Kanumesse 2013

Årets mässa var betydligt mindre än förra årets. Varför fanns det massa teorier om men personligen tror jag att den allmänt sämre ekonomin borde vara en stor anledning.

Fler aktörer hade valt att inte ställa ut bland annat Prijon och Seabird,

Nyheter var det ganska skralt med. Tahe visade dock upp en radda nya kajaker. Man visade upp två nya singel layer kajaker. Och fler nya kajaker i Zegul serien.

http://www.tahemarine.com/upload/tahe_outdoors_2014.pdf

Trenderna med Grönlandspaddling och Surfski verkar vara på övergående. Givetvis finns fortfarande intresset kvar men inte lika hypat som förut. Lek och surf kajaker såg man inte heller så många av. Dock verkade fler tillverkare satsa på segling av olika varianter. Vilket jag som seglare tycker är kul.

Den stora mängden kajaker som säljs är av typen Touring. Rec. Detta är något jag brukar tjata om men det verkar stämma. Special kajaker är sexigare att hålla på med men man säljer inte lika många. Tahes volymkajaker är Midi Pe och Lifistyle 420. Även den nya Midi HV har på kort tid sålt bra. Kul är också att Trapper Aral (Albacore) säljer bra trots minimalt mediabrus.

Både Liquid och Jackson visade fler fiskekajaker. I USA är marknaden för fiskekajaker stor. Men inte alls lika populärt i Europa.

En stor grej är också Internet försäljning av kajaker i USA är Internet försäljningen stor man kan i princip köpa all märken på Amazon.

Jag har besökt mässan sedan 2005 och man har lärt känna många kollegor och det är kul att träffas

Själv vill jag ha en Nautiraid Raid 416
http://www.nautiraid.com/nautiraid-boats-folding-canoes-kayaks-gb.html

Hans Friedel
 
Tack för informationen :)

Synd att det verkar bli mindre och mindre även på så stora mässor som denna.
Man hoppas ju alltid att det kommer vända snart då det känns rätt trist. Är ju samma sak med alla mässor här i Sverige tyvärr.
 
Har marknaden mättats?

Begagnatmarknaden är rätt stor numera och kanske köper många nybörjare där i stället för att köpa nytt.

Ser man ute på våra vatten under sommaren är mitt intryck att antalet kajaker i bruk snarare ökat än minskat.

Thure
 
Svärje är en liten del av den globala kanotmarknaden. Beg marknaden är stor kollar man på Blocket finns det många objekt till salu.

Den fina sommaren vi haft har nog gjort att folk paddlat mer än vanligt.

http://www.paddleexpo.com/80/start_e.htm

Jag gick förbi Polackernas stånd men det enda jag såg var något som såg ut som en gammal Tahe Greenland fast med andra klistermärken. Fast jag tittade inte så noga, kajaken låg också längst ner i ett ställage så det var svårt att se

Hans Friedel
 
Tahe

Konstig katalog med fotomodeller...

Såg att du Hans, är angiven som designer på Zegul Greenland. Min gamla Tahe Greenland var designad av Johan Wirsén. Vad är det för skillnad i designen eftersom de bytt namn på designern?
 
Är väl just därför det pratas dåligt om Rebel och "kriget mellan parterna" som egentligen borde vara en intern sak körs nu öppen och båda sidor verkar vilja få sina kunder via emotioner istället.
 
Hej igen Hans.

I senaste FB uppdateringen ser det inte ut som om kajaken ligger på nedsersta hyllan undanskymd! Varför detta negativa utlåtande, kan vi inte hjälpas åt att marknadsföra våra svenska ideer. Kan man inte konkurrera skall man samarbeta!

Citat: Jag gick förbi Polackernas stånd men det enda jag såg var något som såg ut som en gammal Tahe Greenland fast med andra klistermärken. Fast jag tittade inte så noga, kajaken låg också längst ner i ett ställage så det var svårt att se.
 
Paddle Expo 2013

Hans tror du är lite fel ute gällande surfski. På Paddle Expo har det tidigare bara varit Stellar (tre senaste åren) och Epic (2 ggr av de tre senaste åren) som ställt ut. I år fanns även det svenska märket Nordic Kayaks på plats. Stellar var representerade av Rokxat. Alltså det var fler representanter för ss än tidigare. Om man inte räknar in de östtillverkare som dyker upp då och då. Rebels grönländare var lite undangömd i mitten av stället. Helt ok kajak även om inte den finish fanns där som vi nordbor kräver, det kan ju ha att göra med att göra att det var en av de första tillverkade. Dåliga byggen har vi även sett hos andra öststatstillverkare.

