Konvertera

Är det några problem att konvertera ett par vanliga rembindningar till tex Salomons SNS bindning på Skyllermarks skridsko?
 
Jag tog bort snabb-bindningen på mina Haglöfs och har satt dit en gammal SNS-bindning. Jag har sett att vissa nya skridskor med lös häl-bindning använder en metallplatta som man kan justera för att kunna flytta tyngdpunkten åt sidorna, jag struntade dock i detta. Fick borra ett par hål, men i övrigt inga ingrepp så det borde inte vara något problem att återställa dem om man så önskar. Tyvärr har jag inte hunnit prova dem ännu pga av förra säsongens frånvaro av lättillgänglig is. Men det ska bli spännande, för i år måste det bli bra isar!
 
Inställningen i sidled.

Skyllermarks Almgrens och Haglöfs standardaluminiumplattor har längsgående spår på bägge sidor om skenan. Detta gör att utrymmet för hål för att montera SNS-bindning är synnerligen begränsat och man har därför få valmöjligheter. Jag vill parallellförskjuta bindningen så att skenan hamnar ca 6-8 mm medialt om mitten på SNS-bindningen för att få rätt balans. Andra kan ha andra preferenser.

Man kan komma runt problemet genom att köpa t ex Maple Gold skridskor som inte har dessa längsgående spår.

Dessa skridskor säljs av Skridskospecialisten i Uppsala och Velocity i Stockholm. Se http://www.sssk.se/hjul/tipsmm.htm#SSSK rabatter:

Hälsningar Thure
 
Fastsättning med parallellförskjutning?

Jag har ett par skidskor med SNS-BC bindningar, numera kallad SNS X-adventure Raid, som är monterade på en aluminiumplatta som tillåter parallellförskjutningar i förhållande till skridskon. För att minska vikten på både skridskor och skor funderar jag på att byta till vanliga SNS-bindningar. Helst skulle jag låta bli att använda aluminiumplattan.

Hur fäster man SNS bindningen i skridskon? Skruvarna som sitter i bindningens centrum borde ge störst problem. Håller aluminiumprofilen om man borrar och gängar?

Tror ni att jag ska använda samma parallellförskjutning för SNS-bindningen som för min nuvarande SNS-BC bindning?

Kan man flytta på bindningen om man trots allt inte har satt den på riktigt rätt ställe?

Ger det några fördelar för skridskoåkningen att använda riktiga skate-pjäxor med SNS-pilot bindning? Självklart är de mycket sämre vid promenader.

Hälsningar
Lasse
 
Re: Fastsättning med parallellförskjutning?

Lasse Nilsson; sa:
1 Håller aluminiumprofilen om man borrar och gängar?

2 Tror ni att jag ska använda samma parallellförskjutning för SNS-bindningen som för min nuvarande SNS-BC bindning?

3 Kan man flytta på bindningen om man trots allt inte har satt den på riktigt rätt ställe?

4 Ger det några fördelar för skridskoåkningen att använda riktiga skate-pjäxor med SNS-pilot bindning?
Hälsningar
Lasse

1 Om du sätter muttrar på baksidan (under plattan) av de två grövre skruvarna vid bygeln så håller det.

2 Om du är nöjd med den.

3 Ja. För att åstadkomma liten förflyttning i sidled kan du byta vänster till höger eller borra hålen snett bakom eller framför. De längsgående spåren är dock ivägen. Det finns plattor utan dessa spår t ex på Maple Gold som säljs av Skridskospecialisten och Velocity.

4 Det finns en finne som brukar skriva här som hävdar det. Jag har aldrig provat.

Lycka till Thure
 
Re: Re: Fastsättning med parallellförskjutning?

thureb; sa:
4 Det finns en finne som brukar skriva här som hävdar det. Jag har aldrig provat.

Lycka till Thure


Den finne finns kvar. Vi har haft några isar vid Helsinforstrakten redan fyra veckor. Skatepjäxor är utmärkta att åka, och du kan använda SNS Pilot- eller Profilbindningarna, det spelar ingen roll. Sulan är mycket vridstyv, som är viktigt vid klaps-tekniken.
Pekka
 
Re: Inställningen i sidled.

thureb; sa:
Skyllermarks Almgrens och Haglöfs standardaluminiumplattor har längsgående spår på bägge sidor om skenan. Detta gör att utrymmet för hål för att montera SNS-bindning är synnerligen begränsat och man har därför få valmöjligheter. Jag vill parallellförskjuta bindningen så att skenan hamnar ca 6-8 mm medialt om mitten på SNS-bindningen för att få rätt balans. Andra kan ha andra preferenser.

