Kurser

Jag funderar på alla dess specialister och experter som håller kurser och skriver böcker hela tiden. Själv har jag varit ute i friluftslivet en hel del, och dessutom fick jag överlevnadsträning i lumpen på den tid det var ganska nytt.
Nu har några kamrater frågat om jag kan hålla studiecirkel i vandring, och med det menar dom nog egentligen överlevnadskurs har jag förstått efter att vi pratat om det hela lite. Vilka kurser eller experter skall jag be dom att fråga istället?

Är det någon som har erfarenhet av bra kurser och inte bara en massa trendigt skräp. Jag har sökt lite bakåt på forumet, men en sak som gör det svårt att avdöma sanningshalten är att folk skriver så mycket skräp (inget illa menat mot någon särskild) utan att man vilken bakgrund personen som skriver har. Ekonomiska intressen eller häftigt rykte på utsidan o dyl???

Vilka kurser tipsar ni om och varför?

Det undrar //Janne
 
Jag brukar propagera för .....

Arme´ns överlevnadscentrum i Karlsborg.

Orsaken är att de arbetar med att ta fram fakta angående överlevnad för HELA försvarsmaktens räkning. De har jobbat med dessa frågor mycket länge och haft många internationella kontakter för att bygga upp sin kompetens. Om jag inte missminner mig satte arbetet igång igen på början av 70-talet efter att överlevnad varit en mer eller mindre underskattad kunskap sedan andra världskriget. Lars Fält har varit den drivande personen i detta arbete och har skrivit flera böcker om ämnet. Deras primära intresse är inte heller att dra in pengar på kurser för civila, utan det blir så att säga en bonus.

Överlevnadssällskapet brukar nämnas i dessa sammanhang. Det kan de som vet mer skriva mer om. Det lilla jag känner till är bara vad som kan läsas i artiklar, vilket i princip är att en viktig grundplåt var ovannämnde Lars Fälts parhäst under många år.
 
Överlevnadsövningar

Kan du lätt få information om från FMs överlevnadscentrum i Karlsborg. Där kan du handla böcker och mtrl samt få telnr till godkända instruktörer nära din hemort.

Lycka till o go övning

Johan K
 
Svenska överlevnadssällskapet

Svenska överlevnadssällskapet är inte någon primärt vinstdrivande förening. De håller kurser, sommar som vinter samt ett antal specialkurser (växter, jakt&fiske med mera). Jag är själv medlem i SÖS och kan varmt rekommedera deras kurser. läs själv mera på http://www.survive.nu /Patrik
 
Civilförsvar?????

Tack för era förslag.
http://www.civil.se finns kurser om SÄKERHET & ÖVERLEVNAD, med omfattning FRILUFTSSÄKERHET. Kursen verkar mycket mycket kort, på en eftermiddag eller så. Är det någon som vet om detta är bra? Eller kanske en god start?
För att gå militärens fem veckors kurs måste man vara officer eller yrkesmilitär, och jag har inte möjlighet att går svenska överlevarnas kurser denna sommar tyvärr. Så därför funderar jag på lite alternativ :)!

//Janne
 
Re: Arméns överlevnadscentrum

Duracellkaninen; sa:

Hej Christer och stort tack för tipset.

Jag hittade rätt på din sida! En rättelse :) Din adress går till Överlevnadscentrum som är civilt och inte alls egentligen militärens eller armens skola. Lite turistjippo tycks det vara, där orten nog dragit nytta av försvarets överlevnadsskola och intresserade militärer som hjälpt till. Verkar ok.

Försvarets Överlevnads Skola som kallas FÖS och där Lars Fält arbetat finns på denna adressen (hos jägarna/husarerna http://www.k3.mil.se) istället:
http://www.k3.mil.se/article.php?id=1472

Jag tycker överlevnadssällskapets kurser verkar lite bättre än -"- centrum av det som står på hemsidorna Fler och mer varianter med både prova-på och strapatser där man kan se vad man lärt sig. (Tack Patrik för tips!).
Är det någon som vet mer om Civilförsvarets utbildning?

MVH //Janne
 
Friluftsfrämjandet

Hej,

Kolla även med Friluftsfrämjandet, ibland brukar de ha någon överlevnadskurs.

Mvh, Per Nyberg.
 
Tack. Kollade på deras guide på nätet, men jag hittade inge där. Jag ska ringa dom senare, men jag tror att dom använt Civilförsvars kursen och hitta Vilse!

//Janne
 
SÖS/FM/FBU/Lottor/Civil

Svenska Överlevnads Sällskapet (SÖS) är helt ensamma om att bedriva "riktiga" (ickekommersiella) kurser för alla här i landet. (Min sambo är väldigt nöjd...)
http://www.survive.nu/

Tyvärr är Försvarsmaktens kurser inte annat än för anställda...

Men FBU har 5 kurser:
Överlevnad grunder - barmark
Överlevnad - vinter
Överlevnad - tätort
Ledarskap - svåra förhållanden - överlevnad
Handledarkurs - överlevnadskunskap (barmark + vinter)
http://www.fbu.se

För tjejer så håller Lottorna särskilda medlemsutbildningar i ämnet.
http://www.lottorna.se/utbildning/medlem/overlevnad.asp

Tyvärr känns det som om Civilförsvarsförbundet tappat tråden då det gäller överlevnad... Rätta mig gärna om jag har fel i just detta - för inget skulle glädja mig mer!
Deras "Hitta Vilse - överlevnad för barn" har varit en stor framgång.
http://www.civil.se

Ha det bra och drick mycket vatten!
Ulf
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
grodanbolle Lite längre kurser i "överlevnad" Överlevnad 11
WildHeart Kurser? Överlevnad 4
rapture Kurser Överlevnad 0
-Patric- kurser... Överlevnad 125

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.