Kustjägare 2004-2005

Hej!

Jag mönstrade för 2 månader sen, fick hyfsade fys värden (hade haft en väldigt skadefylld period innan men jag klarade det iaf) och väldigt bra hos psykologen och på inskrivningsprovet. Efter lite tjat fick jag en AMF befattning och mönstringsförättaren skickade in en ansökan till FJS, något som jag var tveksam till då och väldigt tveksam till nu...men blir jag kallad så åker jag antagligen och gör mitt bästa, om inte motivationen sjunker ännu mer då åker jag inte alls.

Nej jag har hela tiden tänkt att söka KJ med inriktning attackdykare och får därför vänta ett år efter skolan om jag nu klarar förtesten som är i oktober det här året.

Jag vet att det finns lite av varje här på forumet och jag undrar om ni tycker jag gjort "rätt", jag vet att det är i princip omöjligt att jämföra utbildningar men man gör ju lumpen bara en gång så varför inte satsa på det man tror man passar bäst som/kommer få ut mest av.

Träningsmässigt så har det varit boxning varvat med lite styrke och lite sporadisk simning då och då samt att jag nyss börjat springa (förbannat roligt men jag tar det lugnt i början). Jag är inte direkt någon friluftsmänniska när det gäller fjällvandring och så därmed har jag en viss vattenvana (har tävlingssimmat) och trivs bra i skärgården. Bara den här byten tycker jag talar mot FJS (jmfr Mod-Vilja-uthållighet // Mod-Kraft-Spänst...jag tycker iaf den senare andan passar bättre in på mig.

Och till sist till det väsentliga - har nån här några konkreta tips om hur man bäst förbereder sig för dyktjänsten (jag vet att det är utagning efter Gsu). Tips på övningar, att tänka på osv skulle vara varmt välkomna. Är man helt körd om man inte dyker/spelar vattenpolo eller kan man klara sig med en god fysik och vattenvana?
 
Den var inte lätt att svara på! Som du säger gör man ju bara lumpen en gång, av den anledningen finns det mycket få som har inblick i båda utbildningarna. Själv låg jag som PB (14 mån) på KJ 98/99. Som jag förstått det gör samtliga intagna (på KJ) nu 14/15 mån, vilket måste vara en avsevärd förbättring mot tidigare då endast gruppcheferna låg 14 mån., och övriga 10 mån. Utbildningen borde ju då bli mer omfattande.
Detta gör ju också valet KJ/FJS svårt, eftersom det är så stora likheter. En skillnad är dock att kustjägarna ska vara mer specialiserade på att operera i skärgårdsterräng, medan fallskärmsjägarna ska vara mer allsidigt inriktade. Detta avspeglas nog i utbildningen, vet tex att FJS tillbringar en hel del tid på K4, Arvidsjaur.

En sak är i alla fall säker; oavsett hur du väljer kommer du inte att bli besviken! Om du blir antagen kommer du att lära dig massor, de oförglömliga upplevelser kommer att vara många och förrådet av lumpenhistorier kommer att vara STORT vid avslutad utbildning!!

Men när är FJS andramönstring? Jag har för mig att FJS har inryck i juni....men om KJs andramönstring är i oktober innebär väl det att du blir tvungen att rata FJS bara för att ha en chans att göra KJ-tjänst?
Det vet jag inte om jag skulle gjort, risken är ju att du inte blir antagen alls...

Angående övningar inför dyktjänst, kanske någon gammal a-dyk kan svara?
Att du tävlingssimmat har du nog nytta av, och jag tror absolut inte det är kört bara för att du inte spelat vattenpolo eller uv-rugby.
Det underlättar självklart om man har en djävulsk vattenvana, men det är ju en hel massa andra egenskaper som är minst lika viktiga. Viktigast är nog en rejält tilltagen tjurskalle! Det gäller både a-dyk och övriga KJ, och med all säkerhet även FJS!
I övrigt skulle jag råda dig att träna uthållighet snarare än explosiv styrka, och att träna allsidigt för att undvika skador. Att gå med packning är också bra träning.

Hoppas detta hjälper dig något, och lycka till!
 
Det här valet stod jag inför själv för några år sedan, host.. Om jag har förstått det rätt så är A-Dyk och FJS lika i uppgift, spaning och sabotage medans vanlig KJ är mer vad säger man "hack'n slash". Man skall ha väldigt klart för sig att man inte innan innryckning kan välja inriktningen A-Dyk, dessa gossar plockas väl ut under utbildningens gång baserat på lämplighet och önskemål. Det som fick mig att välja FJS var variationen i utbildningen, allt ifrån barmark i småland till alpin utbildning på Kebenekaise.. Jag tror att du kommer att bli nöjd oavsett vilken utbildning du väljer, det vill säga om du klarar det!!

Lycka Till!!
 
Patric:

"Det vill säga om du klarar det"
Ja det är den eviga stötestenen, men jag ska kötta som @$"%"%! på förtestet och se vart det leder.

Ja det ligger nog mycket i det du säger att A-dyk och Fjs har stora likheter, inte främst när det gäller uppgifter. Skillnaden är transportsättet skidor/fallskärm kontra dykningen.