Hälsningar Thure

Jag har ett par Almgrens med snabb-bindning och funderar på att montera Salomon SNS profil bindning på dem.
Vad är för- respektive nack-delar med att montera bindningen på en flyttbar aluminiumplåt. Är det ökad vikt och ökad höjd som är nackdelarna eller finns det flera. Är det möjligt att dessa nackdelar kompenseras utav fördelen med att kunna justera. Är det alltid så att man parallellförskjuter bindningen eller förekommer det att man vrider den i förhållande till skenan?

Hur är de skridskor som säljs med förmonterad bindbindning.

Förskjutna i sidled? Hur mycket? Paralellt? Hur är de monterade i längsled? Någon som har erfarenhet och synpunkter?

Hälsningar
Patric
 
Re: Inställningen i sidled.

Om man inte har en god gissning om vilken sidoförskjutning man behöver tror jag att mellanplattor är ett mycket praktiskt hjälpmedel för att hitta rätt position. Jag skulle bli rätt stressad av att behöva borra nya hål för varje position jag ville pröva.

Att jag vill slippa plattorna beror mest på att de ökar vikten och höjden, men också på att det är skönt att ha utrustning som är ren från onödigheter. Jag tror att mina Almgrensplattor väger ca 90 gram styck, det är några månader sedan jag vägde dem, och att de är ca 3 mm höga. Höj-effekten är nästan men inte enbart en nackdel. På de ”Salomon BC 9” jag använder idag är sulan normalbred och blir det som begränsar skärets längd de få gånger jag vill ta riktigt långa skär från en nedsänkt position. Utan plattan hade sulan gått i isen något lite tidigare i skäret. Om man har en lite smalare sula så försvinner nog alla positiva höj-effekter.

Om man vill parallellförskjuta eller vinkla bindningen i förhållande till skenan är nog personligt. Jag har mina bindningar parallellförskjutna i förhållande till skenan så att den dynamiska balansen blir neutral, under åkning. När jag står still är balansen bra men inte perfekt, fötterna vill mycket svagt falla inåt. Det är inget som stör mig men även den statiska balansen går säkert att få perfekt om man laborerar med vinklingarna.

Hälsningar
/Lasse
 
Re: Re: Inställningen i sidled.

Lasse Nilsson; sa:
Höj-effekten är nästan men inte enbart en nackdel. På de ”Salomon BC 9” jag använder idag är sulan normalbred och blir det som begränsar skärets längd de få gånger jag vill ta riktigt långa skär från en nedsänkt position. Utan plattan hade sulan gått i isen något lite tidigare i skäret. Om man har en lite smalare sula så försvinner nog alla positiva höj-effekter.

En av fördelarna med lös häl är att man kan ta ut skäret längre. Därmed har man också behov av att kunna luta skridskon mer i slutet av skäret. Därför så har man stor nytta av att sätta skenan mer medialt på foten för att undvika att sulan eller någon del av skridskon tar i isen.

Att låta skenan sitta mitt under SNS-bindningen som den gör på många skridskor i handeln tycker jag är ologiskt av två skäl. Dels ovanstående dels att skidbindningen är gjord för att skidåkaren skall få balans åkande på inre kanten av skidan.

Thure
 
Re: Re: Re: Inställningen i sidled.

Tack, Lasse och Thure för bra svar.

Kompletterande frågor.

1. Vad menar Du Thure då du skriver "sätta skenan mer medialt på foten". Är det att du flyttar den utåt för balansens skull och får då också fördelen av att kunna ta ut skäret. Det kanske bara är ordet medialt jag inte riktigt förstår vad du menar med.

2. När ni skruvar fast bindningen på den lösa plattan. Vad är lämpligt är det 3 mm aluminium i plattan. Räcker det att borra och gänga eller har ni genomgående skruv. Tex försänkt skruv underifrån och nedfilad mutter uppifrån, det är ju begränsat med plats i bindningen.

Hälsningar
Patric
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
niking Konvertera skridskor från fast till lös häl? Långfärdskridsko 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.