2011 fanns Watertech på plats med sina surfkajaker, det är enda gången det har ställts ut surfkajaker vad jag har sett. Förutom Valley som de senaste åren haft samma surflåda på plats. I år var KS där och visade upp wave skis som är en slags surfkajak.

Det som är mest populärt idag och har alltid varit om man pratar om highendhavskajaker är helt klart den mer lekfulla kajaktypen typ Arrow, Valley, P&H, Tiderace osv. Grönlandstrenden om det nu var en trend, dog mig veterligen ut för flera år sedan det är väl bara Tahe och Seabird som hängt på den. Mest antal säljer såklart lågpriskajaker och Sit on Tops.

Att mässan var mindre i år berodde till stor del på att SUP montrarna var både mindre och färre. Några stora kajakmärken fattades, vissa distributörer hade mindre montrar. Att även kajakbranschen haft kris under 2012-13 märktes. Det överproduceras en hel del och vissa tillverkare trycker ut kajaker till minsta lilla uthyrare vilket drabbar den seriöse kajakförsäljaren. Inte alla men vissa av företagen är otroligt okunniga om hur man skall göra det bästa för en sund marknad. Kortsiktighet gynnar ingen.

Thure: En marknad kan egentligen inte mättas men det kan bli minskat intresse pga andra faktorer som tex boendeformer eller ekonomi som kan spela in när man väljer hobby. Det är vårt jobb som alla jobbar med kajaker/kanoter/ski att synas och skapa marknaden precis som med allt annat.

Mer om mässan kan ni läsa här: http://aterrakayak.wordpress.com/2013/10/05/paddle-expo-2014/

/Leif aterra.se
 
Hej Leif

Det är möjligt att du har rätt när det gäller surfskis. Tyngdpunkten på mässan ligger på touring och rekreation. Personligen tycker jag det är synd att inte tävlingssidan är med på mässan typ Vajda, Nelo, Gala.

Annars håller jag helt med dig om Rebellen speciellt efter allt media, blogg brus.

Tahe ställde ut 6 nya kajaker

Det som skiljer den nya Greenland kajaken är egentligen komforten. Den gamla kajaken var väldigt obekväm och Tahe fick in många klagomål angående domnande ben och liknade. Den nya är rymligare framför sittbrunnen fast höjden är i princip lika.

OBS det finns säkert många som även är väldigt nöjda med den äldre modellen.

Skrovet är liknande GTens skrov. Eftersom GT har så bra sjöegenskaper dock har den nya Greenland betydligt mindre volym så man kan nog inte förvänta sig att den skall ha samma fina sjöegenskaper som GTen
 

Bilagor

  • newroll.jpg
    newroll.jpg
    21.7 KB · Visningar: 928
Leif med surfkajak menar jag mer 4-5m havskajaker mer anpassade för lek och surf typ PH Dolpine och liknade kajaker. Rena vågsurfkajaker är förstås betydligt mer specialiserade fast troligtvis roligare.

Zeguls nya Seaskater är en sådan bra kajak fast jag är osäker på om marknaden finns.

Sedan finns det förstås havskajaker som är mer lekfulla typ Tahe Reval PE här håller både kunderna och jag med dig Revalen är Tahes mest sålda kajak fast jag skulle aldrig kalla den för en surfkajak. Så här finns en tydlig trend att även vanliga havskajaker blir mer lekfulla.

Hans Friedel
 
En annan trend är billigare rotationsgjutna singel lager kajaker. Engelsmännen och Amerikanarna har länge hållit på med enlagersplast. Nu har visade även Tahe två nya kajaker. En av dom är Fit 132. En performans Rec kajak med samma stabilitet som Lifestyle 420 ungefär. Den stora utmaningen var att anpassa konstruktionen till singel layer. Plasten är ganska sladrig och man måste göra konstruktionen styv.

Den som tagit bilden är Kristo. Kristo är Tahe Design team och det är han som gör anpassningar av modellerna innan dom skickas till CNC-fräsning. Detta är ett väldigt snabbt sätt att jobba och vi har time to market tider på mindre än 6 månader.

Fit 132 är en kul kajak att paddla och väldigt händig att hantera

Hans Friedel
 

Bilagor

  • fit1322.jpg
    fit1322.jpg
    64.2 KB · Visningar: 1,679

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.