att även folk runt 40 ska våga sig på att se lika bra nära som på längre håll.

Glasögon är ett av de områden jag prioriterar att lägga mina pengar, ser det som en rejäl säkerhets och komforthöjjare. Har provat billiga ok-glajjer och de funkar om man sitter still med ett korsord, annars skall de slängas (min erfarenhet, andra har säkert andra erfarenheter)

BZ/
 
Vad funkar för dig?

Det jag har kommit fram till är att inte lyssna så mycket på andra beträffande glasögon. Dels så är synproblem olika dels så prioiterar man olika. När man blir äldre behöver man starkare ljus för att se bra och det kan vara belysning av kartan du bör prioitera i stället för glasögon. Funkar det att hålla kartan på längre avstånd?

En liten ficka på flytvästen för glasögonen kan det vara en idé? Glasögon som har gångjärn så att du bara fäller ned dem framför ögonen när du skall granska kartan kan vara en annan idé. Orienterares lösningar kan vara värda att titta närmare på. http://www.olspecialisten.com/ har några glasögon men jag har sett att en hel del äldre orienterar har andra lösningar jag vet inte var man hittar dem.

Förstoringsglas finns det rätt läckra varianter på bland annat genomskinliga 1 mm tjocka plastskivor.

Själv har jag tvärtomproblemet dvs är närsynt och har specialbeställt glasögon där nederdelen är bortskuren så att jag kan se under glasögonen på nära håll. I och med att jag blir äldre så behöver jag mera ljus och det innebär att jag gärna tittar på GPS-displayen i stället för den tryckta kartan när ljuset är sämre eftersom jag kan slå på bakgrundsbelysningen på GPSen.

Thure
 
Tack för tipsen...ja glasögon med nedslipad överkant eller "sportglasögon med läsruta" verkar vara orienterarnas varianter, och de läser ju mycker karta. Ska nog prova något av dem eller bägge.

/Måns
 
Var igår förbi Orienteringsspecialisten i Stockholm och köpte ett par "sportglasögon med läsruta". De är väldigt sköna faktiskt och det kom med ett par extra slipade solglas till dem så man rätt enkelt kan byta glas i bågen om det är soligt. Kostade 250:-. Jag har inte provat dem skarpt ännu, men tänker även prova dem med långfärdsskridskor och cyklng.



/Måns
 

Bilagor

  • läsglas.jpg
    läsglas.jpg
    37.2 KB · Visningar: 2,622
Glöm inte att återkomma med resultat av testerna.
Slipade solglas är extremt skönt (ett måste för mig som inte kan använda linser)
tror (obs tror) att man kan få problem vid cykling med lilla tittgluggen... men det kommer du att testa :)

Priset var ju fördelaktigt!

BZ/
 
Antar att du har såna där billiga små läsglas man kan köpa i rörformiga fodral. Om du inte behöver kolla kartan oupphörligen (kajak går ju inte så fort) föreslår jag att du tejpar på ett snöre på glasögonfodralet så du kan ha det runt halsen. Ett snöre till locket också, så det inte försvinner. Då är brillorna torra när du ska titta genom dom, och det tar tre sekunder att få på dom. Att ha på dom hela tiden verkar jobbigt, jag brukar bli lätt illamående ett tag när jag försöker blanda seendet så.

Björn
 
Jag har närprogressiva glasögon från Optiker (typ 2 500:- med billiga bågar), 10-kronor-glasögon och skyddsglasögon med läsruta (49:) (http://www.jula.se/skyddsglasogon-med-lasglas-133101).

De fina glasögona från optiker är sämst tycker jag, och just nu är skyddsglasögona nästan bäst (troligen för att de bara fanns +1,5 istället +1,0).

Dessa borde faktiskt funka i en kanot också. Finns säkert också att få tag i med färgade glas. Men de som du köpte var ju också billiga.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.