Det som du ser som den stora fördelen med fjs; att kunna agera i princip överallt är just det jag är lite orolig för. Jag är ingen fjällmänniska (därför avböjde jag placering på K4 tillförmån för AMFbat istället) och tror jag inte skulle uppskatta fjällen särskilt mycket...skulle bara gå runt och längta till simutbildningen i slutet av tjänstegöringen =)


Björn:

Ja alla kj gör 14 månader och de tar in betydligt färre nu. Uppgifterna har ändrats från ren anfallstrid till spanning&sabotage fast de kan strida i större grupperingar med. Missuppfatta mig inte om det där med FJS jag har inte genomfört det förtestet (är i mars 2003) utan bara sökt..men det skadar nog inte att åka på det ändå för att få ett hum om vad som krävs. Jag vet att det verklingen inte är lätt att klara ett förtest så FJS kan jag kanske klara, men KJ:S SKA JAG KLARA!


Tack för att ni tog er tid att svara!
 
Gold; sa:
Ja det är den eviga stötestenen, men jag ska kötta som @$"%"%! på förtestet och se vart det leder.

Som tidigare sagt så är det just "köttandet" som avgör allt!! Kör tills du spyr och öka sedan!

[Sedan så har jag sett många citytomtar förvndlats till fjällnissar på en handvändning.. oifs så fick några lappsjuka oxå!]

:)
[Ändrat av FJS90/91 2003-01-14 kl 15:27]
 
Hehe jo det är klart...men jag bor i Härnösand (Föredetta KA5) så kustartilleriet finns i blodet hos mig! Hellre fästingar än mygg!

Förtestet i oktober...då jävlar ska stockholmarna få se på grejer!
 
KJ

Tjena Bolin!

Kan bara säga att du inte kommer ångra dig om du skulle komma in på KJ. Du kommer garanterat få erfarenheter som kommer finnas med dig livet ut!

Ang. adyk så måste du genomföra en uttagning c:a 2 mån in i utb. för att förflyttas dit. Uttagningen är hård och efterföljande tid är inte lättare. Ett tips är att träna uv-rugby. Du måste kunna simma minst 50m under vattnet och du bör springa milen på inte mer än 40.

Lycka till med utbildningen och kom ihåg, det finns inga "övermänniskor"!
 
Info A-dyk

Om du klarar x-tra mönstringen och får chansen att göra din utbildning på KJ så väntar 2 hårda månader där du kan bli utsållad när som helst om du inte håller måttet. Alla kan därefter söka sin tjänst på A-dyk när man s.a.s väljer/söker befattning(jägare,båtchef,a-dyk osv).Den uttagningen varierar på längd beroende på hur många som aspirerar dit och hur sega de sökande är,men ett tips är att köra vatten övningar innan du rycker in, du måste nämligen göra en del redan på x-tra mönstringen.I övrigt är det som till Fjs, ett hårt pannben och en jävla massa vilja. Att träna sin seghet i form av löpning,marscher m.m är bara bra att ha med sej i bagaget var du än hamnar om du nu inte skulle lyckas med ditt val.

Lycka till

F.T Kustjs 87-88
 
Jo jag har lagt in vatten övningar när jag kör simning...varannan längd dyka ner till botten, göra en kullberbyta eller nåt sånt. Är det många som åker ut under testperioden?
 
När jag låg inne så ryckte c:a 65-70 pojkar in på KA1 (numera amf1). Efter 2v. så hade c:a 20 st givit upp och det nästan uteslutande pga för tunt pannben.

Om du blir antagen så försök lägga in ett marschpass i veckan. Jag tränade med 35 kg ryggsäck och gick 2-2.5 mil och det funkade utmärkt. Tänk på att inte dra på dig skador, vilket är sämre än att inte ha tränat ordentligt.

Ha det bra!
 
Är det verkligen så?

floscharen; sa:
När jag låg inne så ryckte c:a 65-70 pojkar in på KA1 (numera amf1). Efter 2v. så hade c:a 20 st givit upp och det nästan uteslutande pga för tunt pannben.


floscharen; sa:
När jag låg inne så ryckte c:a 65-70 pojkar in på KA1 (numera amf1). Efter 2v. så hade c:a 20 st givit upp och det nästan uteslutande pga för tunt pannben.

Men är det verkligen så att det beror på att de har för tunt pannben? Är det inte egentligen så att oberoende av hur bra pojkarna är så ska ett antal slås ut för att de som är kvar ska kunna känna att de är de utvalda och de som pallade trycket? Det är ju knappast någon nyhet inom psykologin att detta är principen för att peppa människor och stärka deras självförtroende. Flera militära organisationer använder principen att t ex 20% ska slås ut, oavsett hur bra gruppen är. 20% offras för att de kvarvarande 80% ska känna att de är mycket starkare.

Därmed inte sagt att de som blev kvar inte har tjockt pannben. Kanske dock för tjockt om de inte sett igenom hur det egentligen går till när man påverkar människor med hjälp av lite elementär grupp-psykologi...

Peppe
 
KÖR HÅRT!

Säger som många andra – DU kommer INTE ångra dig! Jag gjorde själv KJ -99 och kan säga att det har format mig till den jag är idag och kompisarna man får finns alltid kvar!
Själv är jag också kampsportare och tycker att man får en bra grund av den träningen men du borde nog gå mycket med packning, det är jobbigare än man tror, absolut de första veckorna. Dra ner lite på styrketräningen och höj uthållighetsträningen!!

Primus omnium! Furir Algebäck
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
viola Stockholm Marathon 2004??? Träning och hälsa 0

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.